HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Koloniegebied Steggerda gemarkeerd

Koloniegebied Steggerda gemarkeerd (04-12-2018)

Dit item is verlopen op 04-01-2019.

In samenspraak met de Maatschappij van Weldadigheid en de gemeente Weststellingwerf is Dorpsarchief Steggerda (DAS) er in geslaagd het vroegere Steggerdase 'koloniegebied' te markeren.

Aan het begin van de Leemweg en op de kruising van de Leemweg met de Turfhoekweg met het koloniehuisje op de achtergrond, zijn zaterdagmorgen vier borstbeelden van Johannes van den Bosch feestelijk onthuld. Deze ornamenten van de Maatschappij ontbraken nog in het gebied van Steggerda, dat ooit is gekoloniseerd. In vroegere jaren stonden er een school en een weverij, naast de vele koloniewoninkjes en boerderijtjes.

Nazaten van kolonistengeneratie

In het bijzijn van wethouder Jack Jongebloed, vertegenwoordigers van de Maatschappij en omwonenden, verrichtte de 13-jarige Bas Reinbergen, samen met Nico Bollen en Jan Hornstra de onthulling. Beide eerstgenoemde zijn nazaten van een kolonistengeneratie. Jan Hornstra vertegenwoordigde namens DAS de bevolking van Steggerda, een vermenging van kolonisten en autochtonen. De beelden zijn  ontworpen door Andries Steenbergen en Martijn Santingh.

Steggerda onder Willemsoord

Het afgelopen jaar is veel aandacht besteed aan de ontstaansgeschiedenis van het weldadig experiment van Johannes van den Bosch in deze regio. Tweehonderd jaar geleden is het startsein gegeven voor het creëren van een verzorgingsstaat in het klein. Dorpen als Frederiksoord, Wilhelminaoord en Willemsoord ontlenen hun ontstaan aan die tijd en werden de vrije koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid. Het gebied ten zuiden van de Leemweg en ten noorden van de Westvierdeparten in Steggerda werd gecultiveerd door de Maatschappij en heette toen Steggerda onder Willemsoord. Verscheidene inwoners van Steggerda zijn nazaten van kolonisten uit die tijd.

Markeringspalen voor kolonien in Steggerda

Markeringszuil in Steggerda

Foto´s: Lenus van der Broek