HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Meet de luchtkwaliteit in jouw omgeving

Meet de luchtkwaliteit in jouw omgeving (05-10-2020)

Meet de luchtkwaliteit in jouw omgeving

Ben je nieuwsgierig hoe de luchtkwaliteit in jouw omgeving is? Doe dan mee met de meetactie ‘Onze Lucht’ van CurioUs?. Inwoners uit het Noorden kunnen meedoen met de actie en zelf de luchtkwaliteit meten met een zelfgemaakt meetinstrument. CurioUs? helpt inwoners hierbij. De gemeente Weststellingwerf steunt dit initiatief. Inwoners van Weststellingwerf kunnen voor 25 euro meedoen.

Workshop meetinstrument maken

Je krijgt materiaal om een meetinstrument, ook wel een fijnstofmeter genoemd, te maken. Hiermee kun je de luchtkwaliteit meten. Het in elkaar zetten van het meetinstrument hoef je gelukkig niet alleen te doen. Er wordt een workshop georganiseerd waarin alle deelnemers uit de gemeente dit met elkaar kunnen doen. Deze workshop wordt begeleid vanuit de Rijksuniversiteit Groningen.

Aanmelden

Je kunt je opgeven via de website onzelucht.nl. Hier staan ook de voorwaarden om mee te mogen doen. Er zijn maar een aantal plekken in onze gemeente beschikbaar, daarom word je gevraagd om aan te geven waarom je mee wilt doen. Eind oktober ontvang je een bevestiging van jouw deelname.

Resultaten

CurioUs? wil in totaal 1100 fijnstofmeters plaatsen die de luchtkwaliteit meten in alle postcodegebieden in Groningen, Friesland en Drenthe. Door de informatie te tonen op een interactieve kaart, krijg je als deelnemer inzicht in de luchtkwaliteit rond jouw huis en in de rest van de regio. Wetenschappers en studenten gebruiken de informatie daarnaast voor onderzoek.

Over CurioUs?

CurioUs? is een nieuw initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen en Forum Groningen. Naast meetacties voor inwoners organiseert CurioUs? lezingen, workshops en ‘walk ins’ waar bezoekers zich kunnen laten informeren en zelf kunnen experimenteren. CurioUs? opent op 14 november 2020 de eerste Meet-o-theek van Nederland in het Smartlab in Forum Groningen. In de Meet-o-theek kan iedereen met een (gratis) Forumpas meetapparatuur lenen en informatie krijgen over het verzamelen van informatie in en rond zijn eigen huis. CurioUs? wil met deze activiteiten inwoners uit het Noorden enthousiast maken om zelf aan de slag te gaan met wetenschap en techniek om hun eigen leefomgeving in kaart te brengen. En misschien wel te verbeteren.