HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Wat zijn de coronaregels tijdens de feestdagen in april en mei?

Wat zijn de coronaregels tijdens de feestdagen in april en mei? (15-04-2021)

Alleen samen krijgen we corona onder controle

In april en mei zijn er diverse feest- en gedenkdagen, zoals de Ramadan, Koningsdag, Dodenherdenking, Hemelvaart en Pinksteren. De huidige coronamaatregelen gelden ook tijdens de komende feestdagen. Ontvang thuis niet meer dan 1 gast per dag. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. Je kunt deze dagen dus doorbrengen met mensen uit je eigen huishouden of met 1 iemand van buiten je eigen huishouden. Vier bijvoorbeeld dus met je eigen gezin Koningsdag live vanaf de bank of het Suikerfeest met maximaal één vriend of vriendin.

Basisregels tijdens de feestdagen

De basisregels blijven ook tijdens deze dagen gelden. Mensen kunnen elkaar nog steeds besmetten. Ook na vaccinatie. Houd je daarom ook tijdens deze dagen aan de basisregels tegen verspreiding van het coronavirus: was vaak en goed je handen, houd 1,5 meter afstand van anderen. En blijf thuis bij klachten en laat je gelijk testen. Zo geef je corona geen kans.

Op vakantie?

Met al die vrije dagen wil je er misschien even tussenuit. Reis niet naar het buitenland tot en met 15 mei. Als je binnen Nederland op vakantie gaat, blijf dan zoveel mogelijk op je vakantieadres.

Evenementen

In april 2021 zijn er in heel Nederlands pilot evenementen en activiteiten. Bezoekers moeten bij de ingang een bewijs laten zien van een negatieve coronatest. Zo kunnen coronatests helpen om de samenleving  en de economie weer te openen. Hier lees je meer informatie

Voor kinderen tot en met 17 jaar kunnen in de openbare ruimte wel activiteiten georganiseerd worden. Bijvoorbeeld door lokale welzijnsinstanties of een lokale (sport)vereniging. Zo kan bijvoorbeeld een kleinschalige sport- en spelmiddag op de lokale sportvereniging georganiseerd worden. Hierbij mogen volwassen begeleiders aanwezig zijn, net zoals bij sport. Er mogen geen volwassen toeschouwers aanwezig zijn tijdens de activiteiten. Bekijk de mogelijkheden in de richtlijn van de Veiligheidsregio Fryslan in de bijlage.

Verder zijn momenteel geen evenementen mogelijk.

De maatregelen kunnen natuurlijk tussentijds veranderen. Dit kan van invloed zijn op hoe je deze dagen kunt invullen. Houd daarom de maatregelen goed in de gaten.