HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Koloniën van Weldadigheid mogelijk werelderfgoedstatus in 2020

Koloniën van Weldadigheid mogelijk werelderfgoedstatus in 2020 (21-01-2020)

Dit item is verlopen op 21-02-2020.
Koloniën van Weldadigheid mogelijk werelderfgoedstatus in 2020

Het aangepaste nominatiedossier voor de inschrijving van de Koloniën van Weldadigheid op de werelderfgoedlijst van UNESCO is klaar. Het dossier is op 20 januari in België overgedragen aan de  Vlaamse minister Mattias Diependaele en de Nederlandse minister Ingrid van Engelshoven. Dit gebeurde in de Vlaamse Weldadigheidskolonie Wortel. Wethouder Jack Jongebloed was namens Weststellingwerf en de provincie Fryslân bij de overdracht aanwezig. Mattias Diependaele dient het dossier nu mede namens de Nederlandse minister in voor internationale besluitvorming door UNESCO. Dit besluit wordt in juli 2020 verwacht.

Wat is er aangepast in het nominatiedossier?

In 2018 vond het Werelderfgoedcomité in Bahrein dat de Koloniën van Weldadigheid het mogelijk waard zijn om werelderfgoed te worden. Nederland en België werden uitgenodigd om het dossier aan te passen en opnieuw voor te leggen. Dat gebeurt nu. Het aangepaste dossier is nog sterker dan het al was. Het is grondiger onderbouwd met bewijslast. Er is meer focus op die plekken waar uit zowel de beginperiode als de late 19e eeuw zoveel mogelijk landschapselementen en gebouwen zijn overgebleven. Daarom worden nu vier van de zeven Koloniën voorgedragen: Frederiksoord, Wilhelminaoord en Veenhuizen in Nederland en Wortel in Vlaanderen. Alle oorspronkelijke zeven Koloniën van Weldadigheid blijven wel samenwerken in het uitdragen van hun geschiedenis van armoedebestrijding.

Waarom dient de Vlaamse minister het nominatiedossier in?

Omdat een land vanaf dit jaar nog maar een dossier tegelijk bij UNESCO ‘in behandeling’ mag hebben, dient niet de Nederlandse maar de Vlaamse minister nu het nominatiedossier in. In Nederland zijn na de Koloniën van Weldadigheid ook nog de Waterlinies en de Limes ingediend. Vlaanderen heeft geen andere werelderfgoednominatie lopen.

Wat zijn de Koloniën van Weldadigheid? 

Generaal Johannes van den Bosch stichtte de Maatschappij van Weldadigheid in 1818 in Frederiksoord. Binnen enkele jaren ontstonden er 7 koloniën in Nederland en België waar mensen uit arme streken werden opgevangen en leerden een beter bestaan op te bouwen. De proefkolonie in Frederiksoord was groot en besloeg o.a. een stukje van Weststellingwerf, namelijk de West- en Oostvierdeparten in Noordwolde. Ruim een miljoen Nederlanders en Belgen hebben voorouders in de Koloniën van Weldadigheid.