HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Inwoners Weststellingwerf gratis met de bus met de Meedoen Pas

Inwoners Weststellingwerf gratis met de bus met de Meedoen Pas (01-10-2020)

meedoenpas arriva

Inwoners van Weststellingwerf die vallen onder de Participatiewet kunnen vanaf 1 oktober 2020 gratis reizen met  de bussen van Arriva in Friesland. Gemeente Weststellingwerf verstrekt hiervoor Meedoen Passen aan haar inwoners. De gemeente is hiervoor een samenwerking aangegaan met vervoerder Arriva en wil hiermee haar dienstverlening verbeteren.

‘‘De afgelopen jaren zien we de reisbehoefte van onze inwoners groeien en de mogelijkheden van openbaar vervoer in plattelandsgebieden kleiner worden. Voor onze inwoners die gebruikmaken van de Participatiewet is reizen vaak noodzakelijk. Met de Meedoen Pas willen we het voor deze groep makkelijker maken om naar hun werk, inburgeringscursus of stage te reizen. Op deze manier proberen we ook de mogelijkheden van openbaar vervoer te behouden. Een win-win-situatie voor inwoners, Arriva en de gemeente’’, vertelt wethouder Mariska Rikkers van gemeente Weststellingwerf.

Meedoen in de maatschappij

Iedereen die kan werken maar het op de arbeidsmarkt zonder ondersteuning niet redt, valt onder de Participatiewet. De wet zorgt ervoor dat meer mensen, ook met een arbeidsbeperking, werk vinden. Zo kunnen zij meedoen in de maatschappij. De reiskosten die deze inwoners maken, bijvoorbeeld om op hun vrijwilligerswerk of stage te komen, betaalt de gemeente Weststellingwerf. Dankzij de Meedoen Pas hoeven deze inwoners hun reiskosten niet langer voor te schieten en wordt de administratieve last van de gemeente kleiner.

Milfred Hart, regiodirecteur Noord, Arriva Nederland: ‘‘We vinden het als Arriva belangrijk dat zoveel mogelijk mensen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Ook voor mensen in een bepaalde doelgroep voor wie reizen niet vanzelfsprekend is. We denken dan ook graag actief mee met gemeenten en bieden persoonlijke abonnementen. Om reizen met onze bussen en/of treinen ook voor die doelgroepen zo gemakkelijk mogelijk te maken.’’

Twee doelgroepen

De gemeente Weststellingwerf biedt de Meedoen Pas aan voor twee groepen. De pas is er voor inwoners die moeten reizen naar een specifieke locatie, bijvoorbeeld voor een opleiding of werkervaringsplek. Daarnaast is de pas er voor inwoners met een nog grotere afstand tot de arbeidsmarkt en daarmee tot de maatschappij. Zij kunnen in de daluren gebruikmaken van alle bussen van Arriva in Friesland. Op deze manier krijgt deze groep meer mogelijkheden om deel te nemen aan de maatschappij. Dit heeft een effect op het tegengaan van eenzaamheid of een sociaal isolement. 

Inwoners die vragen hebben over de Meedoen Pas of deze willen aanvragen, kunnen contact opnemen met de gemeente Weststellingwerf.

(Foto: Lenus van der Broek)