HOME  |  Actueel in Weststellingwerf

Actueel in Weststellingwerf

 • Help jij ons mee met het testen van de nieuwe website

  (07-04-2021)

  Gemeente Weststellingwerf krijgt een nieuwe toegankelijke website! Wij willen daarbij dat alle informatie voor de inwoners en ondernemers goed vindbaar is. Daar kunnen wij jouw hulp goed bij gebruiken! Wij vragen je daarom een paar vragen in te vullen via: https://ows.io/tj/zx385o67 

  Ook als je opmerkingen of tips hebt horen wij dat graag!

 • Online informatiebijeenkomst Centrumontwikkeling Wolvega

  (30-03-2021)

  Gemeente Weststellingwerf werkt sinds de zomer van 2020 samen met ondernemers en inwoners aan een compact en aantrekkelijk centrum in Wolvega. Daarvoor is een plan opgesteld waarin staat hoe Wolvega-centrum eruit moet zien. We zijn benieuwd wat ondernemers, bezoekers van het centrum en andere belangstellenden van het plan vinden. Daarom nodigen we je uit voor een online informatiebijeenkomst over Centrumontwikkeling Wolvega op dinsdag 13 april van 19.00 tot 21.00 uur.

 • Gemeente Weststellingwerf verjaagt roeken

  (22-03-2021)

  Roeken zorgen voor overlast in Weststellingwerf. De gemeente gaat de roeken daarom verjagen. Dit gebeurt met vogelafweerpistolen. Daarnaast worden de nesten in de bomen verwijderd.

 • Verwijderen kerststukjes op gemeentelijke begraafplaats Wolvega

  (19-03-2021)

  Veel mensen zetten rond de kerstdagen kerststukjes bij monumenten op de begraafplaats. Sommige kerststukjes staan er nog steeds en zijn verwelkt of verdord. Om de begraafplaats er weer netjes uit te laten zien, vragen wij om de oude kerststukjes, maar ook lege vazen, bloempotten en ander ongebruikt materiaal weg te halen.

 • Hoe raakt corona jouw leven?

  (18-03-2021)

  B&W horen graag hoe jij deze coronatijd beleeft

  Al een jaar lang is het coronavirus in Nederland en leven we met beperkende maatregelen. Burgemeester en wethouders zijn benieuwd hoe jij deze tijd beleeft, waar jij behoefte aan hebt, wat jouw idee is om je omgeving hier doorheen te helpen.

 • Geen paasvuren in Weststellingwerf

  (16-03-2021)

  Ook dit jaar kunnen de paasvuren in Weststellingwerf niet doorgaan. De huidige coronamaatregelen bieden hiervoor geen ruimte. In de hele provincie Friesland zijn paasvuren niet toegestaan. Want ook met Pasen geldt nog steeds het verbod op evenementen.

 • Telefonische drukte over de gemeentelijke belastingen

  (16-03-2021)

  Het is op het moment erg druk met telefoontjes over de gemeentelijke belastingen.

 • Wie is of kent de eigenaar van dit vaartuig?

  (15-03-2021)

  Bij controlewerkzaamheden door de gemeente Weststellingwerf is geconstateerd dat al geruime tijd in de Schipsloot te Wolvega, ter hoogte van de passantensteiger, bij het viaduct twee onbeheerde vaartuigen zijn aangelegd. De gemeente is nog op zoek naar de eigenaar van het kleine vaartuig.

  Wie is of kent de eigenaar van dit vaartuig?

 • Eerste kievitsei in Weststellingwerf gevonden

  (15-03-2021)

  Het eerste kievitsei van Weststellingwerf is gevonden op zondag 14 maart om 08.15 uur. Hennie van der Heide vond het ei aan de Kooiweg in Oldeholtwolde.

 • Extra stemmogelijkheden in coronatijd

  (09-03-2021)

  Per brief of vervroegd stemmen

  Bij de komende Tweede Kamerverkiezingen zijn er extra mogelijkheden om je stem uit te brengen. Natuurlijk kun je op 17 maart gewoon zelf stemmen in een stembureau of iemand machtigen om dat voor jou te doen. Kiezers die bij de risicogroep van het coronavirus horen, kunnen op 15 en 16 maart vervroegd stemmen in ’t Buurthuus in Noordwolde of in de hal van het gemeentehuis in Wolvega. Kiezers van 70 jaar en ouder kunnen ook per brief stemmen.

 • Weststellingwerf verwijdert verkiezingsreclame

  (05-03-2021)

  Een politieke partij heeft in Noordwolde tegen de afspraken in verkiezingsstickers geplakt op lantaarnpalen en op verkiezingsborden aan lantaarnpalen. Ook zijn gemeentelijke eigendommen met posters en stickers beplakt. Vanaf vandaag verwijdert de gemeente Weststellingwerf de aangebrachte stickers en posters. Het is niet toegestaan om op deze manier in de openbare ruimte van Weststellingwerf verkiezingsreclame te maken.   

 • Inwoners Weststellingwerf besparen energie door acties gemeente

  (05-03-2021)

  Gemeente Weststellingwerf organiseert verschillende acties om inwoners te stimuleren om energie te besparen. Zo lanceerde de gemeente in januari een actie voor woningeigenaren om gratis energiebesparende producten ter waarde van € 70,-  aan te schaffen. Daarnaast kunnen inwoners hulp van een energiecoach inschakelen bij het verduurzamen van hun woning. Voor huurders komt de gemeente Weststellingwerf binnenkort ook met een energiebesparingsactie.

 • Bezwaar maken gemeentelijke belastingen en/of WOZ-waarde

  (04-03-2021)

  In februari heb je de aanslag gemeentelijke belastingen ontvangen. Het kan zijn dat je het niet eens bent met een gemeentelijke belasting die je moet betalen of met de WOZ-waarde van jouw woning, bedrijfspand of perceel. Je kunt dan bezwaar maken.

 • Houtsnippers en stamhout af te halen bij de gemeentewerf

  (03-03-2021)

  Het team Groen in bedrijf snoeit en kapt bomen in onze gemeente. Tijdens deze werkzaamheden blijft er vaak “stamhout” over. Dit hout is na kloven en drogen geschikt voor de open haard. Kleiner hout dat niet gebruik kan worden voor de open haard wordt versnipperd. Deze houtsnippers kunnen in de tuin worden gebruikt. Op het terrein van de gemeentewerf ligt een voorraad met stamhout en houtsnippers dat te koop is.

 • Gemeente Weststellingwerf verleent vergunning voor torenspits kerk Vinkega

  (03-03-2021)

  Gemeente Weststellingwerf heeft een omgevingsvergunning verleend voor het plaatsen van een gebruikte torenspits op de kerktoren in Vinkega. Stichting Behoud Finkegea diende hiervoor eind 2019 een aanvraag voor een omgevingsvergunning in. Het dorp is al lange tijd bezig met de torenspits en de vergunning. Ze hebben hiervoor verschillende mogelijkheden onderzocht en besproken. De gemeente verleent de vergunning omdat het college de kerk wil behouden. Ook vindt de gemeente hergebruik en de inzet van het dorp belangrijk. De kerk in Vinkega is de eerste kerk in Nederland waar een gebruikte torenspits op geplaatst wordt.

 • Waar en wanneer tellen we de stemmen van de Tweede Kamerverkiezing?

  (02-03-2021)

  Door de coronacrisis zijn er meerdere manieren om te stemmen. Daardoor zijn er ook extra momenten voor het tellen van de stemmen. Het tellen van de stembiljetten  bij de reguliere stembureaus op 17 maart blijft hetzelfde als altijd. Dit gebeurt op de reguliere stembureaus vanaf 21.00 uur.
  Nieuw is het tellen van de briefstemmen, de stemmen van het vervroegd stemmen en de stemmen bij de bijzondere stembureaus.

 • Gemeente Weststellingwerf, SOW en WOW steunen lokale ondernemers

  (02-03-2021)

  Veel ondernemers, waaronder winkeliers, ondernemers met een contactberoep en horecaondernemers worden hard geraakt door de coronacrisis. Gemeente Weststellingwerf, Stichting Ondernemersfonds Weststellingwerf (SOW) en Winkeliers- en Ondernemersvereniging Wolvega (WOW) hebben besproken hoe zij lokale ondernemers kunnen ondersteunen. Met als resultaat verlaging van de reclamebelasting, een voucher van € 1.000,- voor horecaondernemers om samen activiteiten te organiseren en verlaging van de WOW-contributie.

 • Bouwkavel te koop aan de Haulerdwarsweg in Wolvega

  (01-03-2021)

  Aan de Haulerdwarsweg in Wolvega ligt een bouwkavel. Op deze kavel mag een nieuwe woning gebouwd worden. Bouw jij straks je droomhuis in Wolvega?

 • Brief aan ondernemers

  (01-03-2021)

  De burgemeesters in Friesland hebben via de media een brief gestuurd aan alle Friese ondernemers. Ook burgemeester André van de Nadort heeft de brief ondertekend.

 • Online bijeenkomst toekomstplannen Driewegsluis

  (23-02-2021)

  Update 2 maart 2021: aanmelden voor bijeenkomst is niet meer mogelijk.

  Gemeente Weststellingwerf wil de Driewegsluis aantrekkelijker maken voor toeristen en recreanten. Om dit te bereiken heeft de locatie meer en betere voorzieningen nodig. Vorig jaar heeft adviesbureau Eelerwoude op verzoek van de gemeente een variantenonderzoek gedaan. Hier zijn verschillende mogelijkheden uitgekomen waarmee de Driewegsluis aantrekkelijk gemaakt kan worden om naartoe te gaan en te recreëren. Gemeente Weststellingwerf nodigt ondernemers en inwoners uit het gebied uit voor een online bijeenkomst om mee te denken over de toekomstplannen voor de Driewegsluis.

 • Aanslag gemeentelijke belastingen 2021

  (18-02-2021)

  Op 26 februari 2021 ontvang je de aanslag gemeentelijke belastingen. Op de aanslag staan de bedragen voor de verschillende belastingsoorten, zoals de onroerendezaakbelasting en afvalstoffenheffing.

 • Mooie verhalen over samenwerking in coronatijd in SBS6 programma ‘Helden van nu’

  (15-02-2021)

  Trots op de medewerkers van de gemeente èn de inwoners van Weststellingwerf. Dat komt naar voren in het SBS6 programma ‘Helden van nu’.  Dit programma laat zien dat de gemeente in deze coronaperiode in verbinding blijft met hun  inwoners en organisaties. Door samen te werken wordt veel bereikt.  De uitzending van Helden van nu, met twee mooie verhalen, is te zien op zondag 21 februari om 16.30 uur.

 • Moet u iets terugbetalen aan de gemeente en houden we hiervoor een bedrag in op uw uitkering?

  (11-02-2021)

  Dan geldt voor u vanaf 1 januari 2021 een hogere beslagvrije voet.

  Vanaf 1 januari 2021 mag de gemeente maximaal 5% van uw inkomen inhouden voor aflossing van schulden. Dit komt door de nieuwe Wet Vereenvoudiging beslag vrije voet, die is ingegaan. De gemeente hoeft geen rekening meer te houden met zorgkosten en hogere woonlasten. U moet dus altijd 5% aflossen van uw inkomen.

 • Eerste fase Lindewijk in Wolvega bijna uitverkocht 

  (09-02-2021)

  Weststellingwerf wil nog eens 200 woningen bouwen 

  De gemeente Weststellingwerf wil de komende jaren nog eens circa tweehonderd woningen bouwen in de Lindewijk in Wolvega. De eerste fase van deze populaire en ruime nieuwbouwwijk is voor 95% verkocht of in optie en de vraag naar kavels en woningen blijft groot, zo constateren burgemeester en wethouders. Vanaf deze week ligt daarom het voorontwerp Lindewijk Deelgebied 2 ter inzage.  

 • Aangepaste data voor legen containers tijdens winterweer

  (08-02-2021)

  UPDATE: Dit bericht is aangepast op woensdag 10 februari.

  Door de sneeuw en de gladheid kunnen onze huisvuilauto's niet veilig de weg op. Daarom zijn er aangepaste data voor het legen van de afvalcontainers:

 • College van B&W stemt in met voorlopig ontwerp herinrichting Steenwijkerweg e.o. De Blesse

  (05-02-2021)

  Het overgrote deel van de inwoners van De Blesse is positief over de plannen voor de herinrichting van de Steenwijkerweg, Spoorlaan en Markeweg in de Blesse. Ook past de herinrichting binnen de raming (geschatte kosten) van 3,5 miljoen. Het college van burgemeester en wethouders van Weststellingwerf stemt daarom in met het voorlopig ontwerp van de herinrichting. Het college vraagt de gemeenteraad nu om het geld voor de uitvoering beschikbaar te stellen.

 • Kortere reistijd met trein tussen Wolvega en Zwolle

  (05-02-2021)

  De NS-sprinter tussen Leeuwarden en Meppel rijdt vanaf september weer rechtstreeks door naar Zwolle. Reizigers hoeven daardoor niet meer over te stappen in Meppel. Dit betekent dat de reistijd tussen Wolvega en Zwolle 10 minuten korter wordt. Gemeente Weststellingwerf is blij dat Wolvega met de nieuwe dienstregeling weer beter bereikbaar wordt met het openbaar vervoer. De gemeente heeft zich hier lange tijd voor ingezet, onder andere door overleggen met Provincie Fryslân en NS.

 • Vervoer naar vaccinatielocaties voor 85+ers

  (04-02-2021)

  Alle inwoners van 85 jaar en ouder hebben van de GGD een oproep ontvangen om zich te laten vaccineren. Omdat de vaccinatielocatie niet in Weststellingwerf is, is het misschien lastig om zelfstandig naar de locatie te komen.

 • Veel belangstelling voor de cursus Politiek Actief!

  (02-02-2021)

  ​Veel belangstellenden hebben zich ingeschreven voor de cursus Politiek Actief. Vanuit Weststellingwerf hebben 34 inwoners zich ingeschreven. In totaal gaan aan de cursus meer dan 200 inwoners van de gemeenten Heerenveen, Smallingerland, De Fryske Marren, Opsterland, Weststellingwerf en Ooststellingwerf meedoen. De inschrijving voor de cursus is vandaag gesloten.

 • Rijbewijs langer geldig vanwege de lockdown

  (02-02-2021)

  Heb jij een rijbewijs dat verloopt tussen 1 december 2020 en 1 maart 2021? Dan blijft je rijbewijs geldig tot 1 maart 2021. Dit komt door een nieuwe coulanceregeling.

