HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Project ‘Dorp, landschap en biodiversiteit’ in Boijl en Zandhuizen een groot succes

Project ‘Dorp, landschap en biodiversiteit’ in Boijl en Zandhuizen een groot succes (27-01-2021)

Dit item is verlopen op 27-02-2021.
Nestkasten ophangen in Boijl

Gemeente Weststellingwerf is begin 2020 samen met de dorpsbelangen in Boijl en Zandhuizen een project gestart om de dorpen groener in te richten en de biodiversiteit te vergroten. Hiermee vergroot de gemeente de waardering voor het landschap en de leefbaarheid in de dorpen. De afgelopen maanden heeft de gemeente samen met inwoners veel gedaan om de leefomgeving duurzaam in te richten. Deze week worden door de vogelwacht en een aantal vrijwilligers 150 nestkasten opgehangen langs de openbare weg in Boijl. In Zandhuizen worden daarna ook nestkasten opgehangen.

Ruim 150 inwoners doen mee met het project ‘Dorp, landschap en biodiversiteit’ van de gemeente. De inwoners waren eerst aan zet: zij hebben op hun erven 377 nestkasten en insectenhotels opgehangen, bloemenzaad ingezaaid en 30.000 bloembollen geplant. In december 2020 ontvingen de deelnemers in totaal 9000 stuks (1,8 km) hagen (beuk, haagbeuk, hulst, liguster en meidoorn), 3000 stuks bosplantsoen en 209 bomen om in hun tuin te planten. Daarnaast hebben de inwoners 277 hoogstam fruitbomen geplant, zodat ze hun eigen fruit kunnen kweken.

Openbare ruimte vergroenen

Provincie Fryslân neemt ook deel aan het project door langs de provinciale weg ‘op de Brink’ binnen de bebouwde kom van Zandhuizen 24.000 bloembollen te planten. In totaal zijn er 110.000 bloembollen binnen de bebouwde kom van de dorpen geplant. De gemeente hoopt dat de bloeiende bollen in het voorjaar veel insecten zoals gaas- en sluipvliegen, hommels, bijen en sluipwespen aantrekken. De komende periode maakt de gemeente Weststellingwerf samen met de groencommissies van de dorpen plannen om de openbare ruimte groener in te richten en te voorzien van bomen en bloemrijke planten.

Vergroten biodiversiteit

Al deze maatregelen in de openbare ruimte en op de erven van de inwoners vergroten de biodiversiteit en verbeteren de leefomgeving van de natuurlijke vijanden van plaagdieren. Dit helpt bij de natuurlijke bestrijding van bijvoorbeeld de eikenprocessierups. Veel vogels zoals koolmezen, boomklevers en mussen eten eikenprocessierupsen, vooral als ze jongen hebben. Op dezelfde manier bestrijden sluipwepsen, sluipvliegen en larven van gaasvliegen de eikenprocessierups.

Samenwerken aan een groene en duurzame leefomgeving

Projectwethouder Mariska Rikkers en gebiedswethouder Hanneke Zonderland zijn trots op het resultaat. Mariska Rikkers: ‘‘Boijl en Zandhuizen waren al groene dorpen. De aangeplante erven geven het dorp een nog groenere en sfeervollere uitstraling. De aangeplante bomen dragen ook bij aan de klimaatdoelen. Zo zorgen bomen in de zomer voor verkoeling.’’ Hanneke Zonderland is blij met de goede samenwerking tussen de gemeente en de inwoners: ‘‘Een dorp vergroenen kun je alleen samen met de dorpsbelangen en inwoners doen. In Boijl en Zandhuizen is dat goed gelukt.’’

Nestkasten ophangen Boijl

Nestkasten ophangen Boijl

Foto's: Lenus van der Broek