HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Gemeente Weststellingwerf verleent vergunning voor torenspits kerk Vinkega

Gemeente Weststellingwerf verleent vergunning voor torenspits kerk Vinkega (03-03-2021)

Dit item is verlopen op 03-04-2021.
Griffioen

Gemeente Weststellingwerf heeft een omgevingsvergunning verleend voor het plaatsen van een gebruikte torenspits op de kerktoren in Vinkega. Stichting Behoud Finkegea diende hiervoor eind 2019 een aanvraag voor een omgevingsvergunning in. Het dorp is al lange tijd bezig met de torenspits en de vergunning. Ze hebben hiervoor verschillende mogelijkheden onderzocht en besproken. De gemeente verleent de vergunning omdat het college de kerk wil behouden. Ook vindt de gemeente hergebruik en de inzet van het dorp belangrijk. De kerk in Vinkega is de eerste kerk in Nederland waar een gebruikte torenspits op geplaatst wordt.

‘‘We willen de historische kerken in onze dorpen graag behouden. Het hergebruiken van de torenspits van een andere kerk is een duurzame oplossing. En duurzaamheid is iets wat wij als gemeente erg belangrijk vinden. Daarnaast hebben veel inwoners en lokale partijen uit het dorp zich ingezet voor de torenspits. Voor hen is het plaatsen van de tweedehands torenspits op hun kerk een meerwaarde. Daarom hebben wij ingestemd met de aanvraag”, vertelt wethouder Hanneke Zonderland. ‘‘De torenspits geeft de kerk weer uitstraling en zorgt ervoor dat de kerk herkenbaar is in het landschap.’’

Advies Hûs en Hiem

De provinciale adviescommissie Hûs en Hiem vindt dat de gebruikte torenspits qua stijl en verhoudingen niet past op de Nederlands Hervormde kerk in Vinkega. Hûs en Hiem heeft meegedacht over andere passende oplossingen, maar die bleken er niet te zijn binnen de financiële mogelijkheden van de Stichting Behoud Finkegea. Het advies op de vergunning bleef daarom negatief. Het college van burgemeester en wethouders begrijpt het advies van Hûs en Hiem en geeft de adviescommissie op het gebied van cultuurhistorie gelijk. Maar de gemeente neemt ook andere zaken mee in het beoordelen van de vergunningsaanvraag.

Oplossing vanuit het dorp

De oorspronkelijke torenspits werd in 1969 van de kerktoren afgehaald omdat deze in slechte staat was. De toren kreeg een ‘tijdelijk’ zadeldak. Stichting Behoud Finkegea wilde de toren een aantal jaar geleden tijdens de verbouwing van de kerk weer in de oorspronkelijke staat terugbrengen. ‘‘Inwoners van Vinkega vinden het zonde dat er nu geen torenspits op de kerk zit’’, vertelt  Jeanette van Veen van de Stichting Behoud Finkegea. “Er was alleen niet genoeg geld voor een nieuwe torenspits.” De stichting bedacht hier een creatieve oplossing voor door een oude torenspits van een andere kerk te gebruiken.