HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Succesvolle online bijeenkomst over herinrichting De Blesse

Succesvolle online bijeenkomst over herinrichting De Blesse (17-12-2020)

Dit item is verlopen op 17-01-2021.
griffioen

Woensdagavond 16 december waren meer dan 100 inwoners en andere belangstellenden aanwezig bij de online bijeenkomst over de herinrichting van De Blesse. Plaatselijk Belang De Blesse - Peperga en de werkgroep Herinrichting Steenwijkerweg presenteerden met ondersteuning van de gemeente het ontwerp voor de herinrichting. Een groot deel van de aanwezigen reageerden enthousiast op het ontwerp. Voorzitter van Plaatselijk Belang Erwin Bosma: “Natuurlijk zijn er tijdens zo’n avond ook kritische geluiden, maar die maken het ontwerp alleen maar beter”.  

Veiliger en dorpsere uitstraling

De inwoners van De Blesse willen graag dat het dorp veiliger wordt voor fietsers en voetgangers. Er komt nu veel verkeer met een hoge snelheid langs de Steenwijkerweg, Spoorlaan en Markeweg. Daarnaast willen de inwoners dat de Steenwijkerweg, Spoorlaan en Markeweg een dorpsere uitstraling krijgen. Het dorp heeft hiervoor in 2008 een eigen ontwerp gepresenteerd. Dit ontwerp laat duidelijk zien wat het dorp graag wil. De gemeente heeft het plan van het dorp voor de herinrichting uitgewerkt in een nieuw ontwerp, deze werd gisteravond gepresenteerd. Het plaatselijk belang en de werkgroep waren betrokken bij de uitwerking van het ontwerp en wilden dit graag aan het dorp presenteren.

In gesprek over de plannen

Een belangrijk aspect voor het project is dat het dorp zelf ook iets kan vinden van het ontwerp. “Participatie is erg belangrijk. Dat is in deze tijden, met alle beperkingen door corona, best een uitdaging. Maar met deze online bijeenkomst zijn we wel met de inspraak gestart. We zijn uiteen gegaan in deelgroepen waar we met elkaar in gesprek gingen over wat men van de plannen vond”, aldus Robert Brouwer, projectleider van de gemeente. Ook is tijdens de bijeenkomst een animatievideo van de herinrichting getoond. Daarmee heeft iedereen een goede indruk gekregen hoe het dorp er in de toekomst uit komt te zien. Erwin Bosma tipte in zijn slotwoord nog op de speciale projectwebsite, waar de inwoners hun reacties kunnen achterlaten op het ontwerp. 

Reageren op het ontwerp

Inwoners van De Blesse kunnen namelijk vanaf 17 december 2020 tot en met 3 januari 2021 het ontwerp uitgebreid online bekijken via https://www.weststellingwerf.praatmee.nl/deblesse/. Via deze website kunnen ze een reactie op het ontwerp geven. Alle reacties, gedeeld bij online bijeenkomst of op de website, worden verzameld en beoordeeld. Als het nodig is, worden de plannen hierop aangepast. 

Planning

Uit deze reacties moet blijken wat het dorp van het ontwerp vindt. Als het dorp achter de plannen staat, dan neemt het college dit over. In het voorjaar van 2021 neemt de gemeenteraad een besluit of de herinrichting volgens de plannen uitgevoerd wordt. Met dit besluit wordt het geld beschikbaar gesteld. Bij een positief besluit werkt de gemeente Weststellingwerf het plan verder uit tot een definitief ontwerp (zomer 2021). Vervolgens gaat de gemeente op zoek naar een aannemer voor de uitvoering van de werkzaamheden. Begin 2022 start de uitvoering. De herinrichting in het dorp moet nog wel worden afgestemd met alle kabel- en leidingbedrijven. Veel kabels en leidingen moeten worden verlegd voordat de herinrichting van start kan gaan.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de herinrichting van De Blesse op weststellingwerf.nl/deblesse.