Woensdag 26 januari werd de Groene Bon actie gestart door gemeente Weststellingwerf. De Groene Bon is een waardebon van 70 euro, waarmee inwoners energiebesparende producten kunnen kopen voor in huis. “De Groene Bonnen vlogen als warme broodjes over de digitale toonbank”, vertelt wethouder Hanneke Zonderland. “Je kon de Groene Bon downloaden via een speciale website. Hier werd massaal gebruik van gemaakt. Hierdoor moesten we helaas ook inwoners teleurstellen. Nu is het belangrijk dat er met de bonnen gewinkeld wordt bij de lokale ondernemers die meedoen aan deze actie. Want de Groene Bon is een maand geldig.” 

Energie besparen

Wethouder Hanneke Zonderland: ‘‘We hadden 1800 Groene Bonnen om uit te delen. De Groene Bon is voor inwoners met een eigen huis of met een huurhuis. Met deze actie willen we laten zien dat de inwoners zelf snel en gemakkelijk energie kunnen besparen. Door bijvoorbeeld ledlampen, tochtstrips of een inductiekookplaat te plaatsen.”

Hoe werkt het?

De Groene Bon is na ontvangst een maand te gebruiken. Met de bon kan de inwoner winkelen in de gemeente Weststellingwerf bij winkels die meedoen aan deze actie. De lijst met deelnemende winkels is te vinden op weststellingwerf.groenebon.nl. De energiebesparende producten die de inwoner kan kopen met de Groene Bon zijn op dezelfde website te vinden in de productenlijst. Er zijn nog Groene Bonnen beschikbaar voor huurwoningen met een WOZ-waarde van meer dan € 200.000,-.

Gebruikt een inwoner de Groene Bon niet binnen een maand? Dan wordt deze Groene Bon vanaf dinsdag 1 maart vanaf 13.00 uur opnieuw aangeboden via de website weststellingwerf.groenebon.nl. Ook deze bonnen zijn te gebruiken tot en met 31 maart. De gemeente kan niet garanderen dat er Groene Bonnen vrijkomen.  

Subsidie

Gemeente Weststellingwerf heeft € 126.000,- beschikbaar voor de Groene Bon. De gemeente krijgt subsidie vanuit de Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW) van de Rijksoverheid. Ook krijgt de gemeente subsidie vanuit de Subsidieregeling Energiecoaches voor gemeenten in Fryslân van de Provincie Fryslân.

Foto: Nadine de Ruiter Fotografie