HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Phishingmail over gemeentelijke belastingen

Phishingmail over gemeentelijke belastingen (10-06-2020)

Dit item is verlopen op 15-07-2020.
phishing mail

Een aantal inwoners van de gemeente Weststellingwerf ontvingen een e-mail van een "gerechtsdeurwaarder". Dit gaat om een phishing e-mail. 

In de e-mail staat dat de ontvanger de gemeentelijke belastingen en afvalstoffenheffing niet heeft betaald. Als de ontvanger niet binnen drie dagen geld overmaakt, dan neemt de deurwaarde spullen in beslag.

Phishing

Phishing is een vorm van digitale oplichting. Dit kan via e-mail, maar ook sms of WhatsApp. Met phishing proberen criminelen je naar een valse website te lokken om daar je persoonlijke gegevens te achterhalen. Of ze sturen aan op het overmaken van geld, zoals in deze e-mail. 

Het is mogelijk dat meer inwoners deze e-mail hebben ontvangen. Ontvang je een soortgelijk bericht? Controleer dan altijd het volgende:

  • Waar het bericht vandaan komt en welk mailadres ze gebruiken.
  • Hoe de e-mail is geschreven. Zijn er veel tekst- of grammaticafouten? Hoofdletters op vreemde plekken? Dan gaat het mogelijk om een phishing e-mail.
  • Aan wie het bericht is gericht. Is deze niet persoonlijk aan jou gericht? Dan is het mogelijk een phishing e-mail.
  • Soms is het niet van echt te onderscheiden. Twijfel je? Bel altijd met het bedrijf waar de mail vandaan lijkt te komen.

Wat doen wij wel als je niet betaalt?

Wanneer je een aanslag gemeentelijke belastingen niet betaalt, verstuurt de gemeente Weststellingwerf jou eerst een herinnering en daarna een aanmaning. Als je dan nog niet hebt betaald, sturen we een dwangbevel per post. Deze brief komt op gemeentepapier en verzenden we in een gemeente envelop. Dit bericht komt nooit per mail. 

Phishing is een vorm van cybercrime. Dit noemen we ook wel computercriminaliteit of cybercriminaliteit. Lees hier meer over de verschillende vormen van cybercrime en wat je eraan kunt doen.