HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Demonstratie bij het Lindecollege

Demonstratie bij het Lindecollege (05-10-2020)

Demonstratie bij het Lindecollege

Bij het Lindecollege in Wolvega is vanochtend door ongeveer 10 personen gedemonstreerd tegen het dringende advies aan leerlingen om een mondkapje te dragen bij verplaatsingen in school.

Je mag in Nederland demonstreren wanneer je het ergens niet mee eens bent. Vanwege de openbare orde en veiligheid is het belangrijk dat je daarbij de aanwijzingen van politie en gemeente opvolgt.

De demonstranten wilden demonstreren voor de ingang van het Lindecollege. De rust op de school en de veiligheid van de leerlingen kon hierdoor niet gegarandeerd worden. Daarom werd het naastgelegen parkeerterrein aangewezen als plek om te demonstreren. Een van de demonstranten werd aangehouden omdat hij de aanwijzingen van politie en gemeente niet opvolgde. Ook wilde hij niet het gesprek aangaan. Hij kon hierdoor dus geen gebruik meer maken van zijn recht op demonstratie. De andere demonstranten volgden de aanwijzingen wel goed op.

Voor een demonstratie hoef je in Nederland geen toestemming te vragen. Het is wel verplicht om een demonstratie vooraf te ‘melden’. Ook kan een vergunning worden aangevraagd. Dan kan de gemeente met de politie maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat de demonstratie ordelijk en voor iedereen veilig verloopt.