HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Burgemeester Van de Nadort helpt nieuwkomer op de arbeidsmarkt

Burgemeester Van de Nadort helpt nieuwkomer op de arbeidsmarkt (14-11-2017)

Dit item is verlopen op 14-12-2017.
Burgemeester Van de Nadort met mevrouw Kaskeen

Burgemeester Van de Nadort ontmoet in zijn eerste 100 dagen veel mensen. Hij bezoekt initiatieven en maakt kennis met bedrijven en organisaties. Dit nieuwe netwerk gaat hij nu inzetten voor een andere nieuwkomer. In het kader van de VIP-training (Vluchtelingen Investeren In Participeren) wordt hij arbeidscoach van mevrouw Kaskeen. Hij gaat haar helpen om de lokale arbeidsmarkt te leren kennen. Vandaag maakte Van De Nadort tijdens de VIP-training kennis met mevrouw Kaskeen en de andere nieuwkomers.  

Nederlandse arbeidsmarkt

Mevrouw Kaskeen volgt momenteel met nog vijftien nieuwkomers uit voornamelijk Syrië en Eritrea deze VIP-training in Wolvega. De deelnemers leren de Nederlandse arbeidsmarkt kennen en wat zij als werknemer daar te bieden hebben. Ze leren de Nederlandse gewoonten op de werkvloer kennen en ontdekken wat hun mogelijkheden zijn. De training bestaat uit tien groepslessen. Daarnaast worden alle deelnemers tijdens de cursus gekoppeld aan een ‘arbeidscoach’, een vrijwilliger die hen coacht in het zoekproces naar betaald werk. 

Burgemeester als arbeidscoach

Burgemeester Van de Nadort zal voor een periode van ongeveer 100 dagen als arbeidscoach gekoppeld zijn aan mevrouw Kaskeen. Hij gaat haar voorstellen aan een paar werkgevers in onze gemeente. Hij zal de werkgevers vragen of mevrouw Kaskeen een rondleiding kan krijgen, een oriënterend gesprek en misschien zelfs een korte stage. Mevrouw Kaskeen kan hierdoor ervaren hoe het werkt op de lokale arbeidsmarkt. En dat helpt wanneer zij straks ècht moet solliciteren.

Mevrouw Kaskeen is 31 jaar oud en heeft in Syrië gestudeerd. Haar diploma is in Nederland gewaardeerd op MBO-4 niveau, in de richting van assistent engineer waterbouwkunde. In mei heeft zij met goed gevolg het Staatsexamen Nederlands als tweede taal afgelegd. Dit staatsexamen wordt over het algemeen afgelegd door mensen die verplicht zijn in te burgeren en de Nederlandse taal  (lezen, schrijven en spreken) snel onder de knie krijgen. 

Word ook arbeidscoach

De VIP-training wordt in onze gemeente gegeven door Vluchtelingenwerk Noord Nederland. Zij helpen vluchtelingen met een verblijfsvergunning om een toekomst in Nederland op te bouwen. Het vinden van een baan is misschien wel het belangrijkste aspect daarvan.
Vluchtelingenwerk is voor de VIP-training op zoek naar arbeidscoaches.  Wilt u net als burgemeester Van De Nadort en andere vrijwilligers nieuwkomers op weg helpen naar een baan? Neem dan contact op met Karin Veld van Vluchtelingenwerk Noord Nederland, via kveld@vluchtelingenwerk.nl of 06 53902456.

Via diverse mediakanalen geven wij  de komende 100 dagen regelmatig een update van de samenwerking tussen burgemeester Van de Nadort en mevrouw Kaskeen.

Informatie voor werkgevers

https://www.vluchtelingenwerk.nl