 • Maatschappelijke organisaties kunnen coronacompensatie aanvragen

  (01-02-2021)

  De gemeente Weststellingwerf stelt een bedrag van € 212.000 beschikbaar voor maatschappelijke organisaties met financiële schade door corona in 2020. Dit doet de gemeente met twee tijdelijke financiële regelingen; de subsidieregeling coronacompensatie en het noodfonds. De gemeente vindt het belangrijk voor de leefbaarheid in onze gemeente om maatschappelijke organisaties financieel te ondersteunen in deze coronacrisis, zodat zij kunnen blijven voortbestaan.

 • Project ‘Dorp, landschap en biodiversiteit’ in Boijl en Zandhuizen een groot succes

  (27-01-2021)

  Gemeente Weststellingwerf is begin 2020 samen met de dorpsbelangen in Boijl en Zandhuizen een project gestart om de dorpen groener in te richten en de biodiversiteit te vergroten. Hiermee vergroot de gemeente de waardering voor het landschap en de leefbaarheid in de dorpen. De afgelopen maanden heeft de gemeente samen met inwoners veel gedaan om de leefomgeving duurzaam in te richten. Deze week worden door de vogelwacht en een aantal vrijwilligers 150 nestkasten opgehangen langs de openbare weg in Boijl. In Zandhuizen worden daarna ook nestkasten opgehangen.

 • Dode vogels gezien? Meld het!

  (25-01-2021)

  Er is vogelgriep in Nederland. Op verschillende plekken in Nederland worden dode vogels gevonden, ook in Friesland. Deze vogels zijn vaak getroffen door de vogelgriep. Om te voorkomen dat de vogelgriep zich verder verspreid, vragen we je om: vogels niet aan te raken, melding te maken van gevonden dode vogels en gebieden met watervogels met rust te laten.

 • Bestelauto’s niet meer welkom op afvalbrengstation in Wolvega

  (25-01-2021)

  Gemeente Weststellingwerf accepteert geen bedrijfsafval op het afvalbrengstation in Wolvega. Toch wordt er nog veel bedrijfsafval gebracht. Dit gebeurt vaak met een bestelauto. Daarom zijn bestelauto’s (auto’s tot een maximaal totaalgewicht van 3500 kg met een grijs kenteken) vanaf 1 februari niet meer welkom op het afvalbrengstation. Voor inwoners die alleen een bestelauto hebben, geldt een uitzondering onder bepaalde voorwaarden.

 • Burgemeester informeert raad over ontheffing coronamaatregelen

  (25-01-2021)

  Vanaf december 2020 kan de burgemeester op basis van de Tijdelijke wet maatregelen Covid19 in bijzondere gevallen ontheffing verlenen van de coronamaatregelen. Hij legt hierover verantwoording af aan de gemeenteraad. Burgemeester Van de Nadort heeft de gemeenteraad geïnformeerd dat de topsportploegen die in Hotel Van der Valk Wolvega verblijven, gebruik mogen maken van het restaurant van het hotel. Victoriapark Wolvega kreeg geen ontheffing voor het houden van selectieproeven voor gecertificeerde professionals op de drafbaan.

 • Gemeente geeft ‘aanvullende brief avondklok’ aan mantelzorgers

  (23-01-2021)

  Mantelzorgers zijn onmisbaar voor de kwetsbare inwoners die zorg nodig hebben. Ook in de avonden kan zorg nodig zijn.

 • Gemeente Weststellingwerf doet mee aan onderzoek MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland

  (22-01-2021)

  Gemeente Weststellingwerf wil graag weten hoe ondernemers hun dienstverlening ervaren. Daarom doet de gemeente mee aan het tweejaarlijkse onderzoek van MKB Nederland naar de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland. Met de inzichten wil de gemeente het ondernemersklimaat verbeteren. 

 • Mogelijkheid tot aanvragen van subsidies

  (22-01-2021)

  Ieder jaar kunnen verenigingen in onze gemeente subsidie aanvragen op basis van onze subsidieregelingen. Ook dit jaar weer.

 • WOZ-taxateurs meten komende maanden woningen op

  (20-01-2021)

  De komende maanden gaan WOZ taxateurs van de gemeente Weststellingwerf woningen opmeten waarvan de vierkante meters niet bekend zijn. Deze taxateurs bepalen de WOZ-waarde van huizen en gebouwen. Je ontvangt geen bericht wanneer ze langs komen.

 • Mobiele verkiezingsborden in Weststellingwerf

  (20-01-2021)

  ​Voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 gaat de gemeente Weststellingwerf gebruik maken van mobiele verkiezingsborden. We vervangen de houten borden voor deze mobiele borden, die trotters worden genoemd.

 • Coronacompensatie voor maatschappelijke organisaties in Weststellingwerf

  (19-01-2021)

  Het college van Weststellingwerf wil culturele organisaties, dorpshuizen en lokale vrijwilligersorganisaties voor jeugd helpen, die het door de coronacrisis financieel moeilijk hebben.  Het college vraagt  de gemeenteraad om hiervoor  € 212.000 beschikbaar te stellen. Als het budget beschikbaar is, stelt de gemeente subsidieregelingen open.

 • Gratis energiebesparende producten van maximaal 70 euro voor woningeigenaren in Weststellingwerf

  (13-01-2021)

  Eigenaren van een koopwoning in Weststellingwerf kunnen voor € 70,- aan energiebesparende producten gratis aanschaffen. Gemeente Weststellingwerf wil woningeigenaren met deze actie stimuleren om in huis energie te besparen. Hiermee vermindert de CO2-uitstoot en verlagen de woonlasten. Dat is goed voor het klimaat én de portemonnee.

 • Vanaf 1 maart geen vrachtverkeer meer over Lycklamaweg in Wolvega

  (12-01-2021)

  De Lykclamaweg is een erg drukke weg met doorgaand verkeer. Om de Lycklamaweg onaantrekkelijker te maken voor doorgaan gemotoriseerd verkeer, heeft Provincie Fryslân in 2020 een bypass aangelegd bij de rotonde op de Stellingenweg.  Dit is ter hoogte van hotel Van der Valk zodat het verkeer wordt doorgeleid naar de Om den Noort. Ook is er in het begin van de straat een drempel gekomen. 

 • Gemeente Weststellingwerf treedt toe tot P10-netwerk van plattelandsgemeenten

  (11-01-2021)

  Gemeente Weststellingwerf is met ingang van dit nieuwe jaar toegetreden tot het P10-netwerk. Binnen P10 werken grote plattelandsgemeenten met elkaar samen. Gemeente Weststellingwerf wil zich met de deelname verder inzetten voor het platteland.

 • Doe jij mee met de training Politiek Actief?

  (11-01-2021)

  Wil je meer weten over politiek? Lijkt het je wel wat om invloed te hebben op wat er gebeurt in onze gemeente? Of ben je gewoon benieuwd naar de lokale democratie? Dan is de gratis training Politiek Actief wat voor jou. Op vijf avonden vertellen we alles over democratie en politiek. En als je denkt: ’Maar daar pas ik toch helemaal niet tussen? Dat zijn toch hele andere mensen dan ik?’ Dan is deze training juist wat voor jou. De gemeente is namelijk van en voor iedereen.

 • Recreatieondernemers opgelet!

  (08-01-2021)

  ​Bied je tegen vergoeding overnachtingen aan, dan betaal je toeristenbelasting. Denk hierbij aan overnachtingen in een hotel, via Airbnb of op een camping.

 • Investeringskrediet nodig voor multifunctionele inrichting raadzaal

  (07-01-2021)

  De gemeenteraad neemt op 25 januari een besluit over het voorstel van het college voor de aanschaf van een draadloos vergadersysteem en nieuw meubilair voor de raadzaal. De kosten hiervoor bedragen 86.000 euro.

 • Jaarwisseling rustig verlopen

  (04-01-2021)

  Vanwege de coronamaatregelen en het vuurwerkverbod was de jaarwisseling anders dan andere jaren. Er was extra beveiliging op straat, naast politie en de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s). Gelukkig is de jaarwisseling in Weststellingwerf rustig verlopen.

 • Aangepaste openingstijden gemeentehuis en afvalbrengstation in december

  (23-12-2020)

  Vanwege de feestdagen zijn er in december aangepaste openingstijden.

  Dit geldt voor het gemeentehuis en voor het afvalbrengstation.

 • Aangepaste data voor legen containers

  (23-12-2020)

  UPDATE: de grijze containers die dinsdag 29 december niet zijn geleegd, worden zaterdag 2 januari geleegd.

 • Weststellingwerf zet bijdrage regiodeal in voor sluizenroute

  (22-12-2020)

  Cofinancieringsprojecten verbeteren fiets- en wandelroutes bij Driewegsluis

  Burgemeester en wethouders stellen de raad voor om de bijdrage van € 300.000 van de Regiodeal Zuidoost Friesland voor het project Zuidelijke Poort in te zetten voor een sluizenroute. Er komt een wandel- en fietsroute langs de monumentale sluizen Scheenesluis, Driewegsluis en Sassluis. Met het geld wordt de Sassluis in Blesdijke binnenkort opgeknapt.   

 • Kijktip in kerstvakantie: film ‘The Other’ van Opera Spanga

  (22-12-2020)

  Vanwege de coronacrisis konden vele culturele voorstellingen niet doorgaan. Zo ook de opera ‘ The Other’ van Opera Spanga. Artistiek leider Corina van Eijk besloot daarom om van de opera een film te maken. Een mooie productie in het kader van 75 jaar Vrijheid. Gemeente Weststellingwerf geeft deze film als kerstcadeau aan alle Friese inwoners. Iedereen kan van 24 december tot en met 6 januari gewoon thuis via een link online genieten van de film.

 • Eind december geen (spoed)aanvraag reisdocumenten mogelijk

  (22-12-2020)

  Op 30 december vanaf 15.00 uur en op 31 december 2020 kun je geen (spoed)aanvraag doen voor een paspoort of een id-kaart. Wij plegen dan onderhoud aan het reisdocumentensysteem.

 • Vernieuwde identiteitskaart vanaf 4 januari 2021

  (21-12-2020)

  Vraag jij een identiteitskaart aan op of na maandag 4 januari 2021? Dan krijg je een vernieuwde identiteitskaart.

 • Nieuwe afvalkalender 2021

  (21-12-2020)

  Per post ontvang je de nieuwe afvalkalender voor 2021. Hierop staan de inzameldata van oud papier, de sortibak (grijze container voor restafval) en de biobak (groene container). De scheidingswijzer vind je op weststellingwerf.nl/afval.

 • Gemeente Weststellingwerf verwijdert luiercontainers

  (18-12-2020)

  Afvalverwerkingsbedrijf Omrin heeft vanaf januari 2021 een nieuwe scheidingsinstallatie voor huishoudelijk afval. Het is daarmee niet meer nodig om luiers apart in te zamelen. Inwoners van Weststellingwerf kunnen luiers vanaf januari bij het restafval doen. Gemeente Weststellingwerf gaat alle luiercontainers daarom begin 2021 verwijderen. Het gaat in totaal om 4 containers in De Blesse, Munnekeburen, Oldeholtpade en Wolvega (bij het afvalbrengstation).

 • Werkzaamheden aan de Hoofdweg in Nijeholtpade klaar

  (18-12-2020)

  Bewoners ontvangen een verrassing van gemeente Weststellingwerf en Plaatselijk Belang De Eendracht Nijeholtpade

  De Hoofdweg in Nijeholtpade ging in september op de schop. Deze week zijn de werkzaamheden afgerond. De riolering is vervangen en de straat is veiliger en aantrekkelijker gemaakt. Om dat te vieren bracht het plaatselijk belang mede namens gemeente Weststellingwerf verrassingspakketten langs bij de bewoners van de Hoofdweg. Wethouder Hanneke Zonderland overhandigde samen met Henk Jaspers, voorzitter van het plaatselijk belang, het eerste pakket aan inwoonster Deborah van Wijngaarden.

 • Succesvolle online bijeenkomst over herinrichting De Blesse

  (17-12-2020)

  Woensdagavond 16 december waren meer dan 100 inwoners en andere belangstellenden aanwezig bij de online bijeenkomst over de herinrichting van De Blesse. Plaatselijk Belang De Blesse - Peperga en de werkgroep Herinrichting Steenwijkerweg presenteerden met ondersteuning van de gemeente het ontwerp voor de herinrichting. Een groot deel van de aanwezigen reageerden enthousiast op het ontwerp. Voorzitter van Plaatselijk Belang Erwin Bosma: “Natuurlijk zijn er tijdens zo’n avond ook kritische geluiden, maar die maken het ontwerp alleen maar beter”.  

 • Strengere controle op bedrijfsafval bij afvalbrengstation in Wolvega

  (16-12-2020)

  Gemeente Weststellingwerf accepteert geen bedrijfsafval bij het afvalbrengstation. Toch wordt er bedrijfsafval bij het afvalbrengstation gebracht. Vanaf 1 januari 2021 gaat de gemeente strenger controleren op het aanbieden van bedrijfsafval. De gemeente roept ondernemers daarom op om hun bedrijfsafval door een afvalverwerkingsbedrijf te laten inzamelen en verwerken.

 • Onterecht slachtoffer van toeslagenaffaire? Meld je bij de gemeente!

  (16-12-2020)
  Weststellingwerf is op zoek naar inwoners die onterecht slachtoffer zijn geworden door de toeslagenaffaire. Niet iedereen die in de problemen gekomen is, is al bekend bij de gemeente.
 • Samenwerking OWO- gemeenten bestendigd in visie

  (15-12-2020)

  ​In het nieuwe jaar staat de OWO-visie op de agenda van de gemeenteraden van Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland. Een document waarin de afspraken en ambities van de samenwerking tussen de drie gemeenten opnieuw verwoord zijn. “Zelfstandig blijven door samenwerking, dat blijft het uitgangspunt. We hebben de ideeën en ambities van de goede samenwerking mooi en duidelijk met elkaar op papier gezet.”, aldus Ellen van Selm, burgemeester van de gemeente Opsterland namens de drie colleges. Nu alle colleges hebben ingestemd met de visie, wordt deze in januari voorgelegd aan de drie gemeenteraden.

 • Zienswijze ontwerp-Veenweideprogramma 2021-2030

  (08-12-2020)

  In de Friese veenweidegebieden, waaronder een deel van Weststellingwerf, hebben we te maken met bodemdaling en daardoor uitstoot van CO2. Er is een ontwerp-Veenweideprogramma opgesteld door Wetterskip Fryslân en provincie Fryslân. Dit programma bevat een gezamenlijke aanpak om de negatieve effecten van de bodemdaling tegen te gaan en de CO2 uitstoot te verminderen. Daarnaast biedt het programma een duurzaam toekomstperspectief voor de landbouw en een waterrobuust en klimaatbestendig gebied.

