HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Koninklijke onderscheiding voor echtpaar Scholing

Koninklijke onderscheiding voor echtpaar Scholing (21-09-2020)

Dit item is verlopen op 21-10-2020.
Koninklijke onderscheiding voor echtpaar Scholing

Op zaterdag 19 september 2020 reikte burgemeester André van de Nadort een Koninklijke Onderscheiding uit aan het echtpaar Scholing: de heer Rikus Scholing (65) en mevrouw Margreet Scholing-Klijnstra (61). De heer en mevrouw Scholing zijn beide benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De dood van hun schoonzus Ida Klijnstra – in 2008 omgebracht door zinloos geweld – was voor het echtpaar Scholing een keerpunt in hun leven. Sindsdien zetten zij zich met hart en ziel in voor het ondersteunen van hun eigen familie maar daarnaast (sinds 2009) ook beide als bestuurslid voor de Vereniging voor Veiligheid, Respect en Solidariteit (VVRS). Mevrouw Scholing als algemeen bestuurslid, meneer Scholing als secretaris en penningmeester. 

Dag en nacht staan ze klaar voor nabestaanden van geweldslachtoffers met een luisterend oor, een arm om de schouder maar helpen ze waar nodig ook met praktische zaken. Ook hebben ze (mede) gezorgd voor een aantal belangrijke veranderingen in het strafrecht, o.a. het spreekrecht voor nabestaanden bij strafprocessen en het instellen van het schadefonds geweldsmisdrijven.

Oprichting monument ’t Onbevattelijke

Het echtpaar was vanaf 2009 nauw betrokken bij de oprichting van het monument ’t Onbevattelijke, ook wel de Muur tegen Geweld genoemd (locatie: De Wijk, gemeente De Wolden). Onvermoeibaar hebben zij gezorgd dat hiervoor – vanuit vele instanties, het rijk en gemeente – voldoende geld beschikbaar werd gesteld. Het monument werd in 2011 geopend op de Landelijke Dag Herdenking Geweldslachtoffers in aanwezigheid van toenmalig Koningin Beatrix, staatssecretaris Teeven en nabestaanden.

Het echtpaar heeft ook de jaarlijkse Lichtjesavond in november en Naamplaatjesdag in mei opgezet. Bijeenkomsten die plaatsvinden bij de Muur tegen Geweld ter nagedachtenis aan de slachtoffers; bijeenkomsten die veel troost bieden aan de nabestaanden.

Dag Herdenking Geweldslachtoffers

Sinds 2011 wordt ook de Dag Herdenking Geweldslachtoffers mede door hen georganiseerd. In 2018 vond deze plaats in Wolvega, in aanwezigheid van Minister Dekker. Deze dag werd door honderden nabestaanden bezocht, die – met de naam van hun omgekomen geliefde op een 400 meter lang lint – in een indrukwekkende stoet door Wolvega zijn gelopen.

Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers

In 2018 ging de VVRS over in de Federatie Nabestaanden Gewelsslachtoffers, ontstaan uit een samenwerkingsverband van drie lotgenotenorganisaties. Van deze Federatie is de heer Scholing nog steeds secretaris, mevrouw Scholing is vanuit deze organisatie redactielid van het blad Cocon.

Daarnaast was de heer Scholing van 1987 tot 2000 penningmeester van toneelvereniging Kunst naar Kracht en is hij sinds 2016 vrijwilliger bij Stichting Griffioenbus als chauffeur.

Koninklijke onderscheiding Scholing

(Foto: Piet Bosma)