HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Steeds meer handelaren bekend met Digitaal Opkopers Register

Steeds meer handelaren bekend met Digitaal Opkopers Register (19-04-2018)

Dit item is verlopen op 19-05-2018.

Eind maart en begin april zijn verschillende handelaren in tweedehands fietsen, telecom en sieraden gecontroleerd of zij zijn aangesloten bij en gebruik maken van het Digitaal Opkopers Register (DOR). Zeven van de twaalf handelaren hebben zich aangemeld bij het DOR en  vier van de zeven registreren ook daadwerkelijk hun koopwaar in het DOR.

Handelaren in tweedehands goederen moeten in het DOR hun koopwaar registreren om zo heling te voorkomen. Alleen aanmelden bij het register is niet voldoende. Handelaren die nog geen gebruik maakten van het DOR kregen bij de controles een mondelinge waarschuwing. Handelaren die het moeite hebben met het invoeren van hun koopwaar kunnen hun vragen mailen naar stopheling@politie.nl. Waar nodig hebben de toezichthouder en wijkagent bij de controles extra uitleg gegeven.

Binnenkort komt de gemeente Weststellingwerf met de beleidsregels Aanpak heling. Bij overtredingen van het DOR kunnen dan officiële waarschuwingen worden gegeven. Bij meerdere overtredingen kan een winkel zelf voor een maand gesloten worden. Later in 2018 volgen nieuwe controles.

Het DOR is onderdeel van een bredere aanpak van woninginbraken en gaat heling tegen. Het register is gekoppeld met de website www.stopheling.nl, waar alle bij de politie gemelde gestolen goederen geregistreerd staan. Wanneer iemand een artikel wil verkopen aan een handelaar, kan de handelaar via het DOR nagaan of artikel bij de politie bekend staat als gestolen. Mocht dit zo zijn, dan kan de politie actie ondernemen en voorkomt de handelaar dat hij zich schuldig maakt aan heling.

Het DOR is bedoeld voor handelaren in platina, goud, zilver, edelstenen, uurwerken, kunstvoorwerpen, auto’s, motorfietsen, bromfietsen fietsen, foto-, film-, radio-, audio- en videoapparatuur en apparatuur voor automatische registratie.

Klik hier voor meer informatie over het DOR en hoe u zich daarvoor aanmeldt.