HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Burgernet is vernieuwd

Burgernet is vernieuwd (18-06-2019)

Dit item is verlopen op 18-07-2019.

Met het nieuwe systeem kunnen opsporingsacties nu makkelijker, sneller en efficiënter worden uitgevoerd. Burgernet wordt steeds vaker met succes wordt ingezet. Het verouderde opsporingssysteem is nu na 10 jaar trouwe dienst vervangen door een eigentijdse versie. De verwachting is dat met het vernieuwde Burgernet nog vaker heterdaadacties succesvol opgelost kunnen worden en vermiste personen sneller teruggevonden kunnen worden.

Hoe werkt burgernet?

Burgernet werkt heel eenvoudig. Je kunt je aanmelden op www.burgernet.nl. Af en toe ontvang je een oproep om mee te zoeken naar een persoon of voertuig in je omgeving. Vaak gaat het om een vermissing, diefstal of een overval. Als je iets ziet, kun je meteen rechtstreeks met de meldkamer bellen en kan de politie direct verder met je tip.

Wat is nieuw?

De Burgernetapp is verder ontwikkeld en verbeterd. Nieuw is het gebruik van foto’s, wat het zoeken naar personen of voertuigen een stuk eenvoudiger maakt. De meldkamer van de politie kan een foto meesturen met het Burgernetbericht en deelnemers kunnen via de app tijdens de actie nu ook foto’s sturen naar de meldkamer. En er zijn nog meer verbeteringen. Zo gebruikt de app de GPS-locatie van de smartphone om berichten te sturen over incidenten in de omgeving.  En kunnen oproepen meteen gedeeld worden via social media, ook met WhatsAppgroepen. Reageren op een oproep kan direct via de ‘bel politie'-knop.

Deelnemen kon al via de Burgernetapp, via Twitter en sms- of spraakberichten.  Maar vanaf nu kan deelnemen zelfs ook via Facebook Messenger. Al meer dan 2,4 miljoen mensen doen mee.

Burgernetoproepen worden straks ook getoond op matrixborden en lichtkranten, bijvoorbeeld in openbare ruimtes en in de bus of de tram. Het betreft hier alleen vermissingen. Zo kunnen nog meer mensen mee helpen zoeken.