 • Hout voor de open haard af te halen bij de gemeentewerf

  (07-12-2020)

  Het team Groen in bedrijf snoeit en kapt bomen in onze gemeente. Tijdens deze werkzaamheden blijft er vaak “stamhout” over. Dit hout is na kloven en drogen geschikt voor de open haard. Op het terrein van de gemeentewerf ligt een voorraad met stamhout dat te koop is aangeboden.

 • Verkeersonderzoek Lycklamaweg in Wolvega

  (07-12-2020)

  Gemeente Weststellingwerf houdt de komende week een verkeersonderzoek aan en rondom de Lycklamaweg in Wolvega. Er worden kentekens genoteerd, verkeerstellingen gedaan en de snelheid van voorbijgaande auto’s wordt gemeten.

 • Noodreparaties wegdek nabij onderdoorgang Om den Noort – Heerenveenseweg

  (07-12-2020)

  Morgen (dinsdag 8 december) worden er noodreparaties aan het asfalt nabij de onderdoorgang Om den Noort – Heerenveenseweg in Wolvega uitgevoerd. De gaten in het wegdek nabij de rotonde worden dan opgevuld. Het verkeer kan er langs op aanwijzingen van verkeersregelaars. De werkzaamheden vinden buiten de spits plaats, tussen 9.00 en 15.00 uur.

 • Interview Jack Jongebloed: 30 kilometer in bebouwde kom is veiliger

  (03-12-2020)

  Wethouder Jack Jongebloed is geïnterviewd door Fietsersbond Fryslân. Hij pleit al jaren voor een maximumsnelheid van 30 kilometer in bebouwde kommen. Lees hier het volledige interview.

 • Mondkapjes in de publieke binnenruimtes vanaf 1 december verplicht

  (01-12-2020)

  Het dragen van een mondkapje in openbare ruimtes van de gemeente is vanaf 1 december verplicht.

 • Zes aanhoudingen voor drugshandel, witwassen en deelnemen aan criminele organisatie

  (01-12-2020)

  Wolvega & Heerenveen - Vandaag verrichtte de politie zes aanhoudingen in Wolvega en Heerenveen. De mannen zijn 20, 25, 27, 30, 30 en 36 jaar en komen uit Heerenveen en Wolvega. Zij worden verdacht van handel in heroïne en cocaïne, witwassen en het vormen van een criminele organisatie. De drugs voerden zij uit naar Scandinavië. De politie doorzocht na de aanhoudingen op dinsdag 1 december twee woningen in Heerenveen, vier woningen in Wolvega en een aantal bedrijfspanden in Wolvega.

 • Online bijeenkomst Herinrichting De Blesse

  (26-11-2020)

  Er komt veel verkeer met een hoge snelheid langs de Steenwijkerweg, Spoorlaan en Markeweg in De Blesse. De inwoners van De Blesse willen graag dat het dorp veiliger wordt voor fietsers en voetgangers. Daarnaast willen zij dat de Steenwijkerweg, Spoorlaan en Markeweg een dorpsere uitstraling krijgen.

 • Gemeentehuis Weststellingwerf kleurt oranje: stop geweld tegen vrouwen

  (25-11-2020)

  ​Van 25 november tot en met 10 december wordt aandacht gevraagd voor geweld tegen vrouwen, met de internationale campagne Orange the World. Overal worden verschillende gebouwen oranje verlicht. Oranje staat voor ochtendgloren en zonsopgang; voor een hoopvolle, geweldloze toekomst voor meisjes en vrouwen. Met het oranje kleuren van het gemeentehuis vraagt gemeente Westellingwerf in deze periode extra aandacht voor de chat van Veilig Thuis.

 • Word online gast van de raad

  (24-11-2020)

  ​Wil je weten wat de gemeenteraad allemaal doet? Word dan gast van de raad. De gemeenteraad van Weststellingwerf nodigt inwoners hiervoor uit op de maandagavonden dat er een raadsvergadering is. De eerste mogelijkheid is op 7 december.

 • Storing openbare verlichting Stadhouderslaan en Heidebuurt

  (24-11-2020)

  Door een aanrijding is zaterdagavond een storing ontstaan aan de openbare verlichting van de Stadhouderslaan en enkele straten in de Heidebuurt. Hierdoor branden in deze straten de lichtmasten niet meer. De netbeheerder verwacht de storing 24 november op te lossen.

 • Beweegteam Weststellingwerf helpt mensen met de oproep van minister De Jonge

  (20-11-2020)

  Dinsdag 17 november zei minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Welzijn en Sport tijdens de persconferentie letterlijk: “We kunnen ook zelf wat doen. Gezond leven dat maak je weerstand beter en van bewegen voel je je ook beter. Een half uurtje wandelen, zelfs dat kan al een groot verschil maken voor onze gezondheid.“ En dat doen de cursisten van de Nationale Diabetes Wandelchallenge die het afgelopen halfjaar een wandelcursus gevolgd hebben bij het Beweegteam. Op zaterdag 14 november Wereld diabetes dag, was de finale in Noordwolde.

 • Gemeente Weststellingwerf en CCW organiseren succesvolle webinar voor ondernemers

  (20-11-2020)

  Ondernemers houden onze samenleving draaiende. Ook in deze ongekend moeilijke tijd gaan zij door. Terwijl de een voor enorme uitdagingen staat, grijpt de ander succesvol nieuwe kansen aan. Gemeente Weststellingwerf en Commerciële Club Weststellingwerf zijn trots op de inzet en het ondernemerschap van ondernemers. Daarom organiseerden ze vandaag (20 november) op de Dag van de Ondernemer een vezelrijke webinar voor ondernemers uit Weststellingwerf.

 • Aandacht voor Week tegen Kindermishandeling

  (19-11-2020)

  Het hele jaar door hebben we aandacht voor kindermishandeling, maar in de Week tegen Kindermishandeling nog een beetje extra. Want jaarlijks zijn er rond de 119.00 kinderen die slachtoffer zijn van mishandeling. Gemeente Weststellingwerf vind dat kinderen moeten opgroeien in een veilige omgeving.

 • Gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland (OWO) werken samen aan Transitievisie Warmte

  (17-11-2020)

  In 2050 moeten alle woningen in Nederland van het aardgas af zijn. Koken op gas en je woning verwarmen met aardgas kan dan niet meer. Dat doen we dan met duurzame energie. Zo stoten we minder schadelijke CO2 uit en beperken we verdere klimaatverandering. Maar hoe en wanneer koppel je woningen los van het aardgas? Wat is het alternatief? Wat is haalbaar en betaalbaar voor iedereen? De gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland werken samen aan een Transitievisie Warmte die antwoord gaat geven op deze vragen.

 • Mantelzorgers in het zonnetje gezet op Dag van de Mantelzorg

  (10-11-2020)

  10 november is de Dag van de Mantelzorg. Mantelzorgers zorgen vaak langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving. Vaak een zware taak. Daarom krijgen mantelzorgers juist vandaag de aandacht die ze verdienen met een verrassingspakket. Als blijk van waardering hielp het college van b&w mee met het uitdelen van de pakketten.

 • Operafilm cadeau voor alle Friese inwoners

  (06-11-2020)

  Culturele kerstgroet in coronatijden van de gemeente Weststellingwerf en Opera Spanga

  De gemeente Weststellingwerf en Opera Spanga bieden alle inwoners van Friesland in de kerstvakantie de mogelijkheid om de operafilm The Other te zien. De opera met het thema onverdraagzaamheid is gemaakt in het kader van 75 jaar Vrijheid. Gisteren ontvingen alle Friese burgemeesters de aankondiging van dit Weststellingwerfse geschenk. Half december kunnen inwoners via een link gewoon thuis genieten van dit prachtige culturele werk. 

 • Vezelrijke webinar voor ondernemers

  (04-11-2020)

  Update 18 november 2020: aanmelden voor de webinar is niet meer mogelijk

  Ondernemers houden onze samenleving draaiende. Ook in deze ongekend moeilijke tijd gaan zij door. Terwijl de een voor enorme uitdagingen staat, grijpt de ander succesvol nieuwe kansen aan. Gemeente Weststellingwerf en Commerciële Club Weststellingwerf zijn trots op de inzet en het ondernemerschap van ondernemers. Daarom nodigen we alle ondernemers uit Weststellingwerf uit voor een vezelrijk webinar tijdens de Dag van de Ondernemer op vrijdag 20 november.

 • Zwembad De Steense twee weken dicht na aangescherpte maatregelen

  (04-11-2020)

  Op dinsdag 3 november zijn de coronamaatregelen aangescherpt. Daarom worden alle activiteiten in zwembad De Steense afgelast. Zwembad De Steense is gesloten van woensdag 4 november 22.00 uur tot en met woensdag 18 november 2020.

 • Videoserie #16 Iedereen kent wel een gemeenteraadslid - Edwin Bathoorn

  (29-10-2020)

  Videoserie #16

  Wat doet de gemeenteraad van Weststellingwerf? Wat vinden raadsleden belangrijk voor onze gemeente? Een groot aantal raadsleden heeft een filmpje gemaakt waarin zij dit vertellen. Het filmpje van raadslid Edwin Bathoorn is het zestiende deel van deze serie.

 • Digitale bijeenkomst toekomst centrum Wolvega

  (29-10-2020)

  Hoe ziet de toekomst van centrum Wolvega eruit? Dinsdagavond 27 oktober was er een digitale bijeenkomst over de ontwikkeling van het centrum van Wolvega. Zo’n 70 ondernemers, inwoners en andere belangstellenden waren digitaal aanwezig en gingen met elkaar hierover in gesprek.

 • Sint-Maarten in coronatijd

  (28-10-2020)

  Op feestdagen komen veel mensen samen, zoals tijdens Sint-Maarten. Dat kan zorgen voor meer kans op verspreiding van het coronavirus. Hieronder vind je tips om tijdens Sint-Maarten rekening te houden met de coronamaatregelen:

 • Gemeenteraad in november

  (28-10-2020)

  Vanwege het coronavirus zijn de vergaderingen van de raad voorlopig online. Via de tijdelijke wet ‘Digitale beraadslaging en besluitvorming’ kan de raad digitaal besluiten nemen. In november heeft de raad twee vergaderingen gepland. Eén vergadering komt te vervallen.

 • Wethouder besmet met corona

  (26-10-2020)

  Wethouder Mariska Rikkers-Oosterkamp is vandaag positief getest op het coronavirus. Ze heeft milde klachten en het gaat naar omstandigheden goed met haar. Wethouder Rikkers heeft zich aan alle coronamaatregelen gehouden en werkte de afgelopen tijd zoveel mogelijk thuis. Uit voorzorg is sinds afgelopen vrijdag toen ze klachten kreeg in thuisquarantaine gegaan. De komende tijd blijft ze in quarantaine om verdere besmetting te voorkomen.

 • Stoepen van de Hoofdstraat West in Wolvega worden gedeeltelijk weggehaald

  (22-10-2020)

  Gemeente Weststellingwerf haalt de stoepen langs de Hoofdstraat West in Wolvega tussen de Kruistraat en de bebouwde komgrens weg. Deze stoepen hebben geen functie meer en worden daarom weggehaald.

 • Videoserie #15 Iedereen kent wel een gemeenteraadslid - Jesper Kraakman

  (21-10-2020)

  Videoserie #15

  Wat doet de gemeenteraad van Weststellingwerf? Wat vinden raadsleden belangrijk voor onze gemeente? Een groot aantal raadsleden heeft een filmpje gemaakt waarin zij dit vertellen. Het filmpje van raadslid Jesper Kraakman is het vijftiende deel van deze serie.

 • Gemeentehuis blauw verlicht – 75 jaar Verenigde Naties

  (20-10-2020)

  De Verenigde Naties (VN) bestaan dit jaar 75 jaar. Daarom kleuren deze week veel gebouwen, bruggen, (kerk)torens etc. in Nederland in de avond en nacht blauw, de kleur van de VN. Ook Weststellingwerf doet mee aan dit initiatief van de Nederlandse vereniging voor de Verenigde Naties (NVVN). Deze week is de balkonverlichting van het gemeentehuis blauw gekleurd.

 • Gemeentehuis op donderdag tot 20.00 uur open

  (15-10-2020)

  Het kabinet heeft de maatregelen weer aangescherpt om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Daarom sluiten wij op donderdagavond om 20.00 uur de deuren.

 • Werkvergadering raad: is gaswinning een zaak voor het Europese Hof?

  (08-10-2020)

  Heeft het zin om de (uitbreiding van) gaswinning in Weststellingwerf voor te leggen aan het Europese Hof? Deze vraag van de gemeenteraad is door deskundigen beantwoord in een digitale werkvergadering op dinsdagavond 22 september 2020. Het college organiseerde de werkvergadering. En voerde hiermee een motie uit die door de voltallige raad in de raadsvergadering van 6 mei 2020 was aangenomen. Wethouder Zonderland wilde aanvullend op de motie ook weten welke uiterste juridische stappen kunnen worden gezet om de uitbreiding van gaswinning in onze gemeente te stoppen en wat de kans van slagen daarvan is. 

 • Veiligheid voorop: bomen aan Kerkeweg in Langelille worden gekapt

  (06-10-2020)

  Maandag 12 oktober start Aannemerij & Bomenrooierij P. Veenstra BV uit Nijensleek in opdracht van gemeente Weststellingwerf met de kap van 26 bomen langs de Kerkeweg in Langelille. De werkzaamheden duren een paar dagen. Het fietspad is tijdens de werkzaamheden afgesloten. In november worden er nieuwe bomen geplant.

 • Demonstratie bij het Lindecollege

  (05-10-2020)

  Bij het Lindecollege in Wolvega is vanochtend door ongeveer 10 personen gedemonstreerd tegen het dringende advies aan leerlingen om een mondkapje te dragen bij verplaatsingen in school.

 • Buurtsportwerk Weststellingwerf vanaf nu herkenbaar als Beweegteam Weststellingwerf

  (05-10-2020)

  ​Buurtsportwerk Weststellingwerf is vanaf nu Beweegteam Weststellingwerf. Hetzelfde team, maar dan in een nieuw en herkenbaar jasje. De buurtsportcoaches Freek, Rosé, Timo, Karen en Frits maken onderdeel uit van Beweegteam Weststellingwerf.

 • Meet de luchtkwaliteit in jouw omgeving

  (05-10-2020)

  Ben je nieuwsgierig hoe de luchtkwaliteit in jouw omgeving is? Doe dan mee met de meetactie ‘Onze Lucht’ van CurioUs?. Inwoners uit het Noorden kunnen meedoen met de actie en zelf de luchtkwaliteit meten met een zelfgemaakt meetinstrument. CurioUs? helpt inwoners hierbij. De gemeente Weststellingwerf steunt dit initiatief. Inwoners van Weststellingwerf kunnen voor 25 euro meedoen.

