HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Aanhoudingen in Noordwolde mede dankzij Meld Misdaad Anoniem

Aanhoudingen in Noordwolde mede dankzij Meld Misdaad Anoniem (12-11-2019)

Dit item is verlopen op 24-12-2019.
Politiebus

Politie treedt op tegen ondermijnende criminaliteit

Vandaag is de politie opgetreden tegen ondermijnende criminaliteit. In Noordwolde zijn drie mannen aangehouden die worden verdacht van heling, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. De handelsvoorraad van een autobedrijf in Steenwijk is in beslag genomen. De drie mannen lieten waarschijnlijk meer dan 50 transportbusjes op bestelling stelen om ze vervolgens uit elkaar te halen en verkopen.

Wat is ondermijning?

Bij ondermijnende criminaliteit vermengen de onder- en bovenwereld zich met elkaar. Criminelen maken voor hun illegale activiteiten gebruik van de ‘bovenwereld'. Bijvoorbeeld voor verkoop, bankzaken, vergunningen en huisvesting. In dit geval door de verkoop van auto’s via een ‘gewoon’ bedrijf. Onder meer door gebruik van geweld, dreiging of intimidatie proberen de criminelen geld te verdienen. Hierdoor verslechtert de lokale veiligheid en leefbaarheid.

De criminele activiteiten in Noordwolde hadden grote impact. Inwoners, ondernemers en ook medewerkers van de gemeente werden geïntimideerd en bedreigd. Ondernemers werden gedupeerd door oneerlijke concurrentie. Burgemeester Van de Nadort: “Ondermijning is onaanvaardbaar, omdat het de veiligheid en leefbaarheid in de samenleving aantast. Daarom strijden we met politie en het Openbaar Ministerie tegen ondermijning. Deze zaak bewijst dat we daarbij de ogen en oren van de samenleving hard nodig hebben!”

Het melden van verdachte situaties helpt!

De zaak kwam aan het licht door een melding bij Meld Misdaad Anoniem. De melding –die inderdaad klopte- was met andere informatie die al bij de politie bekend was, aanleiding voor rechercheonderzoek en leidde tot de politieactie van vandaag.

Het is dus belangrijk dat inwoners en ondernemers verdachte situaties melden. Dat kan via de telefoonnummers 0900-8844 en 112 maar ook anoniem via meldmisdaadanoniem.nl of telefoonnummer 0800-7000. De wijkagent aanspreken kan natuurlijk ook.

Het vermoeden bestaat dat de drie verdachten in deze zaak nog meer strafbare feiten hebben gepleegd. De politie vraagt daarom inwoners die eerder geen aangifte of melding deden om dat alsnog te doen.

Lees meer over de aanhoudingen en de politieactie in Noordwolde en omgeving op politie.nl.