Het college van B&W heeft het beleid voor kleinschalige recreatie aangepast. Het aangepaste beleid geeft bestaande toeristische ondernemers meer mogelijkheden. De aanpassingen gaan over drie onderdelen: het hele jaar door kamperen, het uitbreiden van het aantal standplaatsen en voorwaarden voor het starten van bed en breakfasts in bestaande bijgebouwen. Het aangepaste beleid moet nog meer bezoekers verleiden tot een bezoek aan de gemeente Weststellingwerf.

Verlenging kampeerseizoen en uitbreiding aantal standplaatsen

Kleinschalige campings waren tot nu toe alleen in het toeristische seizoen van 15 maart tot en met 1 november open. Door kamperen het hele jaar door mogelijk te maken kunnen toeristen het hele jaar door genieten van de gemeente Weststellingwerf. Ook is toerisme dan niet langer een bedrijfstak afhankelijk van een seizoen. Dat zorgt voor meer stabiele en toekomstbestendige banen in de gemeente. Door een uitbreiding naar maximaal 35 standplaatsen per kampeerterrein kunnen kleine campinghouders meer gasten ontvangen. Voor verlenging van het kampeerseizoen en de uitbreiding van het aantal standplaatsen is vooraf wel een ruimtelijke onderbouwing nodig.

Voorwaarden bed en breakfasts in bijgebouwen

In het huidige bestemmingsplan waren de voorwaarden voor bed en breakfasts in een bestaand vrijstaand bijgebouw nog niet bekend. Nu zijn deze voorwaarden er wel.