HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Operafilm cadeau voor alle Friese inwoners

Operafilm cadeau voor alle Friese inwoners (06-11-2020)

logo weststellingwerf

Culturele kerstgroet in coronatijden van de gemeente Weststellingwerf en Opera Spanga

De gemeente Weststellingwerf en Opera Spanga bieden alle inwoners van Friesland in de kerstvakantie de mogelijkheid om de operafilm The Other te zien. De opera met het thema onverdraagzaamheid is gemaakt in het kader van 75 jaar Vrijheid. Gisteren ontvingen alle Friese burgemeesters de aankondiging van dit Weststellingwerfse geschenk. Half december kunnen inwoners via een link gewoon thuis genieten van dit prachtige culturele werk. 

Coronacrisis

Vanwege de coronacrisis is het bezoek aan culturele voorstellingen beperkt mogelijk. De voorstellingen van de opera The Other van Opera Spanga, het Verona van Weststellingwerf, gingen deze zomer dan ook niet door. Corina van Eijk, de artistiek leider van Opera Spanga besloot om van de opera een film te maken. Helaas is het door corona ook niet mogelijk om de film op locatie te vertonen. Om dit prachtige werk toch in het jaar van 75 jaar Vrijheid te vertonen en vanwege het culturele belang van Opera Spanga geeft de gemeente Weststellingwerf de film cadeau aan het Friese publiek. De film is te zien in de kerstvakantie. Opera Spanga maakt de link voor The Other half december bekend.  

Operafilm over onverdraagzaamheid 

De operafilm The Other is gemaakt in het kader van 75 jaar Vrijheid. Deze opera gaat in op de aanhoudende onverdraagzaamheid en de worsteling met de instroom van vluchtelingen in Europa. De film  speelt in de kathedraal van Lissabon op Paaszondag 1506. Duizenden nieuw-christenen (bekeerde joden en Arabieren) worden in één dag het slachtoffer van een bange menigte. Een katholieke Friese zeeman, een joodse geldschieter uit Spanje en een jonge moslimvrouw uit Egypte ontdekken in een grot onder de kathedraal dat identiteit slechts een schaduw is, een vertekend beeld dat op de muren van hun angsten wordt geprojecteerd. In het daglicht blijken ze vreselijke misdaden te hebben begaan.
De opera wordt gezongen in het Engels, Arabisch, Hebreeuws en Fries en ondertiteld in het Nederlands of Engels. The Other is geschikt voor kijkers vanaf 15 jaar. 

‘Stiekm Trots’

Dit culturele geschenk aan de Friese inwoners komt voort uit de samenwerking tussen de gemeente en Opera Spanga. De gemeente Weststellingwerf neemt de kosten voor haar rekening.  Burgemeester André van de Nadort en wethouder Cultuur Roelof Theun Hoen zijn zeker ‘Stiekm Trots’ op Opera Spanga, het Verona van Weststellingwerf. Wethouder Hoen: “Met Opera Spanga hebben we op het gebied van cultuur al 31 jaar een fantastisch gezelschap in Noord-Nederland waar we met recht trots op zijn. Veel bezoekers uit heel Nederland komen elke zomer naar Spanga om de voorstelling te zien. Helaas kon dat dit jaar vanwege corona niet doorgaan. Maar dat betekende niet dat Corina van Eijk bij de pakken neer ging zitten. Ze bouwde de opera om tot film en iedereen in Fryslân heeft nu de kans om deze film te zien.”

Opera Spanga

Opera Spanga maakt al 31 jaar opera’s in het natuurpark De Rottige Meente bij het dorp Spanga in Weststellingwerf. Zo was er bijvoorbeeld de opera Aida tijdens Culturele Hoofdstad 2018 Leeuwarden-Friesland met ruim 8.000 bezoekers. Met subsidie van Provincie Fryslân, het Fonds Podiumkunsten en de gemeente Weststellingwerf wordt Opera Spanga vanaf 2021 het Noordelijk Operahuis. Met een zomer- en winterprogramma met nieuwe producties met Noordelijke samenwerkingsverbanden en  talentontwikkeling en cultuureducatie voor studenten en leerlingen in samenwerking met scholen en Noordelijke cultuuropleidingen zoals conservatorium Zwolle.