HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Speeltuin en parkeerplaats Munnekeburen feestelijk geopend

Speeltuin en parkeerplaats Munnekeburen feestelijk geopend (18-04-2019)

Dit item is verlopen op 18-05-2019.

Donderdag 18 april opende wethouder Roelof Theun Hoen van Weststellingwerf samen met leerlingen van de openbare school De Aventurijn de nieuwe speeltuin en parkeerplaats in Munnekeburen.

De speeltuin is een langgekoesterde wens van het dorp. Een  speeltuincommissie, met daarin actieve inwoners van Munnekeburen hebben er voor gezorgd dat de jeugd hier nu lekker kan spelen. De gelijktijdig aangelegde parkeerplaats verbetert de toegankelijkheid van het aangrenzende natuurgebied Rottige Meente. Al in december vorig jaar startte de speelstuincommissie met het plaatsen van prachtige speeltoestellen. De afgelopen maanden werd hard gewerkt aan de afronding. Het resulaat mag er zijn.

Speeltuin dankzij Kindergemeenteraad

Soms zijn kinderen voor één dag de baas in de gemeente Weststellingwerf, een initiatief van Madurodam, ProDemos (‘Huis voor democratie en rechtsstaat’) en de gemeente. Scholieren nemen dan voor één dag plaats op de stoel van een gemeenteraadslid. Zij presenteren plannen en debatteren hierover. Net als in de echte gemeenteraad stemmen ze over de plannen.

Groep 8 van De Aventurijn van het schooljaar 2014/2015 diende het speeltuinplan voor Munnekeburen in. Dit plan kreeg een meerderheid van de stemmen en werd aangenomen. De gemeente beloofde het plan uit te voeren. Madurodam stelde hiervoor € 2.000 beschikbaar.

Voorzitter Plaatselijk Belang, Reinier de Jong: “We hebben met elkaar een belofte ingelost. Het heeft even geduurd, maar mooi dat het plan van onze kinderen nu is gerealiseerd en het levert een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid van ons dorp. Niet onbelangrijk in deze tijd.” De speeltuincommissie heeft onder de vlag van plaatselijk belang ruim € 65.000 aan fondsen en sponsoring binnengehaald om de speeltuin te realiseren. Vanuit de gemeente kwam er geld uit het dorpenfonds.

Spelen én parkeren

Het idee van een speeltuin werd onderdeel van een groter plan. Wethouder Roelof Theun Hoen: “Mooi dat het speeltuininitiatief van de kinderen hier samenkomt met de wens van Staatsbosbeer en de gemeente om ook het natuurgebied de Rottige Meente beter toegankelijk te maken voor bezoekers. Kortom een win-win situatie, met als resultaat een prachtige ontmoetingsplek voor jong en oud.“ 

Grondeigenaren maakten het mogelijk dat de gemeente de voor de aanleg van de parkeerplaats benodigde grond kon aankopen. Plaatselijk Belang vervulde hierin een bemiddelende rol. Plaatselijke ondernemers legden het parkeerterrein aan. De gemeenteraad van Weststellingwerf stelde hiervoor extra geld beschikbaar.

Waardevol wetland

De Rottige Meente is samen met Nationaal Park Weerribben-Wieden een van de mooiste en waardevolste wetlands van Nederland. De komende jaren wil de gemeente Weststellingwerf, samen met haar partners in het gebied, verder investeren in de Rottige Meente. Het gaat dan ook om het kwalitatief verbeteren van de faciliteiten en voorzieningen in het gebied.

De aanleg van deze nieuwe parkeerplaats past hier goed bij. Nog niet zo lang geleden werd ook de parkeerplaats bij de Oldelamerbrug aangepakt. Ook komt er meer samenhang in de informatievoorziening en het recreatief netwerk. Zo wordt gekeken naar de borden die er al staan. We werken toe naar meer informatieborden in dezelfde stijl, die aansluit bij de uitstraling van de Rottige Meente. Op het nieuwe parkeerterrein staat al een informatiezuil.

Het volledige project geeft een extra impuls aan de toegankelijkheid van het gebied. De onderlinge samenhang tussen spelen, natuur beleven, recreëren, bereikbaarheid, parkeren, fietsen en wandelen wordt versterkt en levert een bijdrage aan een vitaal platteland! 

Opening speeltuin Munnekeburen

Opening speeltuin Munnekeburen

Opening speeltuin De Boomkikker Munnekeburen

De speeltuin en parkeerplaats in Munnekeburen zijn feestelijk geopend. (Foto's: Lenus van der Broek)