HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Eikenprocessierups: wat kunt u doen?

Eikenprocessierups: wat kunt u doen? (14-06-2019)

Dit item is verlopen op 17-07-2019.

Eikenprocessierupsen zijn actief in eikenbomen. Na contact met de brandharen kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Wat kunt u doen tegen de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder en komt van april tot en met juli voor in eikenbomen in verschillende delen van het land. Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de nesten op de stammen of dikkere takken: dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Ziet u een eikenboom en vermoedt u daarin de eikenprocessierups te zien? Meld dit dan bij de gemeente via tel. 140561.

Wat doet de gemeente?

De gemeente controleert elk jaar in welke bomen larven van de eikenprocessierups zitten. Op plekken waar bijvoorbeeld veel fietsers langskomen, bestrijden we de rups voordat hij gevaarlijk wordt. In de avonduren of ’s nachts besproeien we besmette bomen met speciale wormpjes. Dit gebeurt na zonsondergang, omdat de wormpjes niet tegen zonlicht kunnen. De wormpjes vergiftigen de jonge rupsen, die vervolgens sterven. De gemeente Weststellingwerf bestrijdt de eikenprocessierups inmiddels een aantal jaren met deze biologische methode en haalt daarmee gemiddeld 90% van de plaag weg.

Meer informatie over de eikenprocessierups leest u op www.weststellingwerf.nl/eikenprocessierups