HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Nationale Herdenking op 4 mei

Nationale Herdenking op 4 mei (29-04-2019)

Dit item is verlopen op 29-05-2019.

Bij de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we burgers en militairen die vanaf 10 mei 1940 voor de vrijheid van ons land zijn omgekomen. In Weststellingwerf worden hiervoor herdenkingsbijeenkomsten gehouden in Wolvega, Nijeholtwolde en aan de Zeedijk onder Spanga en Noordwolde.

Wolvega

Belangstellenden voor de herdenkingsplechtigheid in Wolvega kunnen zich op 4 mei om 19.25 uur verzamelen bij de ingang van de algemene begraafplaats (ingang Hortensiastraat). Hier begint om 19.35 uur een stille tocht naar de graven van burgers en militairen. Kinderen van obs De Triade  zullen enkele gedichten voorgedragen. De officiële kranslegging wordt verricht door wethouder Hanneke Zonderland. Dit gebeurt bij de graven van de zeven geallieerden die op 16 december 1943 als bemanning van een bommenwerper zijn neergestort in de landerijen bij de Sas in Oldetrijne. Ook zullen er kransen en bloemen worden gelegd namens  het verzet en door nabestaanden van de slachtoffers.  Voor het publiek is er tevens gelegenheid tot het leggen van bloemen. De herdenkings- plechtigheid in Wolvega zal omstreeks 20.30 uur zijn beëindigd. Christelijke brassband Euphonia verzorgt de muziek.

Nijeholtwolde

In Nijeholtwolde zal er om 19.10 uur een kranslegging plaatsvinden bij het verzetsmonument aan de Stadburen nabij de spoorwegovergang te Nijeholtwolde. Dit monument dat naast de spoorlijn ligt, is op 4 mei 1981 onthuld ter nagedachtenis aan Nicolaas Veltman, Roelof Algera ,en Marcel Leicer, die daar op 12 oktober 1944 zijn gefusilleerd. Een mislukte sabotagedaad aan de spoorlijn ter plaatse uitgevoerd door anderen was de oorzaak van deze represaille maatregel. De leerlingen van de obs De Lamer hebben het monument geadopteerd nadat de obs de drie Dorpen is opgeheven. Thijmen Krikke van Brassband Euphonia zal hier de Last Post blazen. De kranslegging wordt hier gedaan door wethouder Mariska Rikkers en door leerlingen van de O.B.S. “De Lamer” uit Oldelamer, en door het Plaatselijk Belang van Ter Idzard, Olde-en Nijeholtwolde. 

Zeedijk bij Spanga

De kranslegging bij het monument aan de Zeedijk onder Spanga (tussen Slijkenburg en Schoterzijl) is om 20.00 uur door wethouder Roelof. Teun. Hoen. en door leerlingen van “De Aventurijn” uit Munnekeburen., die dit monument hebben geadopteerd. Verzamelen is om 19.45 uur. Hier staat een herdenkingskruis ter ere van opperwachtmeester Harmen Visser, die daar op 16 april 1945 door de Duitse SS is doodgeschoten. Het college heeft besloten ten tijde van de 4 mei herdenking de Zeedijk in Spanga, en Stadburen in Nijeholtwolde af te sluiten voor verkeer. Dit uit oogpunt van veiligheid en rust tijdens de herdenking

Noordwolde

De deelnemers aan de stille tocht in Noordwolde kunnen zich om 19.30 uur verzamelen op het parkeerterrein voor de Rabobank aan de Hoofdstraat Oost te Noordwolde, waarna om 19.45 uur de stille tocht naar de begraafplaats volgt. Op de begraafplaats staan monumenten ter nagedachtenis aan tien slachtoffers van de razzia op 29 december 1944, drie mannen die ten gevolge van de arbeidsinzet in Duitsland zijn omgekomen, een man die om het leven  is gekomen als gevolg van verzetswerk, acht geallieerde vliegers die op 30 juni 1942 bij Noordwolde zijn omgekomen, een omgekomen militair en een marinier in Nederlands Indië. Burgemeester Andre van de Nadort zal hier de officiële kranslegging namens de Gemeente verrichten.

U wordt van harte uitgenodigd één van deze herdenkingen bij te wonen. De inwoners van Weststellingwerf worden verzocht om vanaf 18.00 uur tot ongeveer 21.00 uur (zonsondergang) de vlaggen halfstok te hangen en van 20.00 uur tot 20.02 uur stilte in acht te nemen.

Comité 4 mei