HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Friesland koploper in het scheiden van plastic afval

Friesland koploper in het scheiden van plastic afval (07-08-2019)

Dit item is verlopen op 07-09-2019.

In Weststellingwerf helpen we het milieu graag een handje. Door bij te dragen aan het doel van de rijksoverheid om afval om te zetten in grondstoffen. Ook jij kan hier iets aan doen. Samen halen we alles er uit!

Gooi bijvoorbeeld keukenafval in de groene container en niet bij het restafval. Dat is belangrijk want bijna de helft van ons keukenafval belandt in de vuilnisbak en wordt verbrand. Zonde! Van gft-(groente-, fruit- en tuin)afval dat je in de groene container gooit, wordt biogas en compost gemaakt.

“Delen van Heerenveen en Joure stoken al op biogas dat komt uit het gft-afval dat wij aanleveren”, zegt wethouder Mariska Rikkers. “Zo werken we mee aan het milieu en aan de gasdiscussie. Hoe groener ons gas, hoe beter het is.”

Afval scheiden is goed voor het milieu: alles wat herbruikbaar is, wordt gerecycled en dat spaart nieuwe grondstoffen en energie. Afval wordt zo zelf een waardevolle grondstof. En hoewel we al behoorlijk goed zijn in afval scheiden, kan het nog een stuk beter. Milieu Centraal heeft berekend dat we 80 procent van ons afval gescheiden in kunnen leveren. Dat is bijna 25 procent meer dan dat we nu doen.

Twee keer groen in de winter

Om afval scheiden te stimuleren, haalt de gemeente in de winter het gft-afval weer twee keer per maand op bij haar inwoners. “De afgelopen twee winters haalden we bij wijze van proef één keer per maand het gft-afval op. In de winter is er namelijk minder aanbod aan groen afval”, vertelt de wethouder. “Hoewel die proef is geslaagd, gaan we toch weer twee keer per maand de groene containers legen. Dat past namelijk beter bij het doel om meer gft-afval uit het restafval te krijgen.”

Hoe zit het met plastic afval?

Afvalverwerker Omrin zet ons afval om in bruikbare producten. In Oudehaske staat een grote nascheidingsinstallatie die plastic en ander bruikbaar materiaal uit ons afval haalt voor hergebruik.
Deze nascheider haalt heel precies het plastic eruit. Beter dan dat wij dat thuis kunnen. Daarom hoeven wij plastic (maar ook metalen en drankkarton) niet thuis te scheiden.
Dat roept soms vragen op. Doen we het op het gebied van afvalscheiding daardoor niet veel slechter dan in de rest van het land?

Friesland is koploper in kunststof recycling

Het antwoord is: Nee. Sterker nog, we doen het hier een stuk beter. De nascheidingsmethode van Omrin haalt 14,8 kilo per inwoner (in 2015) uit het afval, terwijl dat in gemeenten waar kunststof apart wordt ingezameld gemiddeld 7 kilo per inwoner was in 2015. Wij zijn hierin koploper van Nederland; nergens wordt zoveel kunststof gerecycled als in Friesland en wijde omstreken.

Mariska Rikkers: “Wat ze bij Omrin doen, is heel gaaf. Het geeft een veel beter resultaat dan dat iedereen zelf zijn plastic afval scheidt. Dus waarom zou je thuis extra werk doen, terwijl het in Oudehaske veel beter voor ons wordt gedaan? Geniet van dit voordeel en draag bij aan een goede nascheiding, beter voor het milieu en makkelijker voor jou.”

Wat doen wij aan de VANG-doelstelling?

In 2020 moet de hoeveelheid huishoudelijk afval flink zijn verminderd. De rijksoverheid stelde hiervoor VANG-doelstellingen op. VANG betekent: van afval naar grondstof.
Een van de doelen is dat er per persoon per jaar nog maar maximaal 100 kilo afval in de afvalverbrander komt. Nu is dat nog bijna het dubbele!
Een ander doel is dat 75% van al het afval herbruikbaar is als grondstof.

Omrin draagt met de campagne ‘Samen halen we alles er uit’ bij aan dit doel. De gemeente ondersteunt dit. Samen met Omrin halen we zoveel mogelijk grondstoffen uit het huishoudelijk afval. De gemeente haalt het afval op, Omrin verwerkt en scheidt het.

Wat kun je zelf scheiden?
Het is wel belangrijk dat je restafval apart houdt van gft-afval, papier, karton, glas, kca, textiel, elektrische apparatuur en grof vuil. Het is beter om dit afval apart aan te bieden om vervuiling te voorkomen. Als gescheiden afval te veel vervuild is, kan het niet hergebruikt worden en belandt het alsnog in de verbrandingsoven. Keukenafval zorgt bijvoorbeeld in het restafval (de grijze container) voor vervuiling.

Gebruik jij de Afvalapp al?

Met de Afvalapp van Omrin krijg je een melding op je telefoon of tablet wanneer we je container legen. Zo staat je container altijd op tijd aan de weg. Daarnaast vind je in de app een overzichtelijke scheidingswijzer en de data dat scholen en verenigingen het oud papier ophalen. Rikkers: “Met de Afvalapp heb je altijd alles bij de hand, van glasbak tot de juiste datum dat je container wordt geleegd en van oud papier inzameldag tot de plek waar je grofvuil inlevert.”

Meer over afval scheiden staat op samenhalenwealleseruit.nl

Meer groen scheiden? Neem een extra container

In het groeiseizoen heb je meestal meer groente-, fruit- en tuinafval. Past dit niet in de gft-container, dan kun je bij de gemeente een extra container aanvragen. Zo voorkomen we dat er gft-afval in het restafval belandt. Een tweede groene container vraag je aan op weststellingwerf.nl.
(Grof) tuinafval mag je sinds 1 januari ook gratis inleveren op de gemeentewerf in Wolvega.

Er gaat nog te veel keukenafval in de grijze container.

Er gaat nog te veel keukenafval in de grijze container.

Wethouder Rikkers gebruikt de afvalapp.

Wethouder Mariska Rikkers gebruikt de afvalapp. Hiermee heb je de ophaaldata van het afval altijd bij de hand. 

Scheidingsinstallatie in Oudehaske

De kunststofscheidingsinstallatie van Omrin in Oudehaske scheidt heel nauwkeurig het plastic afval uit het restafval. Nauwkeuriger dan dat wij dat thuis, bij bronscheiding, zouden doen. (Afbeelding: Omrin)