HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Inwoner ontvangt prijs na raden monumenten

Inwoner ontvangt prijs na raden monumenten (25-09-2020)

Dit item is verlopen op 25-10-2020.
Inwoner ontvangt prijs na raden monumenten

12 en 13 september vond de landelijke Open Monumentendag plaats. Door het coronavirus deden veel monumenten in Weststellingwerf dit jaar niet mee. Om de monumenten toch onder de aandacht te brengen, organiseerde de gemeente Weststellingwerf een prijsvraag. Inwoners konden aan de hand van foto’s de namen van de monumenten raden. Jantine Kersbergen-Van Zurk uit Wolvega had alle antwoorden goed en ontving vandaag van wethouder Hanneke Zonderland een bos bloemen en een cadeaubon.

‘‘Elk jaar bezoeken we tijdens de Open Monumentendag verschillende monumenten. Vanwege het coronavirus konden we dat dit jaar niet doen. Daarom was het heel leuk dat de gemeente met dit alternatief kwam. Thuis op de computer heb ik alles opgezocht’’, vertelt winnaar Jantine.

De Open Monumentendag geeft inwoners de kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. Vorig jaar deden veertien monumenten in Weststellingwerf mee, dit jaar stelden drie monumenten hun deuren open voor publiek. Ondanks het coronavirus werden de deelnemende monumenten met in totaal zo´n 214 bezoekers goed bezocht. De organisatoren namen maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en toch mee te kunnen doen met de Open Monumentendag.

Molen De Rietvink in Munnekeburen

Molen de Rietvink werd met 118 bezoekers het meest bezocht. Bezoekers kregen een rondleiding en konden in de theetuin genieten van zelfgemaakt gebak. Er stond een voldoende wind, dus de molen draaide ook. ‘‘Mensen waren blij om de molen actief te zien’’, vertelt David Goede.

Kerk op de Hoogte in Wolvega

Kerk op de Hoogte was dit jaar ook populair bij mensen buiten Friesland. Yvonne Hulsman: ‘‘Mensen uit onder andere Barneveld, IJsselstein en Utrecht reisden speciaal voor een bezoek aan de kerk af naar Wolvega. Ook ontvingen we twee mensen uit Portugal. ’’ Veel bezoekers beklommen de toren en er werd vaak om een orgelspel gevraagd.

Bonifatiuskerk in Ter Idzard

Naast het openstellen van de Bonifatiuskerk, was er een tentoonstelling van een plaatselijke kunstenaar te zien in de kerk. Volgens Egbert Kanis viel dit erg goed in de smaak bij de bezoekers.