1. Wanneer moeten wij aangifte doen van ons voorgenomen huwelijk/partnerschap?

Vanaf 1 september is er geen sprake meer van aangifte huwelijk of geregistreerd partnerschap. Hiervoor in de plaats is de melding van een voorgenomen huwelijk of partnerschap. Dit kan schriftelijk of in persoon in de gemeente waar de voltrekking zal plaats vinden. De wettelijke wachttijd van veertien dagen blijft.

2. Mogen wij voorkeur uitspreken voor een trouwambtenaar?

Ja je mag zelf een buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand uitzoeken. De gemeente Weststellingwerf heeft vijf buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand. Via deze filmpjes stellen onze trouwambtenaren zich voor. Bij een zogenaamd ‘kosteloos’ huwelijk word je een ambtenaar van de burgerlijke stand toegewezen.

3. Hebben wij een persoonlijk gesprek met de trouwambtenaar?

Er vindt altijd een persoonlijk gesprek plaats met de trouwambtenaar, behalve bij een kosteloos huwelijk. Je ontvangt een visitekaartje van de door jou gekozen of je toegewezen trouwambtenaar. Je kunt dan ongeveer 4 à 5 weken voor de voltrekking van jouw huwelijk of partnerschap contact opnemen met de betreffende ambtenaar om een afspraak te maken.

4. Wij willen ‘in stilte’ trouwen en niet zelf getuigen meenemen. Mag dat?

Het is wettelijk voorgeschreven dat er minimaal twee getuigen aanwezig zijn. Indien je niet zelf getuigen meeneemt, dan kunnen er getuigen door de gemeente beschikbaar worden gesteld. Daar zijn wel kosten aan verbonden.

5. Kunnen wij ook gratis trouwen?

Op dinsdagochtend kun je ‘kosteloos’ trouwen, achtereenvolgens om 9.00 uur en om 9:30uur. De voltrekking bestaat uitsluitend uit de wettelijk voorgeschreven formaliteiten:

  • het ja-woord
  • het ondertekenen van de akte
  • het uitreiken van het trouwboekje

Voorwaarde is dat tenminste één van de partners in de gemeente Weststellingwerf staat ingeschreven in de Basisregistratie personen.

De voltrekking vindt plaats in een spreekkamer en duurt ongeveer 10 minuten. Geen gasten, geen fotograaf, twee getuigen en geen keuze voor een trouwambtenaar.

6. Hoe lang duurt de voltrekking van het huwelijk/partnerschap?

De voltrekking duurt gemiddeld een half uur. Wij verzoeken je ongeveer 10 minuten van te voren te komen, zodat de ceremonie op tijd kan beginnen.

7. Is het mogelijk muziek af te spelen tijdens de voltrekking?

Tijdens de voltrekking kunnen naar wens maximaal drie muziekstukken afgespeeld worden. Wij verzoeken je de muziek op een USB-stick aan te leveren. Wil je de USB-stick twee weken van tevoren bij de receptie van het gemeentehuis inleveren? Graag voorzien van naam en huwelijksdatum en welk nummer je wanneer wilt laten afspelen.

8. Zijn de trouwlocaties ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers?

Zowel de trouwzaal in het gemeentehuis als het Vlechtmuseum zijn toegankelijk voor rolstoelers. Wel graag even melden.

9. Wij willen ringen wisselen. Is er een ringenkussentje aanwezig?

Er is een ringenkussentje aanwezig in het gemeentehuis. Wil je ringen wisselen, dan kun je bij het betreden van de trouwzaal de ringen overhandigen aan de gastvrouw/bode.

10. Verandert mijn achternaam na het huwelijk?

Nee, na het huwelijk (of geregistreerd partnerschap) verandert er niets aan jouw officiële achternaam. In Nederland is het toegestaan na de huwelijksvoltrekking de achternaam van de partner te gebruiken. Wil je de achternaam van jouw partner gebruiken dan kun je op het formulier “Naamgebruik veranderen” aangeven welke naam je wilt gebruiken. Je blijft met je eigen naam geregistreerd in de Basisregistratie personen.

11. Mag er confetti gestrooid worden?

Het strooien van confetti en/of rijst is niet toegestaan. Wil je dit ook aan jouw gasten laten weten? Eventuele schoonmaakkosten kunnen op jou worden verhaald.

12. Als wij gaan trouwen, is dat dan in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden?

Vanaf 1 januari 2018 gaat de Wet beperking wettelijke gemeenschap van goederen in. De belangrijkste veranderingen zijn dat het eigen vermogen dat vóór de trouwdatum is opgebouwd en erfenissen en schenkingen buiten de gemeenschap vallen.