 • Pas op, modder op de weg!

  (05-10-2020)

  Het is oogsttijd. Dat betekent dat er vaak grote landbouwvoertuigen op de weg zijn, die na hun oogst nog weleens modder mee de weg opnemen. Vooral in combinatie met regen kan dit gladheid veroorzaken.

 • Vrijwilligerspunt Weststellingwerf opent digitale deuren

  (01-10-2020)

  Het Vrijwilligerspunt van de gemeente Weststellingwerf opent op 1 oktober haar digitale deuren. Het Vrijwilligerspunt brengt vrijwilligers en hulpvragen bij elkaar. Vrijwilligers, inwoners en organisaties kunnen op de nieuwe website www.vrijwilligerspuntweststellingwerf.nl zich aanmelden als zij hulp nodig hebben of hulp willen bieden. De website is een laagdrempelige manier om contact op te nemen en vragen te stellen. Het Vrijwilligerspunt hoopt met de website op nog meer aanmeldingen van vrijwilligers.

 • Inwoners Weststellingwerf gratis met de bus met de Meedoen Pas

  (01-10-2020)

  Inwoners van Weststellingwerf die vallen onder de Participatiewet kunnen vanaf 1 oktober 2020 gratis reizen met  de bussen van Arriva in Friesland. Gemeente Weststellingwerf verstrekt hiervoor Meedoen Passen aan haar inwoners. De gemeente is hiervoor een samenwerking aangegaan met vervoerder Arriva en wil hiermee haar dienstverlening verbeteren.

 • Voorkom woninginbraak! Meld je aan voor een gratis Veilig Wonen scan!

  (29-09-2020)

  Je wilt niet dat iemand inbreekt en waardevolle spullen uit je huis steelt. Wil je weten hoe je je huis beter kunt beveiligen tegen inbrekers? De gemeente Weststellingwerf biedt in samenwerking met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) 50 gratis Veilig Wonen scans aan.

 • Gemeente Weststellingwerf vraagt lidmaatschap P10 aan

  (29-09-2020)

  Gemeente Weststellingwerf wil lid worden van samenwerkingsverband P10 en heeft hiervoor een aanvraag ingediend. Binnen P10 werken grote gemeenten op het platteland met elkaar samen. De gemeente Weststellingwerf wil zich met de deelname verder inzetten voor het platteland. De ambities en activiteiten van de P10 sluiten aan bij de doelstellingen van de gemeente.

 • Ondanks onzekerheden kan Weststellingwerf toch investeren

  (25-09-2020)

  Programmabegroting sluit met klein positief resultaat in 2024

  Vandaag biedt het college van burgemeester en wethouders de Najaarsnota 2020 en de Programmabegroting 2021-2024 aan de gemeenteraad aan. Beide stukken laten zien dat het financieel moeilijke tijden zijn. De forse budgetoverschrijdingen in het Sociaal domein moeten worden teruggedrongen. En de coronacrisis en de aangekondigde herijking van het Gemeentefonds in 2022 maken de financiële toekomst van Weststellingwerf onzeker. Gelukkig is het door de inzet van de precariogelden toch mogelijk om te blijven investeren in ambities.

 • Inwoner ontvangt prijs na raden monumenten

  (25-09-2020)

  12 en 13 september vond de landelijke Open Monumentendag plaats. Door het coronavirus deden veel monumenten in Weststellingwerf dit jaar niet mee. Om de monumenten toch onder de aandacht te brengen, organiseerde de gemeente Weststellingwerf een prijsvraag. Inwoners konden aan de hand van foto’s de namen van de monumenten raden. Jantine Kersbergen-Van Zurk uit Wolvega had alle antwoorden goed en ontving vandaag van wethouder Hanneke Zonderland een bos bloemen en een cadeaubon.

 • Commissaris van de Koning bezoekt Weststellingwerf

  (24-09-2020)

  Commissaris der Koning van de provincie Friesland, de heer Brok, bracht donderdagmiddag een werkbezoek aan de gemeente Weststellingwerf. Het officiële bezoek vond plaats in de Westhoek van de gemeente. De commissaris ondervond hoe veelzijdig en ambitieus de gemeente is en ging in gesprek over belangrijke onderwerpen die op dit moment in de gemeente spelen.

 • Duurzame Huizen Route: meld je aan en help anderen!

  (22-09-2020)

  Woon je in een duurzaam huis of heb je energiebesparende maatregelen genomen? Dan is gemeente Weststellingwerf op zoek naar jouw verhaal. Help andere inwoners op weg door jouw huis open te stellen voor bezoekers tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route op 31 oktober of 7 november. Meld je aan via duurzamehuizenroute.nl/aanmelden.

 • Stem op jouw favoriete duurzame huis in Friesland

  (22-09-2020)

  Heeft gemeente Weststellingwerf het duurzaamste huis van Friesland? Tot 6 oktober kun je stemmen op jouw favoriete duurzame huis van Friesland via https://duurzamehuizenroute.nl/verkiezing/publieksverkiezing. De deelnemers hebben vaak jarenlang gewerkt aan hun energiezuinige huis en laten nu trots het resultaat zien.

 • Koninklijke onderscheiding voor echtpaar Scholing

  (21-09-2020)

  Op zaterdag 19 september 2020 reikte burgemeester André van de Nadort een Koninklijke Onderscheiding uit aan het echtpaar Scholing: de heer Rikus Scholing (65) en mevrouw Margreet Scholing-Klijnstra (61). De heer en mevrouw Scholing zijn beide benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

 • Herinrichting Hoofdweg Nijeholtpade van start

  (21-09-2020)

  De Hoofdweg in Nijeholtpade gaat op de schop. Het riool in het westelijk deel van de Hoofdweg wordt vervangen en het regenwater wordt gescheiden. Ook krijgt de straat een nieuwe inrichting. Het plan is tot stand gekomen in samenwerking met inwoners en deskundigen uit het dorp. Wethouders Hanneke Zonderland en Mariska Rikkers gaven maandagochtend 21 september samen met inwoonster Deborah van Wijngaarden het startschot voor de werkzaamheden. Ze plaatsten symbolisch de eerste afzethekken van de wegafsluiting. De werkzaamheden duren tot begin december 2020.

 • Trekproef bomen Hoofdstraat Oost en Griffioenpark in Wolvega

  (21-09-2020)

  Woensdag 23 september onderzoekt Boom KCB in opdracht van gemeente Weststellingwerf hoe stevig de bomen aan Hoofdstraat Oost en Griffoenpark in Wolvega staan. Met een trekproef meten ze of de bomen bepaalde windkrachten aan kunnen. Dit doen ze door banden om de bomen te plaatsen en hier hard aan te trekken. Daartussen zit een apparaat die de meting uitvoert. Uit dit onderzoek moet blijken of en welke acties daarna nodig zijn. De trekproef is een standaard onderzoek die de gemeente Weststellingwerf vaker laat uitvoeren.

 • Meepraten met de raad in coronatijd

  (10-09-2020)

  Vanwege de coronamaatregelen komt de raad momenteel niet bij elkaar in de raadzaal.

 • Wethouders wandelen mee met Diabetes Challenge

  (10-09-2020)

  De wethouders Hanneke Zonderland en Jack Jongebloed wandelen vandaag mee met de Nationale Diabetes Challenge 2020. Minimaal twaalf weken lang volgen 25 deelnemers in 4 groepen in Wolvega en Noordwolde een wandeltraining. De groepen wandelen elke week en trainen zo voor een wandelafstand van 3, 5, 10, 15 of 20 kilometer. De trainingen gaan uit van wat deelnemers kunnen en zowel mensen met als zonder diabetes doen mee.

 • Open Monumentendag in Weststellingwerf

  (09-09-2020)

  Komend weekend is het weer tijd voor het grootste culturele evenement van Nederland: Open Monumentendag. In verband met het coronavirus zijn er dit jaar maar drie monumenten te bezoeken. 

 • Natuurinrichting bij De Hoeve van start

  (06-09-2020)

  Afgelopen week is de gebiedscommissie Beekdal Linde gestart met de inrichting van ruim 35 hectare natuur voor Natuurnetwerk Nederland bij De Hoeve. Een belangrijk onderdeel is het herstellen van twee stukken van de oude loop van de beek de Linde. Ook komen een aantal oude petgaten terug in het landschap. Daarnaast wordt de bovenste grondlaag van een paar percelen verwijderd en zijn er maatregelen om water vast te houden en langzamer af te voeren.

 • Hoe ervaar jij het contact met de gemeente? Vul de enquête in!

  (01-09-2020)

  Goed contact met onze inwoners vinden wij belangrijk. Daarom onderzoeken we hoe onze inwoners het contact met de gemeente ervaren.

 • Onderhoud aan de riolering in Noordwolde, Steggerda en Wolvega

  (26-08-2020)

  In week 35 en week 36 gaat de gemeente Weststellingwerf werken aan de rioleringen in Noordwolde, Steggerda en Wolvega. De firma Vandervalk+Degroot uit Wolvega voert de werkzaamheden uit. Het bedrijf controleert de rioleringen en maakt deze schoon.

 • Prijsvraag Open Monumentendag: herken jij alle monumenten?

  (25-08-2020)

  Door het coronavirus ziet de Open Monumentendag er dit jaar anders uit. Twee kerken en een molen stellen hun deuren open voor publiek. Om andere monumenten ook de aandacht te geven die zij verdienen, organiseren we een prijsvraag. Raad de namen van de monumenten in onze gemeente en maak kans op een leuke prijs!

 • Vervolgonderzoek hoogwatersloten Groote Veenpolder

  (24-08-2020)

  Wetterskip Fryslân onderzoekt of de hoogwatersloten in de Groote Veenpolder goed werken. Om te kunnen wonen, werken en leven in het veengebied, wordt het ontwaterd. Hierdoor dalen de bodem en de grondwaterstanden. Woningen die op houten palen zijn gebouwd, kunnen rotten of uitdrogen als ze niet onder (grond)water staan. Daarom houdt Wetterskip Fryslân de waterpeilen in de sloten langs deze woningen hoog. Dit noemen we hoogwatersloten. Hiermee probeert Wetterskip Fryslân de grondwaterstand te beïnvloeden.

 • Waarschuwing blauwalg De Driesprong in Langelille

  (19-08-2020)

  Vanaf woensdag 19 augustus 2020 geldt een waarschuwing voor blauwalg voor de zwemlocatie Et Wiede bij De Driesprong in Langelille. Bij de zwemplaats wordt een waarschuwingsbord geplaatst.

 • 8.000 perenbomen gratis af te halen bij Omrin

  (19-08-2020)

  Zaterdag 22 augustus 2020 kan iedereen gratis een of meerdere perenbomen ophalen op het Ecopark de Wierde van Omrin. De bomen zijn niet verkocht door corona en de kweker geeft ze liever een tweede kans. Urgenda heeft daarom Omrin gevraagd te helpen deze bomen te redden en roept iedereen op om daarbij te helpen. De gemeente Weststellingwerf steunt deze actie.

 • Rook- en stookverbod in Weststellingwerf

  (12-08-2020)

  Vanwege de aanhoudende droogte geldt vanaf vandaag een rook- en stookverbod in Weststellingwerf. Dit gebeurt op advies van de brandweer. In bossen en natuurgebieden is het verboden om te roken en om vuur te stoken. Daarnaast is het in de hele gemeente verboden om in de open lucht vuur te stoken of te hebben. Eén weggegooide sigarettenpeuk of stuk glas kan volgens de Veiligheidsregio al de oorzaak zijn van een brand die een groot natuurgebied verwoest.

 • Koninklijke onderscheiding voor Yvonne Scheper

  (10-08-2020)

  Zaterdag 8 augustus 2020 reikte burgemeester André van de Nadort een Koninklijke onderscheiding uit aan mevrouw Yvonne Scheper (71). De uitreiking vond plaats op het terrein van Opera Nijetrijne, gelegen aan de Scheene. Mevrouw Scheper is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Het Nije Kwartet trad voor mevrouw Scheper op.

 • Verkiezing Duurzaamste Huis van Nederland

  (07-08-2020)

  De Nationale Duurzame Huizen Route gaat deze zomer weer op zoek naar het Duurzaamste Huis van Nederland. Met de verkiezing wil de organisatie huiseigenaren de welverdiende waardering geven voor hun prestaties op het gebied van duurzaam wonen. Alle huiseigenaren die hun woning hebben verduurzaamd, kunnen hun woning aanmelden op de website van Nationale Duurzame Huizen Route en meedoen met de verkiezing. In Friesland maken deelnemers, naast de juryprijs, ook kans op de publiekstitel ‘Duurzaamste Huis van de provincie’.

 • Burgemeester waarschuwt jongeren na verstoring openbare orde

  (07-08-2020)

  Na een reeks incidenten waarbij de openbare orde in en om het centrum van Wolvega ernstig werd verstoord heeft burgemeester André van de Nadort één tijdelijk gebiedsverbod opgelegd aan een betrokkene uit Wolvega. Daarnaast hebben negen jongeren uit Wolvega en omstreken een officiële waarschuwing ontvangen. 

 • Gemeente Weststellingwerf sluit gedeelte fietspad langs de Linde

  (06-08-2020)

  Vrijdag 7 augustus sluit de gemeente Weststellingwerf het fietspad tussen Hemweg en Kontermansbrug. Onderdelen van het fietspad op deze route zorgen voor onveilige situaties. Veiligheid staat voorop. Daarom vindt de gemeente het niet meer verantwoord dit gedeelte van het fietspad open te houden. 

 • Burgemeester sluit drugspand in Oldeholtpade

  (06-08-2020)

  Burgemeester André van de Nadort sluit op 13 augustus 2020 gedeeltelijk een woning aan de Hoofdweg in Oldeholtpade voor drie maanden. Begin juni trof de politie in het pand een grote hoeveelheid hennep en een hennepkwekerij in werking aan. Ook werd er illegaal elektriciteit afgenomen.

 • Wethouder Zonderland fietst bouwkavelexpeditie

  (03-08-2020)

  Zaterdag 1 augustus gaf wethouder Hanneke Zonderland van de gemeente Weststellingwerf het startsein van de bouwkavelexpeditie. Ze stapte op de fiets en maakte een rondje langs de bouwkavels in de Lindewijk. Met de bouwkavelexpeditie promoot de gemeente Weststellingwerf tientallen beschikbare bouwkavels in Noordwolde en de Lindewijk in Wolvega. De gemeente wil op deze ludieke manier geïnteresseerden laten ervaren hoe heerlijk wonen en recreëren het is in de regio.

