Gemeente Weststellingwerf startte 22 april met een preventieve bestrijdingsactie van de eikenprocessierups. Dit gebeurt door ruim 4300 eikenbomen te besproeien met nematoden (minuscule wormpjes). De nematoden infecteren de rups waardoor die sterft. Het sproeien zorgt voor geluidsoverlast, maar hierdoor hebben we in de zomer zo min mogelijk last van de eikenprocessierups.

Het besproeien van eikenbomen met nematoden is een natuurvriendelijke manier om de eikenprocessierups te bestrijden en niet schadelijk voor mens, dier en natuur. Deze preventieve bestrijdingsmethode is erg succesvol, zo blijkt uit de resultaten van vorig jaar. 98% van de behandelde eikenbomen had toen geen nesten van de eikenprocessierups meer.

Hoe gaan we te werk?

De gemeente controleert elk jaar in welke bomen larven van de eikenprocessierups zitten. Op plekken waar bijvoorbeeld veel fietsers langskomen, wordt de rups preventief bestreden. In de avonduren of ’s nachts worden de bomen besproeid met de nematoden. Dit gebeurt na zonsondergang, omdat de minuscule wormpjes niet tegen zonlicht kunnen. Twee weken na de eerste bestrijdingsronde worden de bomen opnieuw besproeid. Vanaf juni worden de overgebleven nesten verwijderd met een speciale stofzuiger.

Waarom bestrijden we de eikenprocessierups?

Een volgroeide eikenprocessierups heeft brandharen die bij mensen en dieren tot vervelende of zelfs gevaarlijke gezondheidsklachten kunnen leiden, zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en luchtwegen.

Meer informatie over de eikenprocessierups is te vinden op www.weststellingwerf.nl/eikenprocessierups.

Klik hier voor een lijst met alle plaatsen en straatnamen waar de eikenprocessierups preventief wordt bestreden.