HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Nederlands leer je het snelst op de werkvloer

Nederlands leer je het snelst op de werkvloer (17-04-2018)

Dit item is verlopen op 17-04-2019.

Succesvolle stage nieuwkomer Raghda bij woningcorporatie Accolade

In oktober 2017 namen 16 nieuwkomers deel aan de VIP-training (Vluchtelingen Investeren In Participeren) in Wolvega. Met een eigen vrijwillige arbeidscoach leerden zij de lokale arbeidsmarkt kennen. Burgemeester Van de Nadort was arbeidscoach voor de 31-jarige Raghda Kaskeen uit Syrië. Zij loopt inmiddels stage bij woningcorporatie Accolade in Heerenveen. We namen een kijkje bij Accolade om te zien hoe het met haar gaat.

Nederlands leren in de praktijk

Het belangrijkste doel voor Raghda is om de Nederlandse taal op de werkvloer goed onder de knie te krijgen. Raghda vertelt: “Deze stageplek is perfect voor mij. Ik mag op verschillende afdelingen meelopen. Daardoor heb ik veel mensen en verschillende werkzaamheden leren kennen. Dat is heel goed voor mijn Nederlandse taal. In de praktijk leer je nu eenmaal veel sneller een taal dan in de klas.”

Gemotiveerd en enthousiast

Tijdens haar stage heeft Raghda ook ontdekt waar ze graag verder in wil, namelijk in 3D tekenen. Haar stagebegeleider Jan Slager helpt haar daar bij: “Wij werken regelmatig samen met tekenbureau’s en daar heb ik Raghda kennis mee laten maken. Zij is heel gemotiveerd en enthousiast dus we doen graag een goed woordje voor haar.”

Toegevoegde waarde

Jan Slager vertelt dat Accolade vaker nieuwkomers als stagiaire heeft: “wij hebben een sociaal-maatschappelijke opgave en daarom vinden wij het heel belangrijk om nieuwkomers of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ervaring op te laten doen. Daarnaast is Raghda ook van toegevoegde waarde omdat wij veel huisvesting voor nieuwkomers regelen. Dan is het heel waardevol om intern mensen te hebben die weten wat dat is.”  

Syrische soep
Tijdens de kennismaking met Jan, vertelde Raghda dat zij graag kookt als hobby. Nog een voordeel, lacht Jan: “Raghda heeft een keer voor de lunch een heerlijke Syrische soep gemaakt. Zo eten we ook eens wat anders dan tomatensoep.”

Geef nieuwkomers een kans

Dienst in Bedrijf, het re-integratiebedrijf van de gemeente Weststellingwerf, is altijd op zoek naar bedrijven die nieuwkomers een kans willen geven. Aan Ghina bijvoorbeeld die graag ervaring op wil doen in het voortgezet onderwijs. Zij was voorheen docent Engels. Of aan Rashed Kamal. Hij was voorheen manager van een denimstoffen fabriek. Hij is klaar met zijn inburgering en wil graag aan de slag bij een bedrijf wat een raakvlak heeft met zijn voormalige beroep. Neem voor meer informatie contact op met Willeke Geritz via mail W.Geritz@weststellingwerf.nl of T: 140561.