 • Friese Milieu Federatie lanceert duurzame fietsroute door Zuidelijke Wouden

  (31-07-2020)

  Lekker uitwaaien op de fiets deze zomer en onderweg genieten van het landschap, de natuur en het heerlijke lokale, duurzame voedsel van onze Friese voedselproducenten in Zuidoost Friesland? De gloednieuwe fietsroute ‘Rondje Zuidelijke Wouden’ maakt dit mogelijk. Wethouder Mariska Rikkers-Oosterkamp van de Gemeente Weststellingwerf ontving de fietsroute vandaag van Monique Plantinga namens initiatiefnemer de Friese Milieu Federatie. Vervolgens kreeg wethouder Rikkers een rondleiding bij zelfpluktuin Fruithof De Stuikrover van eigenaar Ruben Abma, een van de deelnemende streekvoedselproducenten.

 • Digitale controles op blauwe parkeerzones

  (27-07-2020)

  Boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) van de gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland (OWO-gemeenten) werken samen op het gebied van parkeercontroles. Voor het toezicht op de blauwe parkeerzones in de drie gemeenten gebruiken ze sinds kort digitale apparatuur. Hiermee kunnen ze sneller en efficiënter controleren of alle parkeerders de blauwe parkeerschijf goed gebruiken.

 • Pas op voor criminele investeerders

  (22-07-2020)

  Veel ondernemers hebben (grote) financiële problemen door de coronacrisis. Daarom is het juist nu voor criminelen interessant om in een noodlijdende onderneming te investeren. Ze bieden ondernemers in nood een ‘reddingsplan’ met snel contant geld, wat aantrekkelijk lijkt, maar waaruit het vervolgens lastig ontsnappen is. Denk hierbij aan geldbedragen in ruil voor het ter beschikking stellen van bedrijfsruimten, je diensten, je voertuig of zelfs je onderneming. Zo kun je juridisch aansprakelijk worden gesteld voor de strafbare feiten die in jouw pand of onder de vlag van jouw onderneming gepleegd worden. Je pand kan worden gesloten en de vergunning ingetrokken. Ook deinzen criminelen niet terug voor geweld en bedreiging. Bedenk altijd: je kunt maar één keer nee zeggen!

 • Home-Start: zet jouw opvoedervaring in als vrijwilliger

  (21-07-2020)

  Lijkt het je leuk om je eigen (opvoed)ervaring in te zetten voor het begeleiden van een gezin in Weststellingwerf? Word vrijwilliger bij Home-Start!

 • Videoserie #14 Iedereen kent wel een gemeenteraadslid - Ronald Westenberg

  (16-07-2020)

  Videoserie #14

  Wat doet de gemeenteraad van Weststellingwerf? Wat vinden raadsleden belangrijk voor onze gemeente? Een groot aantal raadsleden heeft een filmpje gemaakt waarin zij dit vertellen. Het filmpje van raadslid Ronald Westenberg is het veertiende deel van deze serie.

 • Inwoners Noordwolde denken mee met Bestemming Noordwolde

  (13-07-2020)

  In juni is er aan de inwoners van Noordwolde gevraagd om mee te de denken over de plannen en projecten voor de laatste fase van het project Bestemming Noordwolde. Deze fase start in januari 2021 en duurt tot en met 2023. 

 • Rijk en regio investeren € 30 miljoen in Regio Deal Zuidoost Friesland

  (13-07-2020)

  De regio is blij dat vandaag de Minister van LNV, Carola Schouten, bekend heeft gemaakt dat de Regio Deal Zuidoost Friesland is gesloten en het Rijk € 15 miljoen investeert. De overheden in de regio verdubbelen dit bedrag. De Regio Deal geeft een stevige impuls aan Zuidoost Friesland. Met de mienskip worden de dorpen en het unieke landschap nog sterker gemaakt. Zo blijft Zuidoost Friesland een fijne plek om te leven, te werken, te ontmoeten én te bezoeken, nu en in de toekomst.

 • Gemeenten Weststellingwerf en Westerveld zetten nieuwe methode in tegen eikenprocessierups

  (10-07-2020)

  De gemeenten Weststellingwerf en Westerveld houden zich al jaren bezig met biodiversiteit. Zo worden er bermen en bloemenweides op een natuurvriendelijke wijze gemaaid en ingezaaid met bloemenmengsels. Daarnaast zijn op verschillende plekken nestkasten en insectenhotels geplaatst en bloembollen geplant. Het doel is om de leefomgeving van de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te verbeteren. Deze natuurlijke vijanden, zoals sluipvliegen, sluipwespen en bepaalde vogels, helpen bij het verminderen van het aantal eikenprocessierupsen. Hierdoor is er minder overlast voor mensen en dieren.

 • Videoserie #13 Iedereen kent wel een gemeenteraadslid - Desiré Woudstra-Dooper

  (09-07-2020)

  Videoserie #13

  Wat doet de gemeenteraad van Weststellingwerf? Wat vinden raadsleden belangrijk voor onze gemeente? Een groot aantal raadsleden heeft een filmpje gemaakt waarin zij dit vertellen. Het filmpje van raadslid Desiré Woudstra-Dooper is het dertiende deel van deze serie.

 • Rachida en Magda fietsen veilig dankzij fietscursus van Buurtsportwerk

  (08-07-2020)

  Afgelopen vrijdag behaalden Rachida en Magda hun fietsdiploma. Rosé Buskermolen van Buurtsportwerk Weststellingwerf heeft de deelneemsters de afgelopen maanden begeleid. 

 • Dorp maakt plan voor Spokeplas

  (03-07-2020)

  De gemeente Weststellingwerf verstrekt een subsidie van €15.000 aan het Plaatselijk Belang De Eendracht uit Noordwolde voor het plaatsen van speeltoestellen bij de Spokeplas. Het Plaatselijk Belang heeft gezamenlijk met inwoners en ondernemers een plan opgesteld om de omgeving van de Spokedam aantrekkelijker te maken voor bezoekers en inwoners.

 • Beschut werk voor meer organisaties toegankelijk in Weststellingwerf

  (03-07-2020)

  Het afgelopen jaar heeft de gemeente Weststellingwerf samen met verschillende organisaties het beschut werk in een nieuwe jas gestoken. In een zogeheten ''Open House'' methode is er voor organisaties de mogelijkheid deel te nemen aan ons inkoop re-integratie contract. Daardoor hebben inwoners meer keus en dus kans op een passende werkplek.

 • Vanaf 7 juli werkzaamheden op enkele wegen in gemeente

  (03-07-2020)

  Vanaf dinsdag 7 juli gaat NWM (Nederlands Wegenmarkeerbedrijf) op de volgende wegen nieuwe wegmarkeringen aanbrengen:

 • Medipoint vanaf 1 juli leverancier Wmo-hulpmiddelen

  (02-07-2020)
  Vanaf 1 juli werkt de gemeente samen met Medipoint voor het leveren van Wmo-hulpmiddelen. Dit werd voorheen gedaan door HMC of Welzorg.
 • Gemeente Weststellingwerf verwijdert nesten eikenprocessierups

  (30-06-2020)

  De eikenprocessierups is ook dit jaar weer in veel bomen in onze gemeente te vinden. Gespecialiseerd bedrijven verwijderen in opdracht van de gemeente zo snel mogelijk de aangetroffen nesten met een speciale stofzuiger.

 • Weststellingwerf doet oproep aan Tweede Kamer over financiële tekorten

  (30-06-2020)

  Op donderdag 2 juli vindt van 13.00 tot 15.30 uur een overleg plaats tussen de vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken en de minister van BZK. Tijdens dit overleg staan de gemeentefinanciën op de agenda. Bestuurders uit het hele land willen duidelijk maken dat bij veel gemeenten financiële problemen aan de orde zijn. Tekorten in het sociaal domein, de aangekondigde herverdeling van het gemeentefonds en de financiële gevolgen van de corona-crisis leiden tot tekorten.

 • Start inventarisatie reclamebelasting 2020

  (29-06-2020)

  Voor het hebben van een openbare aankondiging in Wolvega die vanaf de openbare weg zichtbaar is, betalen ondernemers sinds 1 januari 2016 reclamebelasting. De opbrengst daarvan gaat naar de Stichting Ondernemersfonds Weststellingwerf en wordt gebruikt voor evenementen en activiteiten in Wolvega. Vanaf woensdag 1 juli 2020 worden de openbare aankondigingen geïnventariseerd voor de aanslagen in 2020. Dit betekent dat er onder meer foto’s worden gemaakt vanaf de openbare weg. De inventarisatie vindt plaats in opdracht van de gemeente Weststellingwerf.

 • Videoserie #12 Iedereen kent wel een gemeenteraadslid - Afke Kester-Tamminga

  (25-06-2020)

  Videoserie #12

  Wat doet de gemeenteraad van Weststellingwerf? Wat vinden raadsleden belangrijk voor onze gemeente? Een groot aantal raadsleden heeft een filmpje gemaakt waarin zij dit vertellen. Het filmpje van raadslid Afke Kester is het twaalfde deel van deze serie.

 • Aangepaste zwemtijden voor zwembad De Dobbe

  (25-06-2020)

  Vanaf 1 juli zijn er aangepaste zwemtijden voor zwembad De Dobbe. Bezoekers kunnen in de ochtend baantjes komen zwemmen en er zijn dan 60 bezoekers welkom. In de middag en avond mogen bezoekers vrij zwemmen. Dan kunnen er 100 bezoekers komen zwemmen.

 • Campagne Friese Voetafdruk gelanceerd

  (19-06-2020)

  Onder het motto ‘Wij willen minder voetbalvelden’ hebben jeugdspelers van de Grouster Amateur Voetbal Club samen met Foppe de Haan op donderdag 18 juni de campagne Friese Voetafdruk gelanceerd. Een campagne van meerdere partijen waar de gemeente Weststellingwerf ook aan deelneemt. Met een humoristische insteek vragen zij aandacht voor een belangrijk onderwerp: de te grote ecologische voetafdruk. Iedereen heeft een stukje aarde nodig om van te leven. Beschikbaar is 1,6 hectare, we gebruiken echter bijna 5 hectare. Dat staat voor 8 voetbalvelden. De aarde wordt in een hoog tempo opgemaakt.

 • De Wegwijzer - een gids voor mensen met een laag inkomen

  (18-06-2020)

  Gemeente Weststellingwerf heeft een informatiegids Wegwijzer ontwikkeld. Deze gids is voor mensen met een laag inkomen. Je leest hierin welke hulp en ondersteuning er is, welke regelingen er zijn vanuit de gemeente, maar ook andere nuttige informatie. 

 • Videoserie #11 Iedereen kent wel een gemeenteraadslid - Aukje Kroondijk

  (18-06-2020)

  Videoserie #11

  Wat doet de gemeenteraad van Weststellingwerf? Wat vinden raadsleden belangrijk voor onze gemeente? Een groot aantal raadsleden heeft een filmpje gemaakt waarin zij dit vertellen. Het filmpje van raadslid Aukje Kroondijk is het elfde deel van deze serie.

 • Doe mee met de Nationale Diabetes Challenge

  (18-06-2020)

  Het Buurtsportwerk Weststellingwerf doet mee aan de Nationale Diabetes Challenge 2020. Vanaf 2 juli wandel je elke week, ongeveer 15 weken lang, samen met een groep deelnemers in de buurt. Je bent van harte uitgenodigd om mee te wandelen.

 • Videoserie #10 Iedereen kent wel een gemeenteraadslid - Hans Visser

  (11-06-2020)

  Videoserie #10

  Wat doet de gemeenteraad van Weststellingwerf? Wat vinden raadsleden belangrijk voor onze gemeente? Een groot aantal raadsleden heeft een filmpje gemaakt waarin zij dit vertellen. Het filmpje van raadslid Hans Visser is het tiende deel van deze serie.

 • Phishingmail over gemeentelijke belastingen

  (10-06-2020)

  Een aantal inwoners van de gemeente Weststellingwerf ontvingen een e-mail van een "gerechtsdeurwaarder". Dit gaat om een phishing e-mail. 

 • Actuele cijfers coronavirus

  (04-06-2020)

  Wat is het verloop van het coronavirus?

 • Videoserie #9 Iedereen kent wel een gemeenteraadslid - Marlene Postma

  (04-06-2020)

  Videoserie #9

  Wat doet de gemeenteraad van Weststellingwerf? Wat vinden raadsleden belangrijk voor onze gemeente? Een groot aantal raadsleden heeft een filmpje gemaakt waarin zij dit vertellen. Het filmpje van raadslid Marlene Postma is het negende deel van deze serie.

 • Help jij ons mee met het verbeteren van onze website?

  (31-05-2020)

  Was jij het niet eens met je belastingaanslag of woz waarde en heb je hiertegen een bezwaar ingediend? Wij zijn heel benieuwd hoe jij onze dienstverlening ervaren hebt, zodat we deze kunnen verbeteren. Mogen we daarom contact met je opnemen? Meld je aan via onderstaand formulier. Aanmelden kan t/m 23 juni.

 • Volop sportactiviteiten voor kinderen, ook voor niet-leden

  (29-05-2020)

  Veel sportaanbieders zijn in mei weer begonnen met buitenactiviteiten voor kinderen. Omdat sportaanbieders het belangrijk vinden dat alle kinderen lekker buiten bezig kunnen zijn stelt een groot aantal van hen activiteiten ook open voor kinderen die geen lid zijn. Het Buurtsportwerk en de gemeente maakten een overzicht van alle activiteiten waar ook niet-leden welkom zijn. 

 • Weststellingwerf blijft investeren ondanks onzekerheden

  (29-05-2020)

  Vandaag heeft het college van B&W de jaarstukken over 2019 en de voorjaarsnota 2020 beschikbaar gesteld aan de gemeenteraad. De stukken maken duidelijk dat het onzekere en financieel uitdagende tijden zijn. Het landelijke beeld van tekorten in het Sociaal domein is ook in Weststellingwerf te zien en lijkt zonder ingrijpen een structureel karakter te hebben. De onzekerheden worden versterkt door de coronacrisis. Alhoewel de exacte effecten nog niet duidelijk zijn, is het financieel perspectief vanaf 2020 minder rooskleurig geworden. 

 • Tijdelijke uitbreiding horecaterrassen

  (29-05-2020)

  Vanaf 1 juni 2020 om 12.00 uur mag de horeca weer open voor publiek. Horecaondernemers kunnen een aanvraag doen bij de gemeente om hun terras tijdelijk uit te breiden tot uiterlijk 19 oktober 2020.

