HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Verklein de kans op een brand!

Verklein de kans op een brand! (09-01-2018)

Dit item is verlopen op 09-02-2018.
Brandpreventie bijeenkomst Bremstraat

Op maandagavond 8 januari kregen zo’n 25 buurtbewoners rondom de Bremstraat voorlichting over brandpreventie.

De bijeenkomst werd georganiseerd door de gemeente en brandweer Fryslân naar aanleiding van de woningbrand op 18 december aan de Bremstraat in Wolvega.

De avond stond in het teken van het voorkomen van brand en wat je kunt doen als er een brand is. Daarnaast werden diverse vragen uit de zaal door Anne de Jager van brandweer Fryslân beantwoord en zijn belangrijke tips meegegeven zoals:

  • Rook is dodelijk: hang rookmelders op. Wees giftige gassen voor met een rookmelder. Ongeveer de helft van alle woningbranden zijn geen branden met grote vlammen, maar branden waarbij het vuur smeult. Deze smeulbranden veroorzaken veel rook en daardoor vallen ook de meeste slachtoffers. Omdat alleen je gehoor werkt als je slaapt, is het geluid van een rookmelder zo belangrijk. Het geeft je de tijd om te vluchten.
  • Laad je apparatuur verstandig op. Het lijkt zo handig: je telefoon of tablet opladen terwijl je slaapt. Maar wist je dat het ook gevaarlijk kan zijn? Als de oplader te lang in het stopcontact zit bestaat de kans op 'overladen'. Als de telefoon, tablet of apparatuur is opgeladen, is het verstandig meteen de stekker uit het stopcontact te halen.
  • Voorkomt een schoorsteenbrand. Jaarlijks zijn er in ons land meer dan tweeduizend schoorsteenbranden. De oorzaak is veelal een vervuild of verstopt schoorsteenkanaal. Bij het stoken in een kachel of open haard komen er onverbrande deeltjes in het rookkanaal terecht die een teerachtige, zeer brandbare laag veroorzaken. Laat je schoorsteen daarom minimaal één keer per jaar vegen.