HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Strengere controle op bedrijfsafval bij afvalbrengstation in Wolvega

Strengere controle op bedrijfsafval bij afvalbrengstation in Wolvega (16-12-2020)

Dit item is verlopen op 16-01-2021.
Strengere controle op bedrijfsafval bij afvalbrengstation in Wolvega

Gemeente Weststellingwerf accepteert geen bedrijfsafval bij het afvalbrengstation. Toch wordt er bedrijfsafval bij het afvalbrengstation gebracht. Vanaf 1 januari 2021 gaat de gemeente strenger controleren op het aanbieden van bedrijfsafval. De gemeente roept ondernemers daarom op om hun bedrijfsafval door een afvalverwerkingsbedrijf te laten inzamelen en verwerken.

De gemeente vermoedt dat bedrijfsafval als huishoudelijk afval wordt aangeboden bij het afvalbrengstation. ,,We zien dat sommige mensen erg vaak met heel veel afval komen. Het gaat hierbij voornamelijk om groenafval. We vermoeden dat dit geen tuinafval van inwoners is maar dat het gaat om groenafval van bedrijven. De verwerkingskosten van dit afval worden doorberekend aan onze inwoners. Dat is niet eerlijk als het geen huishoudelijk afval is’’, vertelt wethouder Mariska Rikkers.

Inwoners betalen voor huishoudelijk afval, niet voor bedrijfsafval

Inwoners van Weststellingwerf betalen via de afvalstoffenheffing voor de inzameling en verwerking van het huishoudelijk afval, niet voor bedrijfsafval. Bedrijven betalen geen afvalstoffenheffing en mogen hun afval daarom niet bij het afvalbrengstation brengen. Bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor het afvoeren van hun bedrijfsafval en de kosten daarvan. Zij kunnen dit door een afvalverwerkingsbedrijf laten doen.

Ook groenafval is bedrijfsafval

Al het afval dat door een bedrijf wordt geproduceerd is bedrijfsafval. Denk hierbij aan restafval, bouwafval en chemisch afval. Ook groenafval van hoveniers is bedrijfsafval en mag niet naar het afvalbrengstation worden gebracht.