 • Videoserie #8 Iedereen kent wel een gemeenteraadslid - Ton Mulder

  (28-05-2020)

  Videoserie #8

  Wat doet de gemeenteraad van Weststellingwerf? Wat vinden raadsleden belangrijk voor onze gemeente? Een groot aantal raadsleden heeft een filmpje gemaakt waarin zij dit vertellen. Het filmpje van raadslid Ton Mulder is het achtste deel van deze serie.

 • Schade aan vuilniswagen door beton in grijze container

  (27-05-2020)

  Een van de vuilniswagens van de gemeente is kapot gegaan door brokken beton in een grijze container. Tijdens het legen van de grijze container heeft het beton flinke schade aan de zijbelader aangericht. De schade kan wel duizenden euro’s kosten.

 • Stop criminele weldoeners in de horeca

  (27-05-2020)

  Veel horecaondernemingen hebben grote financiële problemen door de coronacrisis. Daarom is het juist nu voor criminelen interessant om in de horeca te investeren. De grote contante geldstromen die in de horeca normaal zijn, maken het mogelijk om geld wit te wassen en bijvoorbeeld drugshandel of illegaal gokken te faciliteren. Ze bieden ondernemers in nood een ‘reddingsplan’ met snel contant geld, wat aantrekkelijk lijkt, maar je loopt een groot risico als er vervolgens dit soort illegale activiteiten in jouw zaak plaatsvinden. Zo kun je juridisch aansprakelijk worden gesteld voor de strafbare feiten die in jouw pand of onder de vlag van jouw onderneming gepleegd worden. Je pand kan worden gesloten en de vergunning ingetrokken. Ook deinzen criminelen niet terug voor geweld en bedreiging. Bedenk altijd: je kunt maar één keer nee zeggen!

 • Brief van de burgemeester

  (26-05-2020)

  Beste inwoners van Weststellingwerf,

  Het gaat langzaam de goede kant op met de bestrijding van het coronavirus. Omdat we ons aan de maatregelen houden, versoepelt het kabinet stapsgewijs de coronamaatregelen.

 • Bloemrijke bermen in Nijeholtwolde

  (26-05-2020)

  Op initiatief van inwoners werd afgelopen zaterdag een aantal bermen rond Nijeholtwolde ingezaaid. Wethouder Mariska Rikkers gaf het startsein van deze nieuwe fase van het project Bloemrijke Bermen en hielp mee met het inzaaien.  

 • Zwembaden vanaf 2 juni weer open

  (26-05-2020)
  Vanaf dinsdag 2 juni zijn de gemeentelijke zwembaden De Steense en De Dobbe weer open. In de zwembaden gelden de coronamaatregelen. Dit betekent:
  - Maximaal 30 personen tegelijkertijd naar binnen.
  - Mensen ouder dan 12 jaar houden 1,5 meter afstand van elkaar.
  - Trek thuis je badkleding aan.
 • Meerderheid Friezen betrokken bij overstap schone energie

  (26-05-2020)

  Friese inwoners willen betrokken zijn bij de overstap naar schone energie in Friesland. Meer dan 90% van de mensen vulden dit in op de vragenlijst kiesvoorjelte.nl. In totaal gaven 3.061 mensen aan hoe zij betrokken willen zijn bij de energietransitie en wat ze erover weten. Friese overheden gebruiken de resultaten om inwoners te betrekken bij het maken van de Regionale Energie Strategie (RES). Hierin staat onder andere hoe Friesland elektriciteit wil opwekken uit wind- en zonne-energie.

 • Videoserie #7 Iedereen kent wel een gemeenteraadslid - Gaby Thijssen

  (21-05-2020)

  Videoserie #7

  Wat doet de gemeenteraad van Weststellingwerf? Wat vinden raadsleden belangrijk voor onze gemeente? Een groot aantal raadsleden heeft een filmpje gemaakt waarin zij dit vertellen. Het filmpje van raadslid Gaby Thijssen is het zevende deel van deze serie.

 • Heb jij de aanslag gemeentelijke belastingen over 2020 al betaald?

  (20-05-2020)

  De aanslag gemeentelijke belastingen over 2020 met daarop de datum 29 februari 2020 heb je ontvangen via de post of in de digitale berichtenbox op Mijn Overheid.

 • Kwaliteit zwemwater De Vlinderslag in Wolvega uitstekend

  (20-05-2020)

  De Vlinderslag is een officiële zwemwaterlocatie en ligt achter hotel van der Valk Wolvega, vlakbij de Lindewijk. De zwemvijver krijgt water uit de Linde wat vooraf wordt gezuiverd via een filter. Wetterskip Fryslân beoordeelt het zwemwater in De Vlinderslag met een uitstekend.

 • Burgemeester feliciteert jubilarissen

  (19-05-2020)

  Op maandag 18 mei werd meneer Buddingh uit Wolvega 101 jaar. En vandaag viert het echtpaar De Haan-Schoondorp uit Wolvega hun 70-jarig huwelijk. Zowel de jarige als het platina echtpaar kregen een felicitatiebrief van de burgemeester en bloemen. De burgemeester hoopt later persoonlijk op bezoek te gaan bij deze jubilarissen, wanneer de omstandigheden dat weer toelaten.

 • Gemeente Weststellingwerf rondt nieuwbouwproject ‘De Toekomst’ Steggerda af

  (15-05-2020)

  De bebouwing van de voormalige locatie van de melkfabriek in Steggerda is in 2019 afgerond, maar de openbare ruimte is nog niet klaar. Dit komt de uitstraling van de leefomgeving niet ten goede en zorgt voor overlast bij bewoners. Nu de gemeente de grond sinds kort in haar bezit heeft, kan en wil ze het gebied zo snel mogelijk veiliger en leefbaarder maken.

 • Zwembad De Steense en zwembad De Dobbe vanaf 2 juni weer open

  (15-05-2020)

  Wij zijn blij dat de zwembaden weer open mogen. Maar ook  in een zwembad gelden corona maatregelen. Zo mogen vanaf juni maximaal 30 personen tegelijkertijd aanwezig zijn in het zwembad en blijft de 1,5 meter afstand voor volwassen van kracht. Momenteel werken wij aan de plannen om alles goed te organiseren. Duidelijk is in ieder geval dat de zwembaden op 2 juni open kunnen gaan! 

 • Videoserie #6 Iedereen kent wel een gemeenteraadslid - Richard Bos

  (14-05-2020)

  Videoserie #6

  Wat doet de gemeenteraad van Weststellingwerf? Wat vinden raadsleden belangrijk voor onze gemeente? Een groot aantal raadsleden heeft een filmpje gemaakt waarin zij dit vertellen. Het filmpje van raadslid Richard Bos is het zesde deel van deze serie.

 • Felicitaties van de burgemeester voor jubilarissen

  (12-05-2020)

  Deze week zijn er drie bijzondere jubilea in Weststellingwerf: op maandag 11 mei was het echtpaar Dijkstra-De Jong uit Wolvega 70 jaar getrouwd en werd mevrouw Kemper-Mulder uit Wolvega 102 jaar. Op dinsdag 12 mei vierde het echtpaar Koetsier-Pronk uit Wolvega hun 65-jarig huwelijk. Vanwege de coronamaatregelen is een persoonlijk bezoek van burgemeester André van de Nadort nu niet mogelijk, maar felicitaties van de burgemeester waren er natuurlijk wel.

 • Videoserie #5 Iedereen kent wel een gemeenteraadslid - Vera van der Zee

  (07-05-2020)

  Videoserie #5

  Wat doet de gemeenteraad van Weststellingwerf? Wat vinden raadsleden belangrijk voor onze gemeente? Een groot aantal raadsleden heeft een filmpje gemaakt waarin zij dit vertellen. Het filmpje van raadslid Vera van der Zee is het vijfde deel van deze serie.

 • Kabinet versoepelt coronamaatregelen stapsgewijs

  (07-05-2020)

  Gisteren maakte het kabinet bekend dat er stapsgewijs meer ruimte komt in het openbare leven. Het versoepelen van de maatregelen kan alleen wanneer het coronavirus onder controle blijft. Worden er weer veel mensen ziek? Dan gaan de stappen hieronder later in.

 • Helpende handen van Weststellingwerf

  (05-05-2020)

  Deze coronatijd vraagt de inzet van iedereen. Van mensen in de zorg, van ouderen, van kinderen die niet naar school kunnen, van mensen die thuiswerken, van mensen die doorwerken om de samenleving draaiende te houden, van mensen die nu niet kunnen werken, van ondernemers die zorgen hebben om hun bedrijf, enz. enz.

 • Herdenkingen 4 mei gaan door zonder publiek

  (04-05-2020)

  De herdenkingen in Zeedijk/Spanga, Stadburen/Nijeholtwolde, Noordwolde, Oldeholtpade en Wolvega gaan door, maar zonder publiek. We vinden het belangrijk om ook dit jaar te herdenken. We doen de kranslegging op een sobere manier. Op elke locatie is een collegelid aanwezig. In Wolvega houdt burgemeester Andre van de Nadort een speech. We filmen de hele ceremonie.

 • Videoserie #4 Iedereen kent wel een gemeenteraadslid - Ruud Knol

  (30-04-2020)

  Videoserie #4

  Wat doet de gemeenteraad van Weststellingwerf? Wat vinden raadsleden belangrijk voor onze gemeente? Een groot aantal raadsleden heeft een filmpje gemaakt waarin zij dit vertellen. Het filmpje van raadslid Ruud Knol is het vierde deel van deze serie.

 • Friezen voelen zich betrokken bij energietransitie

  (29-04-2020)

  Bijna 2.000 Friese inwoners hebben de online vragenlijst van de Regionale Energie Strategie ingevuld. In de afgelopen twee weken hebben ze aangegeven hoe zij betrokken willen worden bij de plannen voor schone energie in Friesland. Tot nu toe geeft meer dan de helft van de respondenten aan zich zorgen te maken over klimaatverandering en zich verantwoordelijk te voelen voor hun rol in de energietransitie. Inwoners van Friesland hebben nog een paar dagen de tijd om de enquête in te vullen.​ De online vragenlijst staat tot en met 3 mei online op kiesvoorjelte.nl.

 • Brief van de burgemeester

  (28-04-2020)

  Beste inwoners van Weststellingwerf,

  Koningsdag was dit jaar anders dan anders. Geen Koningsspelen, vrijmarkten en concerten in de open lucht. Alleen de vlag hing uit en we toostten thuis op de verjaardag van de Koning. Ook de herdenkingen en vieringen van 4 en 5 mei zijn aangepast. En toch zie ik veel saamhorigheid in onze gemeente.

 • Fryslân fan Boppen vliegt over gemeente Weststellingwerf

  (28-04-2020)

  Vanaf 15 april vliegen er drones boven Friesland. Deze drones leggen hoopvolle boodschappen van en door Friezen in coronatijd vast. Dit project is een initiatief van alle Friese burgemeesters en heet “Fryslân fan Boppen”. Tijdens Koningsdag vlogen de drones over gemeente Weststellingwerf. Inwoners konden zich inschrijven als ze mee wilden doen met de actie Fryslân fan Boppen. 

 • Tweede bestrijdingsronde tegen eikenprocessierups

  (27-04-2020)

  Nu even lawaai, in de zomer geen jeuk meer

  Dinsdag 14 april startte hoveniersbedrijf Roel Timmerman uit Uffelte in opdracht van de gemeente met een biologische bestrijdingsactie op ruim 4500 eiken in Weststellingwerf. De tweede bestrijdingsronde is van 27 april t/m 4 mei. Het bestrijden zorgt voor geluidsoverlast, maar hierdoor hebben we in de zomer zo min mogelijk last van de eikenprocessierups.

 • Op Koningsdag 2020 blijven kleedjes in de kast

  (26-04-2020)

  Koningsdag is elk jaar weer een groot feest, waarbij vele evenementen worden georganiseerd. Dit jaar wordt Koningsdag anders gevierd. Om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, vieren we Koningsdag zoveel mogelijk thuis. Alle geplande evenementen op Koningsnacht en Koningsdag gaan niet door. Ook is het niet toegestaan om zelf spullen vanuit je tuin te verkopen of een mini vrijmarkt in de straat te organiseren.

 • Koninklijke onderscheiding voor Harm van der Meer

  (24-04-2020)

  Ter gelegenheid van de viering van de verjaardag van Zijne Majesteit, Koning der Nederlanden worden er jaarlijks, op de laatste werkdag voor de verjaardag van de Koning, Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt. In verband met de coronacrisis krijgt deze ceremonie dit jaar een iets ander karakter.

 • Videoserie #3 Iedereen kent wel een gemeenteraadslid - Lukas van der Hoef

  (23-04-2020)

  Videoserie #3

  Wat doet de gemeenteraad van Weststellingwerf? Wat vinden raadsleden belangrijk voor onze gemeente? Een groot aantal raadsleden heeft een filmpje gemaakt waarin zij dit vertellen. Het filmpje van raadslid Lukas van der Hoef is het derde deel van deze serie.

 • Drones van project Fryslân fan Boppen vliegen volgende week boven Weststellingwerf

  (23-04-2020)

  Sinds vorige week vliegen er drones boven Friesland. Deze drones leggen hoopvolle boodschappen van en door Friezen in coronatijd vast. Dit project is een initiatief van alle Friese burgemeesters en heet “Fryslân fan Boppen”. Op maandag 27 april vliegen de drones over gemeente Weststellingwerf.

 • Gemeentehuis en afvalbrengstation gesloten

  (22-04-2020)

  In verband met Koningsdag en 4 en 5 mei zijn het gemeentehuis en het afvalbrengstation gesloten. 

 • Kabinet verlengt maatregelen corona

  (22-04-2020)

  Gisteren maakte het kabinet het vervolg van de maatregelen tegen het coronavirus bekend:

 • Rijbewijzen tijdelijk langer geldig

  (20-04-2020)

  Door de COVID-19-maatregelen van het kabinet zijn de mogelijkheden om het rijbewijs te verlengen beperkt. Om te voorkomen dat mensen hierdoor in de problemen komen, heeft minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) besloten dat er een tijdelijke oplossing komt: alle rijbewijzen die (zijn) verlopen in de periode vanaf 16 maart, blijven geldig tot 1 juni 2020. Dat schrijft de minister vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De voorwaarden kunt u lezen in het nieuwsbericht van de rijksoverheid.

 • Videoserie #2 Iedereen kent wel een gemeenteraadslid - Ed de Vries

  (16-04-2020)

  Videoserie #2

  Wat doet de gemeenteraad van Weststellingwerf? Wat vinden raadsleden belangrijk voor onze gemeente? Een groot aantal raadsleden heeft een filmpje gemaakt waarin zij dit vertellen. Het filmpje van raadslid Ed de Vries is het tweede deel van deze serie.

