Een aantal inwoners van Weststellingwerf biedt zelf opvang aan vluchtelingen uit Oekraïne. Oekraïners die in Nederland verblijven, moeten zo snel mogelijk aangifte doen van verblijf in Nederland en op welk (tijdelijk) adres dat is. De gemeente schrijft hen dan in in de BasisRegistratie Personen (BRP).

Als je ingeschreven bent in de BRP krijg je een burgerservicenummer (BSN). Een BSN heb je nodig om bijvoorbeeld een bankrekening te openen of een uitkering te krijgen.  

Vang jij vluchtelingen op? Vertel ze dan dat ze zich moeten inschrijven bij de gemeente. Je kunt voor de inschrijving van de vluchtelingen in de BRP een afspraak maken via 14 0561.

Op de website van de rijksoverheid(externe link) staan veel gestelde vragen en antwoorden over de inschrijving van Oekraïense vluchtelingen in de Basisregistratie Personen (BRP).

Waarom een afspraak maken?

Niet alle vluchtelingen uit Oekraïne hebben een paspoort bij zich, vooral de kinderen niet. Daarom kost het inschrijven meer tijd.

Het is belangrijk dat een gezin samen langskomt en niet de gezinsleden apart. En natuurlijk dat ze alle (reis)documenten met persoonsgegevens naar de aangifte afspraak meenemen.

De vluchtelingen hoeven dus niet naar Heerenveen om zich daar aan te melden.

Zelf vluchtelingen opvangen?

Wil jij zelf vluchtelingen opvangen?  Dat is een mooi gebaar en hartverwarmend. Maar denk hier goed over na, want de opvang is waarschijnlijk niet van korte duur en er komt veel bij kijken. Kijk voor meer informatie op onze webpagina over Oekraïne.