HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Burgemeester spreekt op herdenking

Burgemeester spreekt op herdenking (07-05-2018)

Dit item is verlopen op 07-06-2018.

Tijdens de nationale herdenking op 4 mei werd er in de gemeente Weststellingwerf twee minuten stilte gehouden op de Algemene begraafplaatsen in Wolvega, Noordwolde, Nijeholtwolde en aan de Zeedijk onder Spanga. In Noordwolde legde wethouder Frans Kloosterman namens de gemeente een krans en in Nijeholtwolde en Spanga was wethouder Cor Trompetter aanwezig. In Wolvega herdacht burgemeester Andre van de Nadort de gevallenen met het leggen van een krans. Hieronder leest u zijn speech.

De Tweede Wereldoorlog ligt 73 jaar achter ons.

Vrijheid, vrede, democratie en rechtstaat zijn vanzelfsprekend geworden.

Vanuit ons huidig perspectief kan de oorlog worden gezien als een duistere periode waarin de rechtvaardigheid het kwaad heeft overwonnen.

Maar is dat wel realiteit? De mensen die oorlog mee hebben gemaakt wisten niet hoe die zou aflopen. Overwint de rechtvaardigheid het kwaad? Kunnen we dat zeggen in bijvoorbeeld Syrië?

Vrede, vrijheid en rechtstaat moeten steeds opnieuw worden verdedigd!.

In ons deel van de wereld zijn we daar de afgelopen 70 jaar in geslaagd, maar niet zonder moeite, pijn en niet zonder dappere mensen die keuzes durfden te maken.

Eén van die mensen was Robert Schuman, Frans minister van Buitenlandse Zaken die in 1950 met het Schuman-plan kwam. Met dit plan wilde hij "oorlog tussen de aartsvijanden Frankrijk en Duitsland materieel onmogelijk maken". Om dit te bereiken stelde hij voor de gehele Duitse en Franse productie van kolen en staal te plaatsen onder een gemeenschappelijk hoge autoriteit. Deze organisatie moest open staan voor andere landen naast Frankrijk en (toen nog West-) Duitsland.

In 1952 leidde dit tot de EGKS (Europese Unie voor Kolen en Staal) met naast de genoemde twee landen Italië en de BeNeLux landen als lid.

Het plan van Schuman is een succes gebleken. Materieel is oorlog tussen de beide aartsrivalen onmogelijk gebleken, al bijna 70 jaar. Het succes is zo groot dat in de loop van de tijd velen er zich bij hebben aangesloten of willen aansluiten. Maar succes komt niet zonder moeite en één heeft gezegd afscheid te willen nemen.

De slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog zijn niet voor niets gevallen. Hun offer heeft een periode van vrede en voorspoed gebracht na een duistere tijd.

Ik sluit af met de woorden van een Frans Joodse Holocaust overlevende Simone Veil, "juist vanwege haar donkere geschiedenis moet Europa een toonbeeld van mensenrechten zijn".