Op 10 en 11 september vond het grootste culturele evenement van Nederland plaats: de Open Monumenten Dag. Maar liefst 15 monumenten in Weststellingwerf openden hun deuren voor publiek. Na twee coronajaren was het een drukbezocht cultureel weekend voor jong en oud.

‘‘Onze gemeente heeft bijzondere monumenten: van kerken tot molens en van de rietvlechtschool tot een schutsluis. Wij vinden het belangrijk om deze monumenten te behouden voor de toekomst: dit cultureel erfgoed vertelt namelijk veel over de geschiedenis van onze gemeente. Tijdens de Open Monumenten Dag konden inwoners hier op een leuke manier mee kennismaken’’, vertelt wethouder Roelof Theun Hoen.

Jeanette van Veen, secretaris Stichting Behoud Finckegea, noemde de Open Monumenten Dag fantastisch: ‘‘Ruim 50 bezoekers kwamen een kijkje nemen in de kerk in Vinkega. Onze vrijwilligers vertelden hen over de geschiedenis van de kerk. Zij kregen veel leuke reacties.’’

Fietsroutes langs cultureel erfgoed

Twee fietsroutes maakten de Open Monumenten Dag dit jaar extra speciaal. Deze fietsroutes gingen niet alleen langs de monumenten maar ook door de mooiste natuurgebieden van Weststellingwerf. Bezoekers konden zo het culturele erfgoed van Weststellingwerf zelf ontdekken en beleven.