HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Tentoonstelling over Koloniën van Weldadigheid te zien in gemeentehuis

Tentoonstelling over Koloniën van Weldadigheid te zien in gemeentehuis (09-11-2018)

Dit item is verlopen op 09-12-2018.
Tentoonstelling

Ruim negentig belangstellenden waren vrijdagmiddag aanwezig bij de opening van de tentoonstelling 'Koloniën van Weldadigheid' in het gemeentehuis in Wolvega. Wethouder Jack Jongebloed trad even in voetsporen van Johannes van den Bosch, de stichter van de Maatschappij van Weldadigheid en opende de expositie. Daarna vertelde Douwe Huizing over het nieuwe 'Huis van Weldadigheid' dat in mei 2019 de deuren opent in Frederiksoord.

Wethouder Jongebloed opent tentoonstelling Kolonien van Weldadigheid

De Maatschappij van Weldadigheid bestaat 200 jaar. De zeven koloniën die de maatschappij voortbracht, zijn onderweg om UNESCO Werelderfgoed te worden. Weststellingwerf is trots op dit cultureel erfgoed, dat voor een klein deel in onze gemeente ligt. Daarom staat de maand november in het teken van de Koloniën van Weldadigheid.

De tentoonstelling is t/m 29 november te zien in het publiekscentrum tijdens openingstijden van het gemeentehuis in Wolvega.

Tentoonstelling Kolonien van Weldadigheid

Tentoonstelling Kolonien van Weldadigheid

(Foto's: Lenus van der Broek)

7 Koloniën

Generaal Johannes van den Bosch stichtte de Maatschappij van Weldadigheid in 1818 in Frederiksoord. Binnen enkele jaren ontstonden er 7 koloniën in Nederland en België waar mensen uit arme streken werden opgevangen en leerden een beter bestaan op te bouwen. Een unieke geschiedenis waarvan de sporen nog steeds zichtbaar zijn in het landschap. De proefkolonie in Frederiksoord was groot en besloeg o.a. een stukje van Weststellingwerf, namelijk de West- en Oostvierdeparten in Noordwolde.