 • Hoe wil Friesland betrokken zijn bij de energietransitie?

  (16-04-2020)

  Friese inwoners kunnen de komende drie weken aangeven hoe zij betrokken willen worden bij de plannen voor schone energie in Friesland. Friese overheden willen de energievoorziening in Friesland verduurzamen en betrekken hier graag hun inwoners bij. Via de website kiesvoorjelte.nl kunnen inwoners een online vragenlijst invullen. Dat kan tot en met 3 mei aanstaande.

 • Extra steun uit Iepen Mienskipsfûns voor kleine initiatieven

  (16-04-2020)

  De provincie Fryslân stelt extra geld beschikbaar voor kleine eenzaamheids- en leefbaarheidsinitiatieven. Het geld is bedoeld voor kleine maatschappelijke initiatieven in Fryslân, die de leefbaarheid in wijk, dorp of stad tijdens de coronacrisis vergroten. Voorbeelden van kleine initiatieven zijn het uitdelen van tulpen aan inwoners of muziek maken in de tuin van verzorgingshuizen.

 • Besluitvorming raad verplaatst naar 17 april

  (16-04-2020)

  De raadsvergadering van vanavond is niet gestart. Vanwege de coronacrisis waren er geen raadsleden aanwezig en werd daarom de vergadering niet geopend en kon de raad dus geen besluiten nemen.

 • Dorpenfonds vergroot leefbaarheid en levendigheid in dorpen

  (15-04-2020)

  Subsidie voor maar liefst 21 initiatieven

  Het dorpenfonds ondersteunt initiatieven van inwoners in Weststellingwerf. Vanwege de goede ervaringen is het dorpenfonds in 2019 verhoogd naar €100.000,-. En met succes! Want dankzij de inzet en creativiteit van inwoners kregen maar liefst 21 projecten ondersteuning. De 23 plaatselijke belangen en wijkverenigingen kregen uit het dorpenfonds ook een werkbudget. In totaal leidde dit tot een investering van ruim €360.000,- in initiatieven die de leefbaarheid en levendigheid in de dorpen en wijken vergroten.

 • Raadsvergadering en raadscommissie op 16 april zonder publiek

  (15-04-2020)

  Donderdagavond zijn er twee raadsvergaderingen: 

 • Fietspont Oldemarkt-Oldetrijne vaart tijdelijk niet

  (14-04-2020)

  Op dit moment kan je de fietspont tussen Oldemarkt en Oldetrijne niet gebruiken. Deze is tijdelijk uit de vaart.

 • Burgemeester Van de Nadort geeft antwoord op vragen van kinderen

  (10-04-2020)

  Eind maart schreef burgemeester André van de Nadort een brief voor alle kinderen in Weststellingwerf. De brief is verstuurd naar alle basisscholen in de gemeente.

 • Rook- en stookverbod in Weststellingwerf

  (10-04-2020)

  Vanwege de aanhoudende droogte geldt vanaf vandaag een rook- en stookverbod in Weststellingwerf. Dit gebeurt op advies van de brandweer.

 • Videoserie #1 Iedereen kent wel een gemeenteraadslid - burgemeester André van de Nadort

  (09-04-2020)

  Videoserie #1

  Wat doet de gemeenteraad van Weststellingwerf? Wat vinden raadsleden belangrijk voor onze gemeente? Een groot aantal raadsleden heeft een filmpje gemaakt waarin zij dit vertellen. Het filmpje van burgemeester Van de Nadort als voorzitter van de gemeenteraad is het eerste deel van deze serie.

 • Op 15 april vlaggen voor de moed van toen en nu

  (09-04-2020)

  Op 12 en 13 april werd Weststellingwerf bevrijd. Helaas zijn de diverse vieringen van 75 jaar bevrijding in de gemeente vanwege de coronacrisis afgelast. De gemeente Weststellingwerf vindt het juist in deze moeilijke tijd belangrijk om te denken aan de moed en daadkracht van toen. En vraagt inwoners om, naast het gebruikelijke vlagvertoon op 4 en 5 mei, ook op woensdag 15 april de vlag uit te hangen. Zo kunnen we elkaar inspireren om ook nu samen sterk te staan. 

 • Inwoners ontvangen boek vanwege 75 jaar vrijheid

  (09-04-2020)

  Naar aanleiding van de bevrijding van Weststellingwerf op 12 en 13 april 1945, ontvangen alle huishoudens deze dagen het boek ‘Waarden van vrijheid’ in hun brievenbus. Het boek is een cadeau van de gemeente Weststellingwerf in het kader van 75 jaar bevrijding. In het boek staan verhalen van gewone mensen in ongewone situaties die in de oorlog hun vrijheid kwijtraakten. Burgemeester André van de Nadort: “Vanwege de coronamaatregelen zijn alle activiteiten om lokaal de bevrijding te vieren en te gedenken, afgelast. In deze tijd realiseren we ons misschien wel meer dan anders wat vrijheid betekent.”

 • Opvang van kinderen buiten normale openingstijden

  (08-04-2020)

  Ouders van kinderen in cruciale beroepen kunnen buiten de normale openingstijden van scholen en kinderopvangorganisaties een beroep doen op 24/7 noodopvang. 

 • Europees Erfgoedlabel voor de Koloniën van Weldadigheid

  (07-04-2020)

  De Europese Commissie heeft op 31 maart tien erfgoederen bekroond die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis en cultuur van Europa en/of in de opbouw van de Europese Unie. Deze erfgoederen krijgen het European Heritage Label. De Koloniën van Weldadigheid worden ook bekroond met dit label. De Oost- en Westvierdeparten in de gemeente Weststellingwerf maken deel uit van de Koloniën van Weldadigheid.

 • Gemeente pakt eikenprocessierups aan

  (07-04-2020)

  De gemeente Weststellingwerf gaat de eikenprocessierups preventief te lijf. Dinsdag 14 april start hoveniersbedrijf Timmerman uit Uffelte in opdracht van de gemeente met een biologische bestrijdingsactie op ruim 4500 eiken in Boijl, Oosterstreek, Noordwolde, Zandhuizen, Vinkega, Steggerda, De Blesse, Blesdijke, De Hoeve, Oldeholtpade, Nijeholtpade, Ter Idzard,  Oldeholtwolde, Nijeholtwolde, Wolvega, Sonnega en Oldetrijne.

 • Kuunderbrêge nieuwe naam brug over de Tjonger

  (03-04-2020)

  Kuunderbrêge is de nieuwe naam voor de brug over de Tjonger in Langelille. Vorig jaar is de nieuwe brug officieel geopend door wethouders Jack Jongebloed (gemeente Weststellingwerf) en Jos Boerland (gemeente De Fryske Marren). Bij de opening is een prijsvraag opgezet voor een nieuwe naam om de brug nog herkenbaarder te maken. Uit ongeveer 35 naamsuggesties van inwoners hebben de gemeenten unaniem gekozen voor Kuunderbrêge.

 • Eerste patiënt met coronavirus uit Weststellingwerf overleden

  (02-04-2020)

  Tot onze spijt delen we mee dat voor het eerst een inwoner van Weststellingwerf is overleden na besmetting met het coronavirus COVID-19. Ons medeleven gaat uit naar familie en nabestaanden. 

 • Recreatievoorzieningen deels gesloten

  (01-04-2020)

  Alle sanitaire voorzieningen op campings en jachthavens zijn gesloten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daarnaast worden bruggen en sluizen bediend volgens de bedientijden die in het winterseizoen gelden.

 • Noodverordening van kracht

  (27-03-2020)

  De burgemeester kan met de noodverordening optreden tegen inwoners en ondernemers die zich niet houden aan de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus.

 • Samen door de coronacrisis

  (25-03-2020)

  Gemeente roept inwoners op om verantwoordelijkheid te blijven nemen

  Maandagavond nam de rijksoverheid aangescherpte maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen. De maatregelen maken duidelijk dat de coronacrisis lang gaat duren. De inzet van iedereen is nodig om de strijd tegen het virus te kunnen winnen. Tot nu toe worden de regels in Weststellingwerf goed nageleefd en is het hier rustig. Maar het virus gaat onze deur niet voorbij. De gemeente roept inwoners daarom op om hun verantwoordelijkheid te nemen.

 • Opening zwembad De Dobbe uitgesteld

  (25-03-2020)

  Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus is de opening van het zwembad op zaterdag 2 mei uitgesteld tot in ieder geval 1 juni 2020. De voorverkoop dagen voor een abonnement voor zwembad De Dobbe van 14 t/m 19 april gaan niet door.

 • Brief van de burgemeester aan kinderen

  (25-03-2020)

  Wees een held

  Jij weet vast al veel over het coronavirus. Want dat is toch de reden dat jij niet naar school kunt. En je even niet op bezoek kunt bij opa en oma. De minister-president vertelde in zijn toespraak dat we in Nederland bijna allemaal het coronavirus gaan krijgen. Vooral mensen die ouder zijn dan 70 kunnen erg ziek worden. Als jij het virus krijgt, ben je waarschijnlijk alleen maar verkouden.

 • In 2030 vier keer zoveel schone energie in Fryslân

  (25-03-2020)

  Over tien jaar wekt Fryslân tenminste vier keer zoveel schone energie op met zonnepanelen en windmolens. Dit plan leggen alle Friese gemeenten, provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân aan hun volksvertegenwoordigers voor. Met grote, al bekende projecten komt de Friese elektriciteitsproductie dan op 2,3 TWh. De totale opgave voor Nederland is 35 TWh aan schone energie op land. Het huidige energieverbruik moet tegelijkertijd flink worden teruggedrongen. Dit is afgesproken in het Klimaatakkoord en krijgt vorm in de Regionale Energie Strategie (RES).

 • Paasvuren gaan niet door

  (23-03-2020)

  Na de aangescherpte maatregelen van het kabinet, mogen de paasvuren niet door gaan. Alle evenementen worden verboden tot 1 juni (ipv 6 april), ook met minder dan 100 mensen.

 • Vanaf 23 maart: gemeentehuis alleen op afspraak te bezoeken

  (20-03-2020)

  Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het gemeentehuis in Wolvega vanaf 23 maart 2020 tot in ieder geval 6 april 2020 alleen nog op afspraak te bezoeken. 

 • OWO-gemeenten steunen samen ondernemers

  (20-03-2020)

  Extra maatregelen bij lokale belastingen en heffingen

  Ondernemers zitten in zwaar weer door de coronacrisis. Uitzonderlijke situaties vragen om uitzonderlijke maatregelen. Om ondernemers in deze moeilijke tijden tegemoet te komen nemen de gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland (OWO) maatregelen op het gebied van belastingen en heffingen om hun lokale ondernemers te ondersteunen.

 • Brief van de burgemeester

  (19-03-2020)

  Beste inwoners en ondernemers van Weststellingwerf,

  Afgelopen weekend werd duidelijk dat de crisis rond het coronavirus er niet eentje is die zomaar voorbij gaat. De maatregelen van het kabinet voor het bedwingen van het virus zijn ingrijpend. Musea, horeca, zwembaden, sport- en fitnessclubs zijn gesloten t/m 6 april. Ook scholen en kinderdagverblijven zijn dicht. De maatregelen hebben grote gevolgen op ons dagelijkse leven. Voor de een betekent het een periode van ziekte, eenzaamheid of hard werken. Anderen kunnen hun werk niet doen en verliezen hun inkomsten.

 • Voorstel B&W Weststellingwerf: houd kantine van sportcomplex De Steense in eigen beheer

  (18-03-2020)

  Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om de exploitatie van de kantine van Sportcomplex De Steense in eigen beheer te houden. In september 2019 werd besloten voor een periode van 1 jaar de exploitatie in eigen beheer te nemen en nu stelt zij dus voor dit voort te zetten.

 • De raadsvergadering van 30 maart 2020 gaat niet door

  (18-03-2020)

  Vanwege de landelijke maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus, gaat de raadsvergadering op 30 maart 2020 niet door.

 • Eiland Driewegsluis afgesloten

  (18-03-2020)

  Tijdens de stormen van de afgelopen weken zijn er veel bomen omgewaaid, ook op het eiland bij de Driewegsluis. Deze bomen liggen op de grond of staan scheef tegen andere bomen. Hierdoor zijn er gevaarlijke situaties ontstaan. Om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren, hebben wij de toegang tot het eiland afgesloten. De fietspaden op het eiland blijven wel open.

 • De algemene commissievergadering van 16 maart 2020 gaat niet door

  (13-03-2020)

  Als gemeente volgen wij de landelijke maatregelen om het coronavirus tegen te gaan. Daarom komt de algemene commissievergadering van 16 maart 2020  te vervallen. 

  Het raadsvoorstel inzake Vaststellen bestemmingsplan Langelille - Recreatiepark De Driesprong wordt opgenomen als bespreekstuk voor de raadsvergadering van 30 maart 2020.

 • Grote belangstelling voor loting onderhoud bedrijventerreinen in Wolvega

  (13-03-2020)

  Op de  bedrijventerreinen in Wolvega staan nog enkele percelen op De Plantage, Uitbreiding Schipsloot en Noord West III te koop. Om deze braakliggende percelen netjes en representatief te houden, onderhouden lokale agrariërs dit. Al vanaf 2013 is het onderhoud en beheer van niet-verkochte percelen in handen van lokale agrariërs. Elke 3 jaar worden er nieuwe overeenkomsten gesloten. 

 • Otterrasters langs Steenwijkerweg

  (12-03-2020)

  Langs beide kanten van de Steenwijkerweg bij Wolvega zijn de afgelopen weken otterrasters geplaatst. Otters kunnen nu niet meer op de drukke weg komen. De rasters leiden otters en andere dieren naar een oversteekplaats bij De Linde. Zo kunnen ze veilig van het ene naar het andere natuurgebied komen.

 • Ben jij of ken jij de eigenaar / bestuurder van deze auto?

  (12-03-2020)

  Bij controlewerkzaamheden door de politie en de  gemeente Weststellingwerf is een auto zonder kentekenplaten gevonden. De auto stond aan de Heerenveenseweg ter hoogte met de kruising Sleeswijklaan te Wolvega. Het is een groene Honda Civic,  5-deurs, hatcback.

 • Burgemeester ontvangt vinder eerste kievitsei

  (11-03-2020)

  Het eerste kievitsei van Weststellingwerf is gevonden op dinsdag 10 maart om 08.56 uur. Voor het tweede jaar op rij vond Klaas Stapensea het eerste kievitsei in de gemeente.

