HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Bestrijding eikenprocessierups

Bestrijding eikenprocessierups (30-03-2021)

Bestrijden eikenprocessierups

Gemeente Weststellingwerf start halverwege of eind april met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. Dit gebeurt door de eikenbomen te besproeien met nematoden (minuscule wormpjes). De nematoden infecteren de jonge rups, waardoor die sterft. De behandeling met nematoden is een biologische en natuurvriendelijke manier om de eikenprocessierups te bestrijden en niet schadelijk voor mens, dier en natuur. Met deze preventieve bestrijding haalt de gemeente gemiddeld 90% van de plaag bij de behandelde bomen weg. De overgebleven nesten worden vanaf juni verwijderd met een speciale stofzuiger.

Waarom bestrijden we de eikenprocessierups?

De brandharen van de eikenprocessierups kunnen bij mensen en dieren zorgen voor vervelende of zelfs gevaarlijke gezondheidsklachten, zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en luchtwegen.

Hoe gaan we te werk?

In de avonduren en ’s nachts besproeien we de bomen met de nematoden. Dit gebeurt na zonsondergang, omdat de nematoden niet tegen zonlicht kunnen. Twee weken na de eerste bestrijdingsronde worden de bomen nog een keer besproeid.

Het besproeien zorgt voor geluidsoverlast. We gaan er vanuit dat je hiervoor begrip hebt.

Welke bomen bestrijden we?

De gemeente controleert elk jaar in welke bomen larven van de eikenprocessierups zitten. Op plekken waar bijvoorbeeld veel fietsers langskomen, wordt de rups preventief bestreden. Klik hier voor een overzicht van de plaatsen en straten waar we de eikenprocessierups preventief bestrijden.

Wat kun je doen tegen de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups komt van april tot en met juli voor in eikenbomen. Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de nesten op de stammen of dikkere takken: dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Zie je een eikenboom en vermoed je daarin de eikenprocessierups te zien? Meld dit dan bij de gemeente via het telefoonnummer 140561.

Meer informatie over de eikenprocessierups lees je op www.weststellingwerf.nl/eikenprocessierups.