HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Echtpaar Kromkamp koninklijk onderscheiden

Echtpaar Kromkamp koninklijk onderscheiden (20-06-2019)

Dit item is verlopen op 20-07-2019.

Burgemeester André van de Nadort reikte donderdagmiddag twee Koninklijke onderscheiding uit. Piet Kromkamp (71) en echtgenote Annie Kromkamp-Huisman (72) uit Wolvega zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 

Het echtpaar Kromkamp is een zeer maatschappelijk en sociaal betrokken ondernemersechtpaar dat zich op vele manieren heeft ingezet voor de samenleving. Voor hen overigens de normaalste zaak van de wereld. In de jaren ´80-´90 runden zij ‘dorpscafé Kromkamp’ in Oldeholtpade. Zij hebben altijd oog gehad voor minderbedeelden en eenzame mensen in de maatschappij. Mensen die het niet breed hadden konden altijd aanschuiven voor een maaltijd, soms in ruil voor een klusje, en voor eenzame en oudere mensen was er altijd een luisterend oor of een helpende hand waar nodig.

Het dorpscafé in Oldeholtpade faciliteerde daarnaast ook korfbalvereniging SCO in haar eerste jaren. Het paar draagt de club nog altijd een zeer warm hart toe.

Ondanks het drukke ondernemersleven en een eigen gezin met drie kinderen, hebben zij in de jaren ‘90 twee pleegdochters liefdevol onder hun hoede genomen.

Van 1998-2018 waren zij eigenaar van hotel Holland Inn in Wolvega. Ook daar maakten zij voor iedereen plaats. Zo vingen ze een uitgeprocedeerd gezin twee maanden op.

Ook vele schaatsers die trainden of wedstrijden reden in Thialf werden voor kortere of langere tijd gehuisvest, ook wanneer er weinig financiële middelen waren. Deelnemers aan internationale wedstrijden uit de schaatslanden met weinig financiële armslag hadden een geweldig ‘thuis’ in het hotel van het echtpaar. Naast het runnen van het hotel was het echtpaar achtervang voor bewoners van de verzorgingsflat in hetzelfde pand. Zeker sinds de nachtverpleging alleen nog maar op afroep aanwezig was, waren Piet en Annie Kromkamp vaak eerder aanwezig om hulp te verlenen als dat nodig was.

Piet Kromkamp is, naast zijn lidmaatschap, jarenlang bestuurlijk actief geweest voor de vereniging Koninklijke Horeca Nederland, regio Fryslân, waarvan tussen 2006 en 2016 een aantal jaren voorzitter van afdeling de Stellingwerven. Ook was hij lid van het platform Recreatie en Toerisme van de gemeente Weststellingwerf. Annie Kromkamp ging begin 2019, nadat ze stopten met het hotel, aan de slag als vrijwilliger bij woonzorgcentrum WilgenStede.

Het echtpaar Kromkamp ontvangt een Koninklijke onderscheiding

Het echtpaar poseert samen met de burgemeester (foto: Lenus van der Broek).