HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Gemeente pakt eikenprocessierups aan

Gemeente pakt eikenprocessierups aan (18-04-2019)

Dit item is verlopen op 18-05-2019.

Vrijdag 19 april start de gemeente met het bestrijden van de eikenprocessierups. In de avonduren spuiten we nematoden op bomen. Deze nematoden zorgen ervoor dat de rups zich niet verder kan ontwikkelen. 

Hoe gaan we te werk?
De gemeente controleert elk jaar in welke bomen larven van de eikenprocessierups zitten. Op plekken waar bijvoorbeeld veel fietsers langskomen, bestrijden we de rups voordat hij gevaarlijk wordt. In de avonduren of ’s nachts besproeien we besmette bomen met speciale wormpjes. Dit gebeurt na zonsondergang, omdat de wormpjes niet tegen zonlicht kunnen. De wormpjes vergiftigen de jonge rupsen, die vervolgens sterven.

De gemeente Weststellingwerf bestrijdt de eikenprocessierups inmiddels een aantal jaren met deze biologische methode en haalt daarmee gemiddeld 90% van de plaag weg.

Wat kunt u doen tegen de eikenprocessierups?
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder en komt van april tot en met juli voor in eikenbomen in verschillende delen van het land. Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de nesten op de stammen of dikkere takken: dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen.
Ziet u een eikenboom en vermoedt u daarin de eikenprocessierups te zien? Meld dit dan bij de gemeente via tel. 140561.

Meer informatie over de eikenprocessierups leest u op www.weststellingwerf.nl/eikenprocessierups

De aannemer start op 19 april in Boijl. In het overzicht hieronder staat op welke plaatsen we nematoden inzetten tegen de eikenprocessierups.

Boijl

De Brink/Klokkeweg

Boijl

Boijlerweg (Doldersumseweg-Elsloo)

Boijl

Doldersumseweg

Nijeholtpade

Binnenweg

Noordwolde

Rotanstraat

Noordwolde

De Dobbe

Noordwolde

De Duker

Noordwolde

Haenepolle

Oldeholtpade

Hofsteestraat

Sonnega/Oldetrijne

Sonnegaweg/Kerkhofslaan

Steggerda

Pastoor Schuttestraat

Wolvega

Kruistraat

Wolvega

Tinweg