HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Veelgestelde vragen over de eikenprocessierups

Veelgestelde vragen over de eikenprocessierups (05-07-2019)

Dit item is verlopen op 25-08-2019.

Waar komt de rups in de gemeente voor?

Op eikenbomen in de hele gemeente. We hebben nu in ruim 1500 gemeentelijke bomen een of meerdere nesten gevonden, we blijven zoeken in de bomen van de gemeente. Bomen die eigendom zijn van de gemeente krijgen een lint als we er een nest van de eikenprocessierups in vinden. De locatie geven we door aan het bedrijf dat de nesten voor ons verwijderd.

Kan de gemeente de bestrijding aan?

Nee, op dit moment kunnen we de bestrijding niet aan. Op dit moment is er een extreme toename van het aantal rupsen. In het hele land speelt dit probleem. Met man en macht proberen we de overlast te beperken, maar er zijn zoveel nesten dat we ze niet allemaal weg kunnen halen. Ondanks de inzet van extra bedrijven, is het aantal nesten zo groot dat we er niet tegen kunnen werken.

Ter vergelijking: vorig jaar ontdekten we in 1161 gemeentelijke bomen een of meerdere nesten. Op dit moment hebben we al meer dan 1500 bomen met nesten geteld. En nog niet alle gemeentelijke bomen zijn gecontroleerd. We verwachten dat we nog veel meer bomen met nesten tegenkomen.

Wat moet u doen als u een nest in een boom in uw tuin vindt?

Staat de boom op uw eigen terrein? Bel dan de gemeente op telefoonnummer 140561. Wij verwijzen u door naar een gespecialiseerd bedrijf dat u kunt inschakelen om het nest te verwijderen. 

Vindt u een nest in een boom van de gemeente? Waarschijnlijk hebben wij die boom dan zelf al gecontroleerd en geregistreerd, we gaan alle gemeentelijke bomen langs. Vertrouwt u het toch niet? Bel dan de gemeente.

Ga vooral niet zelf experimenteren met manieren om de eikenprocessierups te verjagen! Dat kan gevaar opleveren. Laat het over aan gespecialiseerde bedrijven.

Wat doet de gemeente tegen de eikenprocessierups?

In het voorjaar sproeien we aaltjes (kleine wormpjes) op een aantal bomen. Zij maken de larven van de eikenprocessierups dood. Daarmee kunnen we op sommige plekken overlast voorkomen.

We kunnen niet alle eikenbomen besproeien. Daarom kiezen we voor bomen op plekken waar veel mensen komen, zoals bij scholen, sportvoorzieningen en zwembaden. Ook bomen langs wegen waar veel wandelaars en fietsers langskomen krijgen voorrang.

Biodiversiteit helpt om plagen zoals de eikenprocessierups te voorkomen. In de hele gemeente zorgen we samen met inwoners op verschillende manieren voor meer biodiversiteit. Bijvoorbeeld met nestkastjes, insectenhotels, mix van bloembollen en kruidenmengsels in bermen.

Meer informatie leest u op www.weststellingwerf.nl/eikenprocessierups

Kennisplatform Processierups

In opdracht van het Ministerie van LNV is een Kennisplatform Processierups in oprichting waarin allerlei partijen samen gaan werken om de overlast veroorzaakt door de eikenprocessierups te verminderen en te voorkomen. Een van de eerste acties is de lancering van Processierups.nu. De experts van het Kenniscentrum Eikenprocessierups geven hier op meer dan 100 vragen een antwoord.