Op donderdag 26 augustus kunnen inwoners hun autobanden gratis op spanning laten brengen. Medewerkers van Band op Spanning staan van 10:00 tot 12:30 uur op het parkeerterrein bij de Jumbo in Noordwolde. Van 13:30 tot 17:30 uur zijn de medewerkers aanwezig op het parkeerterrein bij de Lidl en Poiesz in Wolvega. De servicemedewerkers controleren met behulp van professionele mobiele apparatuur de bandenspanning en pompen de banden op als dat nodig is. De actie is een initiatief van de gemeente Weststellingwerf.

Hoe werkt de actie?

Bij de ingang van de parkeerplaatsen worden de automobilisten gevraagd of zij gebruik willen maken van de gratis actie. Als je mee wil doen, ontvang je een aanmeldkaart voor onder je ruitenwisser. Je kunt vervolgens op pad gaan om bijvoorbeeld je boodschappen te doen of te winkelen. De servicemedewerkers controleren ondertussen met behulp van professionele mobiele apparatuur de bandenspanning. Als het nodig is, pompen ze de banden weer op tot de door de fabrikant geadviseerde spanning (bij normaal gebruik). De aanmeldkaart wordt omgewisseld voor een kaart met daarop de oude bandenspanning, de nieuwe bandenspanning én de besparingen! Zo weet je precies wat er is gebeurd.

Waarom is de bandenspanning belangrijk?

In Nederland rijdt meer dan de helft van alle auto’s met een te lage bandenspanning. Dat kost jaarlijks veel liters extra brandstof en veroorzaakt extra CO2 uitstoot. Ook zorgt een te lage bandenspanning voor extra slijtage van de banden. Dat is gevaarlijk, want dit zorgt voor een slechtere wegligging, een langere remweg en een grotere kans op een klapband. 

Daarom is het tijd voor actie, vindt wethouder Hanneke Zonderland: "Met deze kleine actie maken we een groot verschil en dragen we bij aan een schonere en veiligere samenleving.”