HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Veiligheid voorop: bomen aan Kerkeweg in Langelille worden gekapt

Veiligheid voorop: bomen aan Kerkeweg in Langelille worden gekapt (06-10-2020)

Veiligheid voorop: bomen aan Kerkeweg in Langelille worden gekapt

Maandag 12 oktober start Aannemerij & Bomenrooierij P. Veenstra BV uit Nijensleek in opdracht van gemeente Weststellingwerf met de kap van 26 bomen langs de Kerkeweg in Langelille. De werkzaamheden duren een paar dagen. Het fietspad is tijdens de werkzaamheden afgesloten. In november worden er nieuwe bomen geplant.

Stormschade en gevaarlijke situaties

De afgelopen jaren zijn er tijdens grote stormen meerdere bomen aan de Kerkeweg omgewaaid. Dit zorgde voor gevaarlijke situaties en grote schade aan het fietspad. Veiligheid staat voorop. Daarom heeft de gemeente Weststellingwerf besloten om de bomen die er nog staan te kappen. Uit onderzoek van Boom-KCB blijkt dat de bomen niet lang meer zullen leven. De gemeente heeft in het bomenbeleidsplan staan dat bomen die minder dan 10 jaar zullen leven, gekapt mogen worden.

Herplanten

Er worden in totaal 15 elzen en berken geplant van de Gracht tot Langelille. Deze soorten komen van nature al voor in dit gebied. Door de aanwezigheid van kabels en leidingen en de smalle berm is dit niet overal mogelijk. Daarom worden tussen de Gracht en de Grindweg geen bomen geplant. Daar worden in de middenberm extra struiken aangeplant. Ook wordt een deel van de grond ingezaaid met een bloemenmengsel. Het herplanten vindt in november 2020 plaats.

Plaatselijke belangen blij met aanpak

Eind augustus heeft de gemeente het plan voor het kappen en het herplanten afgestemd met plaatselijk belang Langelille en plaatselijk belang Scherpenzeel, Munnekeburen en Spanga. De plaatselijke belangen kunnen zich goed vinden in de aanpak en het plan voor nieuwe bomen. Ze zijn blij dat het fietspad blijft bestaan.