HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Aandacht voor Week tegen Kindermishandeling

Aandacht voor Week tegen Kindermishandeling (19-11-2020)

Dit item is verlopen op 19-12-2020.
Week tegen kindermishandeling

Het hele jaar door hebben we aandacht voor kindermishandeling, maar in de Week tegen Kindermishandeling nog een beetje extra. Want jaarlijks zijn er rond de 119.00 kinderen die slachtoffer zijn van mishandeling. Gemeente Weststellingwerf vind dat kinderen moeten opgroeien in een veilige omgeving.

Elkaar inspireren

Tijdens de Week tegen de Kindermishandeling staan verhalen van professionals, ouders en kinderen centraal. Daarom delen wij een verhaal van onze jongerenwerkers. Om inspiratie te halen uit hun ervaring en na te denken wat wij zelf ook kunnen betekenen om steeds meer kinderen een veilig thuis te geven.

Jongerenwerkers aan het woord

Het is woensdag 5 februari. Wij als jongerenwerkers treffen een groepje van 4 jongens op straat. Ze zijn aan het voetballen. Enthousiast als we zijn trappen we natuurlijk een balletje mee. Eén van de jongens is zo enthousiast en zegt: ‘dit is even gezellig, dit maak ik thuis niet mee’. Mijn collega en ik voelen beide dat dit een opmerking is waar we meer van willen weten. We vragen hem naar wat hij thuis dan wel mee maakt. De jongen begint te vertellen dat hij thuis vaak dagelijks ruzie heeft met zijn vader. Hij vertelt dat hij en zijn moeder hierdoor best wel  angstig zijn voor vader. De jongen zegt te schrikken dat hij dit vertelt en geeft tegelijker tijd aan dat het wel fijn was om met ons te delen. Het begint te regenen, tijd om naar huis te gaan. We vragen de jongen om zijn nummer zodat we het hier verder met hem over kunnen hebben. We hebben hem uiteindelijk na 2 gesprekken kunnen koppelen aan de juiste persoon die hem én uiteindelijk ook zijn gezin verder kon helpen.

Een potje voetbal, een eerste ontmoeting en de juiste vraag op het goede moment. Ben jij je ook wel eens bewust van de juiste vraag die het verschil maakt?

Hulp van een professional?

Maak je je zorgen om een kind en wil je je zorgen delen met hulpverleners? Er zijn verschillende professionals die je kunnen helpen. Als jij de situatie van het kind beschrijft, kunnen hulpverleners je advies geven. Advies over wat jij kunt doen en wat zij voor het kind kunnen betekenen. 

  • Bel Veilig Thuis op 0800-2000 voor advies en hulp (24/7 bereikbaar, gratis en kan anoniem).  Of chat (ma t/m vr 09:00-17:00).
  • Voor kinderen jonger dan 18 jaar: ga naar de Kindertelefoon of bel: 0800-0432 (elke dag: 11 - 21u). Voor kinderen ouder dan 18 jaar: gebruik de chatfunctie via JouwGGD.nl (ma t/m vr: 14 - 22u / za & zo: 18 - 20u)
  • www.fier.nl: https://www.fier.nl/chat (ma t/m vrij 16.00 -6.00)/zat, zon, en feestdagen 20.00 – 6.00 uur

Uiteraard kan je ook contact opnemen met onze gebiedsteams in Wolvega of Noordwolde.