HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Dorpenfonds vergroot leefbaarheid en levendigheid in dorpen

Dorpenfonds vergroot leefbaarheid en levendigheid in dorpen (15-04-2020)

Dit item is verlopen op 27-05-2020.
dorpenfonds vergroot leefbaarheid weststellingwerf

Subsidie voor maar liefst 21 initiatieven

Het dorpenfonds ondersteunt initiatieven van inwoners in Weststellingwerf. Vanwege de goede ervaringen is het dorpenfonds in 2019 verhoogd naar €100.000,-. En met succes! Want dankzij de inzet en creativiteit van inwoners kregen maar liefst 21 projecten ondersteuning. De 23 plaatselijke belangen en wijkverenigingen kregen uit het dorpenfonds ook een werkbudget. In totaal leidde dit tot een investering van ruim €360.000,- in initiatieven die de leefbaarheid en levendigheid in de dorpen en wijken vergroten.

Nieuw in 2019: werkbudget

Bijzonder is de nieuwe opzet van het dorpenfonds. Een deel van het dorpenfonds, €40.500,-, kwam rechtstreeks terecht bij de plaatselijke belangen, wijkverenigingen en Vereniging Kleine Dorpen. Dit vrij inzetbare werkbudget helpt deze organisaties om nieuwe ontwikkelingen te stimuleren, snel kleine wensen van inwoners te realiseren en extra activiteiten te organiseren. De reacties en eerste ervaringen zijn erg positief. Wethouder Jack Jongebloed: “Ieder dorp of wijk doet dit op zijn eigen manier. Er wordt geïnvesteerd in de eigen vrijwilligers, in extra communicatie en er kan net even wat extra’s worden gedaan om de betrokkenheid van inwoners te vergroten. Dit versterkt de positie van de dorps- en wijkorganisaties. Het vertrouwen dat wij geven, blijkt terecht. Dorpen en wijken pakken hun eigen verantwoordelijkheid”. En met een knipoog naar de nieuwe campagne van Weststellingwerf: ”daar zijn we stiekm erg trots op!”

Subsidie voor 21 goede ideeën

Naast het werkbudget konden inwoners, verenigingen en stichtingen plannen indienen voor een subsidie uit het dorpenfonds van maximaal €7.500,-. In totaal ontvingen 21 initiatieven een subsidie. Veel van deze projecten staan in het teken van omkijken naar elkaar, actief en gezond, oog voor de eigen woonomgeving en ontmoeten. Bijvoorbeeld de Hackaton in Boijl, het Valentijnsconcert in Nijeholtpade en Sportanders in Oldeholtpade. Deze vernieuwende en bijzondere ideeën zorgen ervoor dat alle mensen kunnen meedoen en worden gezien.