 • Bedrijven uit Weststellingwerf doen mee aan Afvalestafette

  (10-03-2020)

  Vandaag startte in Weststellingwerf de Afvalestafette, een keten van ondernemingen die de handen uit de mouwen steekt om de omgeving zwerfafvalvrij te maken. Het eerste bedrijf dat met de afvalgrijper en vuilniszak op pad gaat om een geselecteerd gebied schoon te maken is Visspecialist Van der Schuit in Wolvega. Zij geven het Afvalestafette-pakket, met daarin hulpstukken voor een goede opschoonactie, daarna binnen enkele dagen door aan een andere onderneming. 

 • De toekomst van Wolvega-centrum draait om visie en samenwerking

  (10-03-2020)

  De gemeente Weststellingwerf werkt samen met ondernemers en inwoners aan een compact en aantrekkelijk winkelgebied in Wolvega. Over een jaar moet er een centrumplan en uitvoeringsagenda liggen. Je leest meer over de samenwerking en de plannen in bijgaand artikel van de Stellingwerf.

 • Onderhoud aan de riolering in Oldeholtpade en Wolvega

  (09-03-2020)

  Waar werken wij aan de rioleringen?

  In week 11 en 12 gaat de gemeente Weststellingwerf werken aan de rioleringen in Oldeholtpade en Wolvega.

 • Loden leidingen in gemeente Weststellingwerf

  (05-03-2020)

  Hoe staat het met loden waterleidingen in de gemeente Weststellingwerf?

  Het kraanwater in Nederland is van hoge kwaliteit, veilig om te drinken en de gezondste keuze. Soms kan er lood in kraanwater voorkomen.

 • Collegebezoek aan LTO Weststellingwerf

  (04-03-2020)

  Op dinsdagmiddag 3 maart had het college van Weststellingwerf de jaarlijkse ontmoeting met het bestuur van LTO Weststellingwerf. Het college werd hartelijk ontvangen op de boerderij van de familie Bergman  in Oldetrijne.

 • Nieuwe speerpunten voor veiligheidsbeleid

  (03-03-2020)

  De gemeenteraad heeft op 2 maart 2020 het integraal veiligheidsbeleid voor de komende vier jaren vastgesteld. Hierin staan de belangrijke veiligheidsonderwerpen waar de gemeente aan gaat werken: brandpreventie, diefstal, zorg, ondermijning en verkeer.

 • Gastvrij Weststellingwerf: help jij nieuwkomers op weg?

  (27-02-2020)

  Nieuwkomers hebben soms begeleiding en ondersteuning nodig. Denk aan hulp bij de administratie, het wegwijs maken in de buurt of het inrichten van een woning. Lijkt het jou leuk om als vrijwilliger nieuwe Nederlanders op weg helpen? Kom dan langs op de informatieavond en maak het verschil.

 • Aanslag gemeentelijke belastingen 2020

  (27-02-2020)

  Op 29 februari 2020 ontvangen inwoners van Weststellingwerf de aanslag gemeentelijke belastingen. Op de aanslag staan de bedragen voor de verschillende belastingsoorten, zoals de onroerendezaakbelasting en afvalstoffenheffing.

 • IkPas is goed bevallen in gemeentehuis

  (14-02-2020)

  Het college van burgemeester en wethouders deed in januari mee met de campagne IkPas. Zij hebben de hele maand januari hun alcoholgebruik op pauze gezet. Zij riepen collega’s en inwoners op om ook mee te doen. Januari is voorbij dus het is tijd om de balans op te maken. Deden er veel mensen mee in de gemeente en hoe is dat bevallen?

 • Zuiderweg in Noordwolde tijdelijk afgesloten

  (14-02-2020)

  Maandag 17 februari voeren wij vanaf 07.00 uur snoeiwerkzaamheden uit langs de Zuiderweg in Noordwolde. Hiervoor is het noodzakelijk het deel van de Zuiderweg tussen de Nieuweweg en Elsweg voor het doorgaande verkeer af te sluiten. Aanwonenden en hulpdiensten kunnen (met enige vertraging) hun percelen bereiken. We verwachten dat stremming tot en met vrijdag 21 februari 16.00 uur duurt. 

  Wij vragen uw begrip voor het ongemak.

 • Poelier Kamperman neemt na 45 jaar afscheid van markt Noordwolde

  (14-02-2020)

  Marktkoopman Kees Kamperman nam vandaag afscheid van de markt in Noordwolde. Hij is deze week 68 jaar geworden en het is tijd om het rustiger aan te gaan doen. Al vanaf zijn 23e is Kamperman als poelier te vinden op de weekmarkt in Noordwolde. Wethouder Jack Jongebloed kwam speciaal naar de weekmarkt om Kamperman te bedanken voor de 45 jaar dat hij in weer en wind zijn plek innam.

 • € 15 miljoen voor Regio Deal Zuidoost Friesland

  (14-02-2020)

  De gemeenten Heerenveen, Ooststellingwerf, Opsterland, Smallingerland, Weststellingwerf en Wetterskip Fryslân en de Provincie Fryslân zijn opgetogen dat de ministerraad vandaag de regio Zuidoost Friesland heeft gekozen als één van de regio’s waarmee zij een Regio Deal wil sluiten. Het Rijk draagt € 15 miljoen bij aan de leefbaarheid in Zuidoost Friesland.

 • Gemeenteraad bezoekt afvalverwerkingsinstallatie Omrin

  (13-02-2020)

  Op vrijdag 7 februari heeft de gemeenteraad van Weststellingwerf een werkbezoek gebracht aan de afvalverwerkingsinstallatie van Omrin in Heerenveen. Tijdens een rondleiding langs de diverse machines en vergistingssilo’s werd de verwerkingsroute van het huishoudelijk restafval gevolgd.

 • Voedselbank Weststellingwerf en gemeente helpen samen inwoners met geldzorgen

  (11-02-2020)

  Geldzorgen, schulden of een laag inkomen maken het moeilijk om rond te komen en voldoende geld te hebben voor boodschappen. De Voedselbank Weststellingwerf helpt inwoners met een voedselpakket. Van supermarkten, een bakker en inzamelingsacties ontvangt de Voedselbank producten om de voedselpakketten te vullen. Verse groenten zitten hier vaak niet bij. 

 • Hulpmiddelen via Wmo opnieuw aanbesteed

  (11-02-2020)

  In 2017 sloten de gemeenten Heerenveen, Opsterland, Oost- en Weststellingwerf gezamenlijk een overeenkomst voor de levering van de Wmo-hulpmiddelen. Het toen afgesloten contract wordt niet verlengd. 

 • Officiële starthandeling aanleg glasvezelnetwerk Noordwolde en Noordwolde Zuid

  (10-02-2020)

  Op 6 februari hebben KPN-regiodirecteur Jeroen van der Jagt en wethouder Jack Jongebloed het officiële startsein gegeven voor de aanleg van het glasvezelnetwerk in Noordwolde en Noordwolde Zuid. Zij deden dat door zelf de eerste meters te graven. In totaal gaat het  om 22,5 km glasvezelkabel.

 • Ben jij of ken jij de eigenaar van dit drijvend huisje/losgeslagen vaartuig?

  (06-02-2020)

  De gemeente Weststellingwerf heeft in de Schipsloot in Wolvega een drijvend huisje/losgeslagen vaartuig gevonden. De gemeente Weststellingwerf is op zoek naar de eigenaar.

 • Drie nieuwe Nederlanders na Naturalisatieceremonie

  (04-02-2020)

  In de raadszaal te Wolvega vond vandaag een Naturalisatieceremonie plaats. Burgemeester André van de Nadort heeft aan drie ingezetenen van onze gemeente het Nederlanderschap verleend.

  Na het afleggen van de eed of belofte, werden de officiële documenten overhandigd.

 • Gezamenlijk beleid voor Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving

  (04-02-2020)

  De colleges van de drie OWO-gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland hebben hun eerste gezamenlijke beleidsplan voor Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH) vastgesteld. De drie gemeenten werken samen om de kwaliteit en klantgerichtheid te verbeteren en de kosten en kwetsbaarheid te verminderen. Het nieuwe beleid helpt om dit nog beter te doen.

 • Recreatieondernemers opgelet!

  (03-02-2020)

  Bied je tegen vergoeding overnachtingen aan, dan betaal je toeristenbelasting. Denk hierbij aan overnachtingen in een hotel, via Airbnb of op een camping.

 • NPO Radio 1 podcast over It Petgat bij Blesdijke

  (30-01-2020)

  Ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid presenteert NPO Radio 1 en Omroep Max ‘Verstilde Verhalen’ achter 12 oorlogsmonumenten uit alle delen van het land. Aflevering 1 van deze podcast gaat over It Petgat bij Blesdijke. Een oud-kampbewaker vertelt over zijn werk in dit Joodse strafkamp in 1942.

 • Indrukwekkende Holocaust herdenking met veel bezoekers

  (29-01-2020)

  Veel inwoners en andere belangstellenden kwamen maandagavond 27 januari naar de herdenking in het gemeentehuis. Bij het tijdelijke Holocaust monument LEVENSLICHT herdachten zij de Holocaustslachtoffers.

 • Vanavond Holocaust herdenking in het gemeentehuis

  (27-01-2020)

  In de publiekshal van het gemeentehuis in Wolvega staat het tijdelijke Holocaust monument LEVENSLICHT. Hier is vanavond om 19.00 uur een openbare herdenking van de Holocaustslachtoffers. Inwoners, ondernemers en andere belangstellenden zijn van harte welkom.

 • Geluidsontheffing voor seismisch onderzoek

  (22-01-2020)

  Het college van B&W verleent een geluidsontheffing aan Vermilion voor het uitvoeren van seismisch onderzoek in Slijkenburg, Scherpenzeel, Munnekeburen en  Langelille. Het onderzoek geeft Vermilion een (3D-)beeld van de ondergrond.

 • Bezoek het Holocaustmonument ‘Levenslicht’

  (22-01-2020)

  De gemeente Weststellingwerf herdenkt met andere Nederlandse gemeenten eind januari de Nederlandse Holocaustslachtoffers. In de publiekshal van het gemeentehuis in Wolvega staat vanaf vandaag het Holocaustmonument LEVENSLICHT.

 • Nationale voorleesdagen gestart met voorleesontbijt

  (22-01-2020)

  Vanmorgen ontbeet wethouder Roelof Theun Hoen met 25 enthousiaste peuters bij kinderopvang De Kinderkei in Wolvega. Vandaag zijn de nationale voorleesdagen gestart met het voorleesontbijt. 

 • Koloniën van Weldadigheid mogelijk werelderfgoedstatus in 2020

  (21-01-2020)

  Het aangepaste nominatiedossier voor de inschrijving van de Koloniën van Weldadigheid op de werelderfgoedlijst van UNESCO is klaar. Het dossier is op 20 januari in België overgedragen aan de  Vlaamse minister Mattias Diependaele en de Nederlandse minister Ingrid van Engelshoven. Dit gebeurde in de Vlaamse Weldadigheidskolonie Wortel. Wethouder Jack Jongebloed was namens Weststellingwerf en de provincie Fryslân bij de overdracht aanwezig. Mattias Diependaele dient het dossier nu mede namens de Nederlandse minister in voor internationale besluitvorming door UNESCO. Dit besluit wordt in juli 2020 verwacht.

 • Weststellingwerf herdenkt Holocaustslachtoffers

  (13-01-2020)

  Monument en herdenking in het gemeentehuis

  De gemeente Weststellingwerf herdenkt met andere Nederlandse gemeenten eind januari de Nederlandse Holocaustslachtoffers. In de publiekshal van het gemeentehuis in Wolvega staat van 22 januari t/m 2 februari 2020 het tijdelijke Holocaustmonument LEVENSLICHT. Op maandag 27 januari, op Holocaust Memorial Day, is er ’s avonds bij dit monument een openbare herdenking.

 • Weststellingwerf werkt mee aan 100% zwerfafvalvrij Friesland

  (10-01-2020)

  De gemeente Weststellingwerf zet zich in voor een 100% zwerfafvalvrij Friesland. De gemeente gaat intensief samenwerken met Circulair Friesland, Omrin, NederlandSchoon, De Friese Milieu Federatie én andere Friese gemeenten.

 • De geboorte van je kindje doorgeven? Dat kan gewoon online!

  (09-01-2020)

  Hoera, een baby! De geboorte van je kind is een heel bijzonder moment. Maar je moet ook een aantal dingen regelen, zoals de geboorteaangifte van je kindje. Gelukkig kan dit in het nieuwe jaar helemaal digitaal!

 • Aanleg glasvezel in volle gang!

  (07-01-2020)

  Het belang van snel internet groeit snel. Maar de aanleg en het beheer hiervan is geen overheidstaak, zoals riolering, het elektriciteitsnet, het gasnet en het drinkwaternet. De aanleg van een netwerk voor snel internet, zoals glasvezel, laten we over aan de vrije markt. Bedrijven bepalen hoe ze met hun bestaande netwerk omgaan en of ze het de moeite waard vinden om dit netwerk te verbeteren of een nieuw netwerk aan te leggen.

  Weststellingwerf krijgt een glasvezelnetwerk in het buitengebied en de kernen Wolvega en Noordwolde. “Wij zijn blij dat veel adressen binnen onze gemeente, ook die waar nu nog een trage en onstabiele internetverbinding is, binnenkort een glasvezelaansluiting krijgen. Snel internet wordt steeds belangrijker. Niet alleen ondernemers, maar ook inwoners hebben steeds vaker snel internet nodig, bijvoorbeeld voor zorg of school. En dit geldt uiteraard ook voor onze agrariërs en de maatschappelijke organisaties in onze gemeente. Snel internet is een must”, zegt wethouder Jack Jongebloed.

 • Vanaf 1 januari nieuwe Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg

  (03-01-2020)

  Op 1 januari 2020 gaat de nieuwe Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg in (Wvggz) in. Deze wet regelt het opleggen van verplichte zorg en opnames bij mensen met een psychiatrische stoornis. De gemeente heeft hier een rol in en krijgt een aantal nieuwe taken. Het college van B&W heeft besloten om de GGD Fryslân ook een aantal taken te laten uitvoeren. Zij hebben hiervoor de benodigde kennis en expertise. De gemeente doet dit samen met andere Friese gemeenten. 

 • Gemeenteraad Weststellingwerf draagt André van de Nadort voor als nieuwe burgemeester

  (29-05-2017)

  De gemeenteraad van Weststellingwerf heeft vanavond een besluit genomen over de aanbeveling aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor een nieuwe burgemeester. Als het aan de raad ligt wordt André van de Nadort binnenkort benoemd als eerste burger van Weststellingwerf, als opvolger van de per 1 juli vertrekkende Gerard van Klaveren.