HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Basisschoolkinderen op zoek naar de oorsprong van voedsel

Basisschoolkinderen op zoek naar de oorsprong van voedsel (14-10-2019)

Dit item is verlopen op 14-11-2019.
groente jogg

Zou het niet prachtig zijn als kinderen weer zouden weten waar ons voedsel precies vandaan komt? Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) Weststellingwerf zocht de samenwerking met verschillende organisaties in de gemeente en daar is de Menukaart Voeding uit ontstaan. Organisaties uit de buurt bieden activiteiten aan waarbij basisschoolleerlingen van alles kunnen ontdekken over voeding. JOGG-Weststellingwerf deelt de komende weken op alle basisscholen in de gemeente de Menukaart Voeding uit.

Samenwerking met lokale ondernemers

Tijdens de activiteiten gaan kinderen zelf op onderzoek uit, zowel binnen als buiten de klas. Ze krijgen bijvoorbeeld les op de boerderij, gaan op safari in de supermarkt, volgen een kookworkshop  of krijgen een gastles van LTO Noord. Nika Schnek, JOGG-regisseur in Weststellingwerf, is erg blij met de samenwerking: “Vanuit de gedachte van het zaadje tot op het bord zijn de activiteiten heel divers. Er is een prachtige samenwerking ontstaan die enorm bijdraagt aan de beleving van voeding bij kinderen.”  

Gezonde School

Veel scholen in Weststellingwerf werken met de Gezonde School-aanpak. Zo ook Dorpsschool de Blesse waar deze week de Menukaarten uitgedeeld werden. Directeur Ingrid Bruinenberg is enthousiast over het initiatief en het aanbod: “De activiteiten sluiten goed aan op onze lesprogramma’s van Gezonde School. We kunnen bijvoorbeeld het lesprogramma Smaaklessen heel goed combineren met een bezoek aan een teler. De menukaart is een mooie inspiratiebron binnen ons aanbod!”

Over JOGG Weststellingwerf

De Menukaart Voeding is onderdeel van de campagne Groente…zet je tanden erin! van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). Met deze campagne helpen we kinderen en ouders om dagelijks meer groente te eten. Daarnaast helpt Jongeren Op Gezond Gewicht met het maken van een gezonde omgeving op plekken waar kinderen en jongeren veel komen, zoals school, sport en werk.

Vignet Gezonde School

De Gezonde School-aanpak is een werkwijze voor scholen om het hele jaar door te werken aan de gezondheid van leerlingen. Dit doen scholen onder andere met lesprogramma’s en projecten binnen een gekozen thema van Gezonde School. Een school die structureel aan gezondheid werkt en voldoet aan de kwaliteitscriteria ontvangt het Vignet Gezonde School voor dat thema. Kijk voor meer informatie op www.gezondeschoolfryslan.nl. 

Heeft u vragen over JOGG of Gezonde School? Neem dan contact op met Nika Schnek via jogg@weststellingwerf.nl