Donderdag 26 augustus 2021 werd door de gemeente Weststellingwerf de actie ‘Band op Spanning’ georganiseerd. In Noordwolde en Wolvega konden inwoners gratis de spanning van hun autobanden laten controleren en deze op spanning laten brengen. Er was grote belangstelling voor de actie. 

‘‘Het laten oppompen van je autobanden is goed voor je eigen veiligheid, het milieu en je portemonnee. Het advies is om dit ieder kwartaal te doen’’, vertelt wethouder Hanneke Zonderland. ‘‘De actie leverde mooie resultaten op. In totaal zijn 108 auto’s gecontroleerd en werden van 98 auto’s de banden op spanning gebracht. Per auto levert dit een gemiddelde besparing op van € 24,37 per kwartaal. En in totaal 575 liter brandstof en 2.172 kg CO2. Het loont dus zeker om regelmatig je banden te laten controleren.’’ 

Waarom is de bandenspanning belangrijk?

In Nederland rijdt meer dan de helft van alle auto’s met een te lage bandenspanning. Dat kost jaarlijks veel liters extra brandstof en veroorzaakt extra CO2 uitstoot. Ook zorgt een te lage bandenspanning voor extra slijtage van de banden. Dat is gevaarlijk, want dit zorgt voor een slechtere wegligging, een langere remweg en een grotere kans op een klapband.