HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Koninklijke Onderscheidingen voor Hoyte Jorna en Gerard Kranendonk

Koninklijke Onderscheidingen voor Hoyte Jorna en Gerard Kranendonk (27-04-2021)

Burgemeester Van de Nadort met Hoyte Jorna, lid in de Orde van Oranje-Nassau Gerard Kranendonk krijgt zijn lintje opgespeld door zijn zoon.

Ter gelegenheid van de viering van de verjaardag van Zijne Majesteit, Koning der Nederlanden, reikte burgemeester N.A. van de Nadort op maandag 26 april twee Koninklijke onderscheidingen uit. De heer Hoyte Jorna uit Wolvega kreeg op het gemeentehuis zijn lintje opgespeld en de heer Gerard Kranendonk uit Steggerda  kreeg zijn lintje in het clubgebouw van de tennisvereniging Steggerda. Beide heren zijn benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. 

Koninklijke onderscheiding voor de heer Hoyte Jorna

De heer Hoyte Jorna was tot 2015 werkzaam bij Scheltinga Verpakkingen. Naast zijn parttime baan werd de heer Jorna in 1987  beheerder van het Parochiehuis van de St. Franciscuskerk in Wolvega.

De Parochieraad noemt de aanstelling van Hoyte Jorna als beheerder ‘een gouden greep’. Alle groepen die de kerk gebruiken, roemen zijn niet aflatende inzet voor en betrokkenheid bij de kerk en de activiteiten die plaatsvinden in het Parochiehuis.

Daarnaast staat het leven van de heer Jorna in het teken van zorg voor anderen. Als mantelzorger in de privésfeer en van de voormalige koster heeft de heer Jorna zijn sporen verdiend.

De heer Jorna was ook één van de initiatiefnemers voor de oprichting van De Burcht, een woonvorm voor jong-volwassenen met een beperking. Nog steeds is hij voorzitter van de coöperatie die hiervoor is opgericht.

Koninklijke onderscheiding voor Gerard Kranendonk

De heer Gerard Kranendonk was in zijn werkzame leven eigenaar van bouwbedrijf Leloux en Kranendonk. Daarnaast heeft hij zich altijd vrijwillig ingezet om de leefbaarheid in het dorp Steggerda te bevorderen en in stand te houden.

Schaatsen is zijn grote passie. De heer Kranendonk is van vanaf 1977 onder andere ijsmeester, vicevoorzitter en bestuurslid van IJsclub Vooruitgang in Steggerda. De club heeft een officiële 400 meter wedstrijdbaan en dingt bij strenge vorst mee naar de strijd om de eerste wedstrijd op natuurijs. Dhr. Kranendonk heeft vele tochten en marathons mede georganiseerd en is ook lid van Verdienste van de Friesche Bond van IJsclubs. Zelf schaatste hij vele grote tochten, waaronder zelfs nog de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in 2019 op hoge leeftijd.

De heer Kranendonk was medeoprichter en voorzitter (20 jaar) van tennisvereniging Slag ’87, een club met officiële wedstrijdbanen en de eerste kunstgrasbaan van Friesland. Dhr. Kranendonk is nog wekelijks op het complex  te vinden voor een partijtje tennis. In 1995 is Stichting Clubgebouw Steggerda opgericht. Dhr. Kranendonk is hiervan bestuurslid. Het gezamenlijke clubgebouw wordt gebruikt door de ijsclub, de tennisvereniging en korfbalvereniging Forward.

Verder was dhr. Kranendonk mede-initiatiefnemer van het Stoom(zuivel)museum Steggerda, is hij lid van de stoomzuivelmuseumcommissie (onderdeel Dorpsbelang Steggerda), was hij lid van de Katholieke Arbeidersjeugd, lid van de Raad van Toezicht van de Rabobank, zorgt hij nog jaarlijks voor verlichting en aankleding van de kerstbomen van de Rooms-katholieke kerk en heeft hij een aantal jaren mantelzorg verricht voor zijn echtgenote, die helaas in 2012 is overleden.

Gerard Kranendonk krijgt zijn lintje opgespeld door zijn zoon

De heer Gerard Kranendonk krijgt zijn lintje opgespeld door zijn zoon, onder toeziend oog van de burgemeester (foto Lenus van der Broek) 

Burgemeester Van de Nadort met Hoyte Jorna, lid in de Orde van Oranje-Nassau

Burgemeester Van de Nadort naast de heer Hoyte Jorna, lid in de Orde van Oranje-Nassau (foto Lenus van der Broek)