HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Bezoek het Holocaustmonument ‘Levenslicht’

Bezoek het Holocaustmonument ‘Levenslicht’ (22-01-2020)

Dit item is verlopen op 22-02-2020.
Holocaustmonument Levenslicht gemeente Weststellingwerf

De gemeente Weststellingwerf herdenkt met andere Nederlandse gemeenten eind januari de Nederlandse Holocaustslachtoffers. In de publiekshal van het gemeentehuis in Wolvega staat vanaf vandaag het Holocaustmonument LEVENSLICHT.

U bent van harte welkom om het monument te bezoeken. Dat kan van 22 t/m 31 januari 2020 op werkdagen van 9.00 tot 13.00 uur en van 16.30 tot 18.00 uur. En op donderdagavond van 18.30 tot 20.30 uur. Door te herdenken blijft de herinnering aan de slachtoffers levend. Ze worden gemist! Bij het monument LEVENSLICHT ligt een herdenkingsboek. Hier kunt u opschrijven wat u raakt.

Op maandag 27 januari, op Holocaust Memorial Day, is er ’s avonds om 19.00 uur bij het monument een openbare herdenking. Ook hiervoor bent u van harte welkom!

Holocaustmonument ‘Levenslicht’

Het lichtmonument is ontworpen door kunstenaar Daan Roosegaarde. De stenen bij het monument maken met de stenen van andere Levenslicht-monumenten het aantal 104.000, in herinnering aan de 104.000 Nederlandse Holocaustslachtoffers. Om de paar seconden lichten de stenen op waardoor het lijkt op een ademhaling in licht. De stenen symboliseren zo het leven dat nu in de gemeenschap gemist wordt.

Openbare herdenking op 27 januari

De Holocaust Memorial Day is jaarlijks op 27 januari, de dag dat Auschwitz werd bevrijd. Dan worden wereldwijd de slachtoffers van volkerenmoord in de Tweede Wereldoorlog herdacht: Joden, Roma en Sinti. Dit waren ook plaatsgenoten en buren uit onze gemeenschap. Op deze dag om 19.00 uur is bij het lichtmonument in het gemeentehuis een openbare herdenking van de Holocaustslachtoffers.

De geplande raadsvergadering begint na de herdenking.

Extra Westwijzer

Voor de Holocaust Memorial Day is er een extra editie uitgebracht van de Westwijzer.