HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Agrariërs volgen rijtraining

Agrariërs volgen rijtraining (14-11-2018)

Dit item is verlopen op 14-12-2018.
Rijtraining voor trekkers

Veertien chauffeurs van landbouwvoertuigen volgden zaterdag 9 november een rijtraining, speciaal voor hun sector. Gemeente Weststellingwerf organiseerde deze training voor hen. Weststellingwerf telt veel agrarische bedrijven en dus veel landbouwverkeer.

“We willen dat het op de weg voor iedereen veilig is, of je nu zelf in een groot voertuig rijdt of er een tegenkomt”, legt wethouder Jack Jongebloed uit. “We bieden voor alle verkeersdeelnemers in alle categorieën cursussen en trainingen aan, zoals deze rijtraining voor landbouw- en loonbedrijven. Elk jaar zien we veel deelname, dat is voor ons een mooi signaal dat het wordt gewaardeerd en dat iedereen wil meewerken aan het vergroten van de veiligheid in het verkeer.”

De gemeente bood medewerkers van loon- en landbouwbedrijven die met landbouwvoertuigen op de openbare weg rijden, de Veiligheidstraining Landbouwvoertuigen aan. Op het verkeerseducatiecentrum in Drachten kregen ze theorie, een rijstijlscan en een praktijktraining.

Verkeersregels, met de nadruk op zwaar verkeer en het aanpassen van gedrag aan andere weggebruikers, werd opgefrist.
Voor de rijstijlscan gingen ze met een gecertificeerd rijinstructeur op pad in een landbouwvoertuig. Tijdens en na de rit gaf de instructeur tips en verbeterpunten.

Ook was er aandacht voor Het Nieuwe Rijden, waarmee je 5 tot 10 procent van je brandstofkosten kunt besparen.
Op de trainingsbaan volgde iedereen een praktijktraining met o.a. zaken als hoe gaat de bestuurder om met zwaar materiaal onder specifieke omstandigheden (noodstop, remmen en slippen)?

Door deel te nemen aan de Veiligheidstraining landbouwvoertuigen krijgen de deelnemers meer inzicht in het gedrag van een landbouwvoertuig onder specifieke omstandigheden. Ook krijgen ze tips om veilig om te gaan met andere verkeersdeelnemers.

Rijtraining trekkers

Rijtraining voor trekkers

rijtraining trekkers

Rijtraining trekkers