Gemeente Weststellingwerf gaat de bermen en gazons ecologisch beheren. Dit betekent dat er nog maar 2 keer per jaar gemaaid wordt. Het maaisel wordt na een paar dagen afgevoerd. Bloemen en planten krijgen hierdoor de kans om te bloeien. Dit zorgt voor meer insecten. Dat is goed voor de biodiversiteit.

Dit jaar worden alle gazons volgens het nieuwe beleid gemaaid. Van de bermen wordt 80% dit jaar ecologisch beheerd. In 2024 komt daar de westhoek van Weststellingwerf bij. Daarmee wordt volgend jaar 100% van alle gazons en bermen in de gemeente ecologisch beheerd.

Even wennen

Wethouder Mariska Rikkers verwacht dat het nieuwe beleid voor inwoners wel even wennen zal zijn: ‘‘Vroeger werd al het groen in de gemeente beheerd op basis van netheid. De bermen en gazons werden bijna wekelijks gemaaid. Nu gaan we minder vaak maaien om de biodiversiteit te vergroten.’’ Wethouder Rikkers roept inwoners op om het gemeentelijk groen nabij hun woning dan ook niet zelf te gaan maaien.

Meer planten en insecten

Niet maaien heeft veel voordelen voor de natuur. Het zorgt ervoor dat planten tot bloei kunnen komen. Het stuifmeel en de nectar van de planten is voedsel voor insecten zoals bijen, kevers, vlinders en hommels. Door minder vaak te maaien, komen er steeds meer verschillende soorten planten en insecten. Daarnaast kan langer gras beter tegen droogte en hitte. Daar krijgen we in de toekomst steeds vaker mee te maken.

Verkeersveiligheid voorop

Verkeersveiligheid staat altijd voorop. Op plekken waar het nodig is, zoals kruispunten en oversteekplaatsen, wordt vaker gemaaid. De gemeente zorgt er zo voor dat de bermen en gazons het zicht van het verkeer niet belemmeren. Ook op gemeentelijke sport- en speelvelden wordt vaker gemaaid zodat er gespeeld kan worden.

Meer informatie

Klik hier voor meer informatie over het beheer van de bermen en gazons. Via deze pagina kun je ook een vraag stellen of opmerking doorgeven.