HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Koloniën van Weldadigheid herleven in gemeentehuis Wolvega

Koloniën van Weldadigheid herleven in gemeentehuis Wolvega (06-11-2018)

Dit item is verlopen op 30-11-2018.

De Maatschappij van Weldadigheid bestaat 200 jaar. De zeven koloniën die de maatschappij voortbracht, zijn onderweg om UNESCO Werelderfgoed te worden. Weststellingwerf is trots op dit cultureel erfgoed, dat voor een klein deel in onze gemeente ligt. Daarom staat de maand november in het teken van de Koloniën van Weldadigheid.

Vrijdag 9 november opent wethouder Jack Jongebloed de tentoonstelling. Aansluitend geeft Douwe Huizing een presentatie. Hij is projectleider van het ´Huis van Weldadigheid´ in Frederiksoord, een nieuw museum/bezoekerscentrum dat in april 2019 opengaat. De tentoonstelling is t/m 29 november te zien in het publiekscentrum van het gemeentehuis in Wolvega.

7 Koloniën

Generaal Johannes van den Bosch stichtte de Maatschappij van Weldadigheid in 1818 in Frederiksoord. Binnen enkele jaren ontstonden er 7 koloniën in Nederland en België waar mensen uit arme streken werden opgevangen en leerden een beter bestaan op te bouwen. Een unieke geschiedenis waarvan de sporen nog steeds zichtbaar zijn in het landschap. De proefkolonie in Frederiksoord was groot en besloeg o.a. een stukje van Weststellingwerf, namelijk de West- en Oostvierdeparten in Noordwolde.

Douwe Huizing neemt ons vrijdag 9 november mee op een tijdreis door de bijzondere geschiedenis van de Koloniën van Weldadigheid.

Tentoonstelling

De tentoonstelling neemt u mee terug in de tijd. Officiële archiefstukken uit 1818 liggen ter inzage. Bekijk een film over de koloniën of enkele van de attributen uit de koloniën.

Programma en aanmelden

Wilt u de opening bijwonen op 9 november? Meld u dan voor 5 november aan via info@weststellingwerf.nl t.a.v Johannes Houtsma.

Aanvang: 12.15 uur (incl. eenvoudige lunch)

Locatie: Gemeentehuis, Griffioenpark 1 in Wolvega