HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Voorlichting na brand

Voorlichting na brand (22-06-2018)

Dit item is verlopen op 22-07-2018.

Een kleine groep genodigden heeft donderdagavond 21 juni  de brandpreventiebijeenkomst  ‘Voorlichting na brand’ bijgewoond.  De bijeenkomst werd georganiseerd door de brandweer Fryslân en de gemeente naar aanleiding van de woningbrand op 21 mei aan de Hardewijk in Noordwolde.

De avond stond in het teken van het voorkomen van brand en wat je kunt doen als er een brand is. Daarnaast werden diverse vragen uit de zaal door Anne de Jager van brandweer Fryslân beantwoord en zijn belangrijke tips meegegeven zoals:

  • Rook is dodelijk: hang rookmelders op. Wees giftige gassen voor met een rookmelder. Ongeveer de helft van alle woningbranden zijn geen branden met grote vlammen, maar branden waarbij het vuur smeult. Deze smeulbranden veroorzaken veel rook en daardoor vallen ook de meeste slachtoffers. Omdat alleen je gehoor werkt als je slaapt, is het geluid van een rookmelder zo belangrijk. Het geeft je de tijd om te vluchten.
  • Laad je apparatuur verstandig op. Het lijkt zo handig: je telefoon of tablet opladen terwijl je slaapt. Maar wist je dat het ook gevaarlijk kan zijn? Als de oplader te lang in het stopcontact zit bestaat de kans op 'overladen'. Als de telefoon, tablet of apparatuur is opgeladen, is het verstandig meteen de stekker uit het stopcontact te halen.
  • Doe de deur dicht! Het altijd sluiten van alle binnendeuren voordat je gaat slapen, redt levens bij brand. Je hebt dan meer tijd en dus meer kans om veilig te vluchten of gered te worden. Gesloten deuren zorgen ervoor dat de giftige rook – de grootste bedreiging bij brand – nog enige tijd buiten de leefruimte blijft.