HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Loden leidingen in gemeente Weststellingwerf

Loden leidingen in gemeente Weststellingwerf (05-03-2020)

loden leidingen

Hoe staat het met loden waterleidingen in de gemeente Weststellingwerf?

Het kraanwater in Nederland is van hoge kwaliteit, veilig om te drinken en de gezondste keuze. Soms kan er lood in kraanwater voorkomen.

Wat is het gezondheidsrisico?

Het gezondheidsrisico is het grootst voor ongeboren kinderen (zwangere vrouwen), zuigelingen en kinderen tot en met zeven jaar. Het kan bij hen leiden tot een lager IQ. Volwassenen die veel kraanwater drinken, lopen risico op nierschade of een licht verhoogde bloeddruk.

Waar komen loden waterleidingen voor?

Na 1960 wordt lood niet meer gebruikt voor waterleidingen in Nederland.  Bestaande loden  leidingen zijn en worden zoveel mogelijk verwijderd en vervangen door koper of kunststof. In huizen of panden die voor 1960 zijn gebouwd kunnen echter nog loden waterleidingen aanwezig zijn.

Zijn er loden waterleidingen in Weststellingwerf?

Nee, er zijn geen loden waterleidingen aanwezig zijn in de openbare ruimte van de gemeente Weststellingwerf. Dit bevestigt waterbedrijf Vitens. Daarnaast blijkt dat in de gebouwen en woningen die in beheer zijn  van de gemeente Weststellingwerf geen loden waterleidingen aanwezig zijn.  

Wat kunt u zelf als eigenaar van een gebouw en/of woning doen?

Voor de gebouwen en woningen die niet in beheer zijn van de gemeente bent u als  eigenaar zelf verantwoordelijk voor een check op de aanwezigheid van loden waterleidingen en het vervangen van deze leidingen.

Wilt u checken of uw woning en/of gebouw loden waterleidingen heeft? En wilt u weten wat u kunt doen? Bekijk dan dit document.

Wat doet de GGD Fryslân?

Op de website van de GGD Fryslân vindt u actuele informatie over lood in drinkwater, gezondheidsrisico’s en wat u kunt doen. Daarnaast attenderen  verpleegkundigen en artsen op het (GGD) consultatiebureau jonge ouders op het voorkomen van lood in drinkwater. De GGD Fryslân controleert de Friese kinderopvanglocaties, gastouders en BSO’s. De GGD neemt het onderwerp loden waterleidingen mee in hun (standaard) controle. Zij wijzen  de houder van de kinderopvanglocatie erop als er loden leidingen aanwezig zijn en wat zij hieraan kunnen doen.

Wilt u als eigenaar of inwoner meer informatie over loden leidingen? Kijk dan op de website van de GGD.